Erdoğan'ın Suriyeli mülteciler çarkının altında yatan 'oyun'

Erdoğan'ın Suriyeli mülteciler çarkının altında yatan 'oyun'

Erdoğan'ın Suriyeli mülteciler çarkının altı... Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriyeli mültecileri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapma planının altından 1.5 milyonluk seçmen hesabı çıktı. Buna göre Türkiye’de kayıtlı olarak yaşayan yaklaşık 2 milyon 750 bin Suriyeli,...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriyeli mültecileri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapma planının altından 1.5 milyonluk seçmen hesabı çıktı. Buna göre Türkiye’de kayıtlı olarak yaşayan yaklaşık 2 milyon 750 bin Suriyeli, T.C vatandaşı olursa bunların 1 milyon 500 bini seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olacak. Böylece başta başkanlık için anayasa değişikliği referandumu ile genel ve yerel seçimlerde oy kullanabilecekler.

Kilis’te önceki akşam katıldığı bir iftar programında konuşan Erdoğan, “Kardeşlerimizin içerisinde inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler var. Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığımızın bu konuda attığı adımlar var. Ellerinden geleni bakanlığımız oluşturduğu bir ofisle takip etmek suretiyle bu kardeşlerimize bu yardımı, bu desteği yaparak, onlara vatandaşlık imkanını vereceğiz'' dedi.

Türkiye’de şuan yaklaşık 2 milyon 750 bin kayıtlı Suriyeli yaşıyor. Erdoğan’ın açıkladığı vatandaşlık sözü gerçek olursa, bunun Türkiye açısından birçok önemli sonucu olacak. 2 milyon 750 bin Suriyelinin, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olması halinde, birçok hak ve sorumluluk gündeme gelecek. Suriyeliler, artık genel ve yerel seçimlerde oy kullanabilecek.

Başkanlık seçimleri 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık için anayasayı değiştirmek istediği bir dönemde bu açıklamanın gelmesi dikkat çekti. Çünkü, şuan Türkiye’de 20 ve üzeri yaşında olan Suriyeli sayısı 1 milyon 384 bin kişi. Göç İdaresi, 15-19 yaş arasında ise 313 bin Suriyeli gencin olduğunu tespit etti. Bunlardan bir kısmının da 18 yaşından büyük olduğu düşünüldüğünde şuanda oy kullanabilme potansiyeli sahip Suriyeli sayısı 1 milyon 500’e çıkıyor. 2013’e kadar da bu sayı, 2 milyonu aşıyor.

Vekil de olabilirler

1.5 milyonluk seçmen sayısı da başkanlık referandumunun sonuçlarını etkilemesi mümkün. Özellikle yerel seçimlerde Suriyelilerin etkisi bir çok belediye başkanlığı sonucunu değiştirecek. Hatta Suriyeliler, bazı kentlerde aday olma durumunda seçimi bile kazanma ihtimalleri var. Örneğin Kilis’in mevcut 130 bin kişi yaşarken, bu ilde kalan Suriyelilerin sayısıda 130 bine yaklaştı. Yani Suriyelilerin nüfusu seçimlerin sonuçlarını etkileyecek büyüklükte. Suriyeli adaylar, milletvekili seçimlerinde de Meclis’e girme şansları bulunuyor.

GERİ DÖNECEKLER’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Suriyelilere yönelik söylediği “Kardeşlerimize vatandaşlık vereceğiz'' şeklindeki sözleri, 2014’te Gaziantep’te söylediği “Şartlar düzeldiğinde evlerine dönecek'' sözlerini akıllara geldi. Erdoğan, 7 Ağustos 2014’te Gaziantep’te düzenlediği Cumhurbaşkanlığı seçim mitinginde “Şu anda da zor şartlarda bulunan Suriyeli kardeşlerimize kucak açtık. Bu kalıcı bir durum değil, bu ilelebet devam edecek bir durum değil. İnşallah Suriye’de şartlar düzeldiğinde, Suriye’de o eli kanlı rejim gittiğinde buradaki kardeşlerimiz de şehirlerine, köylerine, evlerine geri dönecekler'' ifadelerini kullanmıştı.

"Erdoğan'ın Suriyeli mülteciler çarkının altında yatan 'oyun'" haberi, 04 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 04 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Erdoğan'ın Suriyeli mülteciler çarkının altında yatan 'oyun' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan'ın Suriyeli mülteciler çarkının altında yatan 'oyun' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:06 CHP harekete geçti: Parti aleyhine çalışan üyeler hakkında deliller toplanacağı söyleniyor
  2. 17:06 İstanbul'dan Kalkan Uçakta Kokpit Camı Çatladı: Acil İniş Yapıldı
  3. 17:02 Fahiş Fiyatlara Karşı Toplumsal Tepki: Kafe ve Restoran Boykotu
  4. 16:50 Türkiye Erkek Voleybol Milli Takımı, 2024 Milletler Ligi'ne Hazır!
  5. 16:46 Galatasaray'ın Transfer Hedefi: Fransa'dan Genç Golcü Zan Vipotnik!
  6. 16:37 Acil İniş: THY Uçağının Kokpit Camında Çatlak Tespit Edildi
  7. 16:37 AKP'den DEM'e Geçen Belediyenin Borcu Dudak Uçuklattı!
  8. 16:25 Süper Lig’de küme düşen ilk takım belli! İşte o takım!
  9. 16:25 Lezzet Şöleni: Pratik ve Lezzetli 9 Kaşık Tatlısı Tarifi!
  10. 16:24 Tüketiciyi aldatıcı reklamlara 28,8 milyon lira ceza kesildi
  11. 16:21 Muhalefet KKM zararına tepki gösterdi: Merkez‘in zararı 8 bakanlığın bütçesinden fazla
  12. 16:20 Portakal Şerbetli Kurabiye: Nostaljik Lezzetin Modern Yorumu
  13. 16:19 DEM Parti'den Yerlikaya'ya 'müfettiş' yanıtı geldi
  14. 16:17 Tarkan Yeni Albümle Geri Dönüyor! Ünlü İsimle İş Birliği!
  15. 16:15 İzmirlilere müjdeli haber geldi! Suya %25 indirim kararı alındı!
  16. 16:15 Süper Lig'in küme düşen ilk takımı belli oldu!
  17. 16:14 Antalya-Isparta Yolunda Feci Kaza: 1 Ölü, 7 Yaralı ve Trafik Kilitlendi
  18. 16:11 O beklenen maraton başlıyor!
  19. 16:07 TESK Genel Başkanı: Yüksek Otel Fiyatları Yerli Turisti Yurtdışına Yönlendiriyor
  20. 16:05 Ankaragücü'den Kupa Açıklaması Sertti!
Politika Haberleri