Erdoğan'ın danışmanı Topçu: Yüzde 24 almış, yüzde 52 alan adama negatif siyasi çizgi çiziyor

Erdoğan'ın danışmanı Topçu: Yüzde 24 almış, yüzde 52 alan adama negatif siyasi çizgi çiziyor

Erdoğan'ın danışmanı Topçu: Yüzde 24 almış, ... Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, başkanlık sisteminin Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu söyleyerek, alınan kararların yürütme tarafından ivedilikle uygulanması gerektiğini ifade etti. Parlamenter sistemde kuvvetler...

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, başkanlık sisteminin Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu söyleyerek, alınan kararların yürütme tarafından ivedilikle uygulanması gerektiğini ifade etti. Parlamenter sistemde kuvvetler ayrılığı olmadığını kaydeden Topçu, başkanlık sisteminde Meclis'in denetim yetkisinin artacağını söyledi.

Topçu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Gelişim ve İktisadi Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen "15 Temmuz, Başkanlık Sistemi ve Ortadoğu Politikası" konulu konferansta konuşma yaptı.

Türkiye'deki başkanlık sisteminin Amerika, Güney Amerika gibi

Diktatör sensin. Sen onun aldığı oyu alsan demek Allah etmeye, evin yolunu unutacaksın.

olmayacağını ifade eden Topçu, "Türkiye'nin değerlerini anlayan, insanımıza, bizim coğrafyamıza, bizim gibi bir başkanlık sistemi olacak. Bizim ihtiyaçlarımıza göre bir başkanlık sistemi olacak." diye konuştu.

Parlamenter sistemin sıkıntılarının her dönem görüldüğüne dikkat çeken Topçu, şöyle devam etti:

"Eskiden bir söz vardı. 'Önce mülkiye, sonra Türkiye 10 yılda bir harbiye' derlerdi. Bu parlamenter sistemin eksikliklerinden ortaya çıkan durum. Koalisyon hükumetlerinin ülkeye kaybettirdiği, ekonomik kayıplar, siyasi çalkantılar, toplumun kamplaşması gibi durumlar. Canı sıkılan üç beş kişi bir araya gelir bir tane tabela bir de isim bulurlar, yatar bir kenara. Nasıl olsa yarın bir gün binde bire, binde üçe de ihtiyaç duyulur. Bir koalisyon olur veya bir ittifakla bende canımı meclise atarım. Bu kez mecliste pazarlıklar başlar. Ezcümle parlamenter sistem bizim ülkemiz için siyasi istikrarsızlık demek. Siyasi istikrarsızlık olduğu zamanda ekonominin çökmesi demek, kalkınmamızın durması demek, güdümlenebilir, yönetilebilir bir ortam olması demek."

"GÖREVLER AYRILIĞI DİYE BİR ŞEY YOK"

Parlamenter sistemde görevler ayrılığı diye bir şey olmadığına işaret eden Topçu, "Diyelim ki bir parti tek başına veya koalisyon ile iktidar oldu. Bakanlar yasama ve denetim yapan organın içerisinden seçiliyor. Birlikte seçilen kişiler gidecek bakan olacak ve sende onu denetleyeceksin. Hükümetin istemediği bir konuda yasa yapacaksın. Meclis millet adına denetler, millet adına yasa yapar. Başkanlık siteminde istenen ve arzu edilen budur. Meclis, yasama, yürütme, yargı denilen erklere ayrılır. Parlamenter sistemde yasama, yürütme, yargının birbirinden ayrı olması doğasına aykırı. Çünkü yasa yapan yerden aynı zamanda yürütme çıkıyor." şeklinde konuştu.

Parlamenter sistemin siyasi istikrarsızlık sağladığı gibi kuvvetler ayrılığı ilkesinin yerli yerine oturmasına da engel olduğunu vurgulayan Topçu, "Başkanlık sistemi olunca ne olacak? Başkanlık sistemi olunca meclis, yürütme dışarıdan olacağı için, yürütme başkana bağlı olacağı için, başkanda bir tek sandıkta millete hesap vereceği için meclis oturacak hem yasa yapacak hem denetim yapacak." değerlendirmesinde bulundu.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNE MUHALEFET YAPILMASI"

Başkanlık sistemine muhalefet edenlerin çeşitli nedenleri bahane ettiğine dikkati çeken Topçu, "İşte 'eyalet sistemi olacak, şöyle, böyle olacak' diyorlar. Biz ne ABD ne Güney Amerika ne Fransa gibi olacağız. Bizim coğrafyamıza, bizim medeniyetimize, bizim ihtiyaçlarımıza uygun bir başkanlık." dedi.

Başkanlık sistemi için yapılan eleştirilerin karşılığı olmadığını vurgulayan Topçu, şunları söyledi:

"Muhalefetlerin söylediği 'eyaletlere bölüneceğiz' asla. 'Bayrağımız 5-6 tane olacak' asla. 'Vatan' asla. Çünkü uzun adam her konuşmasında Rabia diyor. Tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek vatan. Eyaleti nereden çıkarıyorsunuz? Peki başkanlık sitemi gelince ne olacak? Yasama yürütmeden ayrılacak. Yani meclis yürütmeyi denetleyecek ve kanun yapacak. Bu kadar basit, cilt cilt kitaplarla laflarla anlatmaya gerek yok. Endişe 'bölüneceğiz', bölünmeyeceğiz. Endişe 'eyalet olacağız', olmayacağız. Dert ne? Dert şu, parlamenter sistemi mevcut yapılar için besleme organı gibi hareket ediyor. Adam üç beş oy alıyor. İşte yüzde 24 oy alıyor. Sabah akşam yüzde 52 oy almış adama hepimizin gözüne baka baka negatif bir siyasi çizgi çiziyor. Ondan sonra duruyor duruyor 'diktatör' diyor. Diktatör sensin. Sen onun aldığı oyu alsan demek Allah etmeye, evin yolunu unutacaksın. Mevzu bu kadar basit. Başkanlık sistemi Türkiye'nin bir ihtiyacıdır. İvedilikle alınacak kararlar yürütme tarafından ivedilikle uygulanmalıdır."

"Erdoğan'ın danışmanı Topçu: Yüzde 24 almış, yüzde 52 alan adama negatif siyasi çizgi çiziyor" haberi, 28 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 28 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Erdoğan'ın danışmanı Topçu: Yüzde 24 almış, yüzde 52 alan adama negatif siyasi çizgi çiziyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan'ın danışmanı Topçu: Yüzde 24 almış, yüzde 52 alan adama negatif siyasi çizgi çiziyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  2. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  3. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  4. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  5. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  6. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  7. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  8. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  9. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  10. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  11. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  12. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  13. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  14. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  15. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  16. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  17. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  18. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  19. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  20. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
Politika Haberleri