Ertuğrul Günay: Vekiller hapisteyken anayasa tartışılmaz

Ertuğrul Günay: Vekiller hapisteyken anayasa tartışılmaz

Ertuğrul Günay: Vekiller hapisteyken anayasa... AKP iktidarı döneminde 2007 ve 2013 yılları arasında Turizm Bakanlığı görevinde bulunan Ertuğrul Günay, “başkanlığı'' da içeren anayasa değişikliği referandumuna ilişkin konuştu.İktidarın elit kadrosunda “akıl tutulması''...

AKP iktidarı döneminde 2007 ve 2013 yılları arasında Turizm Bakanlığı görevinde bulunan Ertuğrul Günay, “başkanlığı'' da içeren anayasa değişikliği referandumuna ilişkin konuştu.

İktidarın elit kadrosunda “akıl tutulması'' yaşandığını belirten Günay, “25 kişinin, bakanlar kurulunun taşıdığı bütün yetki, bütün güç tek bir kişiye veriliyor. Bu çağda olabilecek bir şey değildir. Bu yanlış bir anlayıştır'' dedi.

Dihaber’e konuşan Günay’ın değerlendirmelerinden bazı bölümler şöyle:

ÜLKE BİR TEK KİŞİNİN VESAYETİNE GİRİYOR

Çok çalakalem yazılmış, hukuk mantığı ile yazılmamış. Bütün yetkiyi bir kişiye veren ve öteki bütün organları bir kişinin vesayeti altına sokan bir taslaktır. Söz konusu değişiklik ile ''Vesayete karşı mücadele edeceğiz’ diyenlerin tam tersine burada kişisel bir vesayet getiriliyor.

Bu çağdaş bir anlayış değil. Çağdaş anlayış yetkileri paylaşan ve paylaşılan yetkiler arasında denge ve denetim kuran anlayıştır. Bu Amerika’dan Avrupa’ya kadar dünyanın bütün gelişmiş demokrasilerinde böyle. Fakat öne sürülen bu sistem denetimi kaldırıyor. Devletin güçler arasında ki dengeyi ortadan kaldırıyor. Ve bütün gücü bir tek kişiye veriyor.

25 kişinin, bakanlar kurulunun taşıdığı bütün yetki, bütün güç tek bir kişiye veriliyor. Bu çağda olabilecek bir şey değildir. Bu yanlış bir anlayıştır.

AKP’de 2002, 2007 ve 2011 seçim bildirgelerinde başkanlık sisteminden hiç söz edilmediğini ve seçim bildirgelerinde açıkça parlamenter demokrasinin savunulduğunu vurgulayan Günay, şöyle devam ediyor:

Şimdi oradan bir vazgeçme var. Toplumun çok tartışmaması için acele ediliyor. Çünkü tartışma fırsatı verilirse bence en başta AKP kendi içerisinde ''Biz bunları vaat etmedik. Biz aslında parlamenter demokrasinin gelişmesini ve güçlenmesini vaat ettik’ diyecek. Şimdi o tartışmaya fırsat verilmediği için çalakalem alelacele, biraz da MHP’nin yarısının katkısıyla otoriter bir sistem getirilmeye çalışılıyor.

İKTİDARIN KULLANDIĞI DİL ÖTEKİLEŞTİRİCİ

İktidarın referanduma ilişkin kullandığı dili de doğru bulmadığını belirten Günay şunları söyledi:

Halka soruyorsanız halk ya ''Hayır’ diyecek ya da diğer seçeneği kullanacak. Halk burada tercihini özgürce kullanabilmeli özgürce seçebilmelidir. En temel sıkıntı ötekileştirici dilin çok öne çıkması ve bunu devlet yöneticileri tarafından kullanılmasıdır. İkinci ise halkı bilgilendirme konusunda yeterli bir çalışmanın olmamasıdır.

Tam anlamıyla bir karalama dili, bir dışlama dili, bir ötekileştirme dili kullanılıyor. Böyle bir tartışma sürecinden sonra hangi tez kazanırsa kazansın toplum bütünleşmez. Oysa anayasalar toplumu ayrıştırmak için değil toplumu uzlaştırıp, barıştırmak için yapılmalıdır. 2 aya yakın süre var umuyorum ki taraflar akıllarını başlarına alırlar. Bir anayasa tartışmasında halkı gerdirmekten halkı parçalamaktan vazgeçerler.

''MİLLETVEKİLLERİ HAPİSTEYKEN ÖZGÜR ANAYASA TARTIŞMASI OLMAZ’

12 Eylül 1982 Anayasası darbe döneminde yapıldı. ''Hayır’ kampanyası yasaktı. Şimdi bir darbe döneminde değilsek bir sivil iktidar döneminde isek özgürlüklerin kısıtlanmaması insanların özgürce fikirlerini söylemesi sivil toplum örgütlerinin üniversitelerin siyasetçilerin özgür olması gerekir. Birden çok parti, gazete, televizyon var ama hepsi birbirine benziyor demokrasinin en büyük karşıtı tek tiptir. Üniversiteden akademisyenler ihraç ediliyor. Yazarlar tutuklanıyor. Milletvekilleri hapse atılıyor böyle bir baskı ortamında özgür bir anayasa tartışması yapılamaz.

''AKIL TUTULMASI’

Bir tarafın çoğunluk olması ve o çoğunluk ile kendisine her şeyi yapmaya muktedir hissetmesi çoğunluk diktatörlüğüdür. Ben iktidarın elit kadrosunun yukardaki çevresinde bir akıl tutulması görüyorum. “Temenni ediyorum ki bu akıl tutulmasından önümüzdeki süreçten vazgeçerler. Özgürlüğün hukukun demokrasinin herkes için vazgeçilmez olduğunu daha acı dersler yaşamadan umarım ki anlarlar ve doğruya yönelirler.

"Ertuğrul Günay: Vekiller hapisteyken anayasa tartışılmaz" haberi, 24 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 24 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Ertuğrul Günay: Vekiller hapisteyken anayasa tartışılmaz haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ertuğrul Günay: Vekiller hapisteyken anayasa tartışılmaz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  2. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  3. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  4. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  5. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  6. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  7. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  8. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  9. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  10. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  11. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  12. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  13. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  14. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  15. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  16. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  17. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  18. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  19. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  20. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
Politika Haberleri