Erdoğan ve Atatürkçülük

Erdoğan ve Atatürkçülük

Erdoğan ve Atatürkçülük Prof.Coşkun ÖzdemirBizler ; kendimizi yurtsever, Atatürkçü olarak anan insanlar AKP iktidarını, doğaldır ki kaygı ile karşıladık. Bu iktidar ve özellikle onun otoriter başkanı cumhuriyete, demokrasiye inanmıyordu. O’nun bağlı...

Prof.Coşkun Özdemir

Bizler ; kendimizi yurtsever, Atatürkçü olarak anan insanlar AKP iktidarını, doğaldır ki kaygı ile karşıladık. Bu iktidar ve özellikle onun otoriter başkanı cumhuriyete, demokrasiye inanmıyordu. O’nun bağlı olduğu ve hiç inkar etmediği başka bir dünyası vardı. Bir inanç insanı idi Erdoğan. “Hakimiyet Allah’ındır'' diyenlerle beraberdi. Laikliğe karşı idi ve bunları hiç gizlemiyordu. Cumhuriyeti bir reklam arası gibi görenlerle beraberdi. First lady 90 yıllık enkazdan bahsediyordu. Erdoğan’ın, akıllı, yetenekli bir insan olduğu, özellikle İslamcı bir yaşamı her şeyin üstünde tutan milyonlarlarca insanımız için eşsiz bir lider olarak algılanacağı açıktı.

Öyle de oldu ve üst üste seçim kazandı. Cumhuriyet dönemini, Atatürk’ü, İnönü’yü, “iki ayyaş''ı, o dönemdeki mucizevi kalkınmayı küçümsüyordu. Kendinden emindi, halkın yarısı ona bu güveni veriyordu. Sivil ve asker bürokrasiyi değiştirmeyi de başardı. Ama toplumsal ve kültürel alanda istediği yere varamadı. Son iki yıl içinde muhaliflerin sayısı arttı. Atatürk ve laiklik ciddi bir engel olarak ortaya çıkıyordu. Bunun üzerine hiç istemediği bir şeye zorlandı. Atatürk’ü övgü ile anmaya başladı. Ama çok belirgin bir çelişki içine düşmemek için CHP yi Atatürk’ten uzak düşmekle suçladı. Tıpkı, “Beton beton beton, orada ruh yok, şehirlerimiz zevksiz binalarla doldu'' dedikten sonra yine CHP’yi suçladığı gibi.

Erdoğan’ın Atatürk övgüsü genellikle iyi karşılandı. Kılıçdaroğlu’nun memnuniyetini ifade etmesini yadırgamamak olası değil. Ortak değerlerimizden söz ediyor Kılıçdaroğlu. Nasıl olur? Erdoğan, “heykel bizim değerlerimiz arasında değil'' diyor. Madem öyle, Viranşehirli yurttaş da Atatürk heykeline çekiçle saldırıyor. Erdoğan, demokrasiyi tramvaya benzetmekten vazgeçmedi. “10 kasımlarda sap gibi duruyoruz, bir yaygara koparılıyor, iki ayyaşa mı tabi olacağız'' söyleminden pişmanlık duyduğunu söylemedi. Hindistanlılara “sizin kutsalınız hiç olmazsa canlı bizimki ölü'' demekten de vazgeçmedi. Çok uzakta değil “Yunan kazansaydı iyi olacaktı'' diyen tarihçiyi sofrasına almaktan çekinmedi. O zaman Atatürkçülüğüne nasıl inanabiliriz?

Bence o kendi İslamcı dünyasını savunmaya devam ediyor. Ben ulusalcı, yurtsever, solcu Atatürkçü dostlarımla konuşup tartışırken bir umudumu dile getiriyordum. Erdoğan akıllı, yetenekli bir insan, iktidar olanakları; uygar, gelişmiş, modern dünya; bilimin başarı örnekleri ve gözlemleri onu değiştirecek; dünyasını, ufkunu genişletecek, dogmalardan vazgeçecektir. Tıpkı Ahmet Hakan’da tanık olduğumuz gibi. Ben böyle bir gelişme bekliyorum diyordum. Öyle olmadı. Erdoğan tutarlı bir insan, bir lider olarak inandığı değerleri inkar etmedi. Şimdi bence ciddi zorluklarla karşı karşıya. Ne yapacağını neyi planladığını göreceğiz.

Ama ne yapalım ki Atatürkçü, aydınlanmacı, yurtsever, laik cephe iktidara talip olabilmek için, darmadağın ve birbirini yıpratmakla meşgul durumda. Bunu başka bir yazıda işleyeceğim.

"Erdoğan ve Atatürkçülük" haberi, 12 Kasım 2017 tarihinde yazılmıştır. 12 Kasım 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Erdoğan ve Atatürkçülük haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan ve Atatürkçülük 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:31 Denizli Belediye Başkanı Çavuşoğlu'dan İsraf Protestosu: 45 Kiralık Araç Sergilendi
  2. 12:28 AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu, Rolex Paylaşımını Silme Kararını Açıkladı
  3. 12:23 İran-İsrail Gerilimi Petrol Fiyatlarını Uçurdu: Türkiye Enerji Arayışlarını Sürdürüyor
  4. 11:42 İstanbul Valisi Gaziosmanpaşa'daki Toprak Kaymasıyla İlgili İncelemelerde Bulundu
  5. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  6. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  7. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  8. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
  9. 11:24 Galatasaray, Okan Buruk'a Yıllık 30 Milyon TL'lik Zam Teklif Ediyor
  10. 11:21 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Can Kaybı Artıyor: Son 24 Saatte 37 Ölü, 68 Yaralı
  11. 11:17 Stute Şirket Grubu İflas Başvurusu Yaptı: Ekonomik Zorluklar Artıyor
  12. 11:10 Sağlık Dünyasında Yeniden Parlayan Kuyruk Yağı: İbn-i Sina ve Canan Karatay'dan Destek!
  13. 11:02 Özgür Özel, Anıtkabir’i ziyaret etti: Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzaladı
  14. 10:42 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Emeklilerle ilgili birtakım hazırlıklar var
  15. 10:37 Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 3,5 ayda 94 milyon TL ceza
  16. 10:31 AK Partili Yenişehirlioğlu'ndan 'Rolex' açıklaması: Helal yoldan edindim
  17. 10:22 Türkiye yazarı Necmettin Batırel: Döviz can çekişiyor, TL destan yazıyor
  18. 10:14 Algı testi: Resimdeki S harfini 6 saniyede tespit edin
  19. 09:58 Sarıyer'de TEM Otoyolu'nu kilitleyen kaza: 4 kişi yaralandı
  20. 09:52 Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi: İşte yanıtı
ABC Kritik Haberleri