Evi alırken bunlara dikkat: Büyük risk taşıyor

Evi alırken bunlara dikkat: Büyük risk taşıyor

Evi alırken bunlara dikkat: Büyük risk taşıyor Türkiye’de birçok meslek grubu için yeterlilik aranırken müteahhitlik konusunda böyle bir kriter yok. Hal böyle olunca işi kârlı gören, arsası olan ya da bir arsa sahibi ile anlaşan çok sayıda kişi inşaat sektörüne giriyor....

Türkiye’de birçok meslek grubu için yeterlilik aranırken müteahhitlik konusunda böyle bir kriter yok. Hal böyle olunca işi kârlı gören, arsası olan ya da bir arsa sahibi ile anlaşan çok sayıda kişi inşaat sektörüne giriyor. Teknik ve mali yeterlilik şartı aranmadığı için yol kazaları da yaşanıyor.

Para toplanıp hiç başlamayan projeler, yarım kalan inşaatlar, eksik imalatla hayal kırıklığı yaratan evler... Tüm bu durumlarla karşılaşmamak için tüketicinin de üzerine düşen görevler var. İşin sonunda üzülmek yerine işi baştan sıkı tutmak, araştırmak, doğru soruları sorup emin olmak oldukça önemli.

28 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren Tüketici Kanunu, konut alıcıları için de önemli avantajlar getirdi. Ne var ki çoğumuz bunları bilmiyoruz. Mesela firma size detaylı ön bilgilendirme formu vermeli, sadece sözlü bilgi yeterli değil. Konut alıcısının evden teslime kadar vazgeçme hakkı var, ilk 14 günde ise cezasız iade hakkı veriliyor. Satış sonrasında müteahhit malzemesinden sorumlu... Tüm bunları yolun başında öğrenmek konutzede olmanızı engelleyebilir.

İşte konut alıcılarının hakları ve öneriler...

EVİNİZ KÜÇÜLEBİLİR

  • Yeni Tüketici Kanunu, ruhsat almayan projelerde satışı yasakladı. Kurumsal firmalardan çok küçük ölçekli firmalar ruhsat çıkacak beklentisi ile satış yapabilir. ''Kapora alalım, yer ayıralım’ diyenlere inanmayın.
     
  • İnşaat halindeki bir taşınmaz eğer size sunuluyorsa müteahhit mutlaka ön bilgilendirme formu düzenlemeli. Ön bilgilendirme formunda tanıtılan dairenin net brüt metrekareleri, müteahhittin tüm bilgileri, dairenin taksitli veya taksitsiz tüm bedeli taksitli ise faiz ve masraf bedellerinin ne olacağı belirtilmeli. Maalesef birçok satış verilen sözlü bilgiyle yapılıyor. Mesela size 100 metrekare ev bilgisi veriliyor, ödeme de bu hesapla yapılıyor. Net-brüt farkını sormadıysanız evi teslim alana kadar 100 metrekare ev üzerinden plan yaparsanız. Oysa bu evin 60 metrekareye kadar düşme ihtimali var.
     
  • İnşaat halindeki bir taşınmazı ön bilgilendirme formu ile gören ve beğenen malik bu taşınmazı satın almak isterse ve hali hazırda müteahhit elinde tapu mevcut değilse mutlaka Noterden Satış Vaadi Sözleşmesi düzenlenmek zorunda. Satış ofislerinde elden ödeme yapmak, sözlü anlaşma büyük risk taşıyor.
     
  • Kat irtifakı, hangi katta hangi daireye sahip olduğunuzu gösterir. Kat irtifakı kurulmayan bir projede hisse tapusu verilir. Eğer maketten ev alıyorsanız dikkat edeceğiniz nokta firma güvenilirliği. Daha önce neler yapmış, zamanında teslim etmiş mi incelemek gerek. Ama biten bir bina varsa o noktada iskanı var mı sormak gerek. İskan verilmemesi o inşaatın projeye uygun yapılmadığı anlamına da gelebilir.
     
  • Konut alırken dolap, kapı gibi gözle görülür özelliklerin yanında binanın sağlamlığını ve mevzuata uygunluğunu da sorun, araştırın. Zemin Etüt Raporu’nun bir kopyası müteahhitten istemelisiniz. Yapının sağlamlığı için bir diğer önemli konu da deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığı. Binanın deprem yönetmeliğine uygunluğu yapı denetim firması raporu ile belgelendirilmeli. Siz de alıcı olarak bu belgeyi görmek isteyebilirsiniz.

14 GÜNDE CAYMA HAKKINIZ VAR

  • Bu satış vaadi sözleşmesinde ön bilgilendirme formunda yer alan bilgiler aynen yer almalı ve buna ilaveten 14 gün içerisinde masrafsız bir şekilde cayma hakkına sahip olacağı yine çeşitli tarihlere özgü olarak dönmesi halinde ise yönetmelikte yer alan oranda bedel ödeyerek sözleşmeden dönebileceği hususları yer almalı. Tüketici olarak satış vaadi sözleşmesi yaptıktan sonra 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe ileri sürmeden ve cezai şart bedeli ödemeden sözleşmeden cayma hakkı var. Bu hak ileri sürüldüğünde müteahhittin kabul etmeme gibi bir durumu söz konusu değil. Konutu iade eden tüketici parasını da 180 günde geri alır.
     
  • Teslim tarihine kadar geçen süre içerisinde belli bir cezai şart bedeli ödeyerek sözleşmeden dönme hakkını kullanabilirsiniz. Buna göre, konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme tarihinden itibaren ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde ikisine, üç ila altı ay arası için yüzde dördüne, altı ila on iki ay arası için yüzde altısına ve on iki ila yirmi dört ay arası için de yüzde sekizine kadar tazminatın ödenmesi şartı ile sözleşmeden dönme hakkı kullanılabilirsiniz.
     
  • Eğer müteahhit yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmemişse, tüketici ölmüşse, tüketici iflas etmiş kazanç elde etmekten yoksun kalmışsa veya tüketici kazanç elde etmekten mahrum kalmış ve müteahhitte yeni bir ödeme planı sunmuş bu da kabul edilmemişse sözleşmeden dönme hakkında ödenmesi gereken masraflar ve cezai şart bedelli ödenmeden tüketici sözleşmeden dönme hakkını kullanabilir.

Kaynak: Hürriyet

"Evi alırken bunlara dikkat: Büyük risk taşıyor" haberi, 18 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. 18 Şubat 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Evi alırken bunlara dikkat: Büyük risk taşıyor haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Evi alırken bunlara dikkat: Büyük risk taşıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:14 Ahmet Davutoğlu: "15 Mayıs soykırıma karşı Gazze ile dayanışma günü ilan edilsin"
  2. 19:54 Emeklilere Müjde! 15 Bin TL'ye Kadar Nakit Promosyon Fırsatı Son Başvuru Tarihi Yaklaşıyor!
  3. 19:54 ÇAYKUR'da İş İmkanı! İşte Başvuru Şartları ve Tarihleri
  4. 19:54 Kuş Gribi Kabusu Geri Geldi: Yumurta Fiyatları Artıyor!
  5. 19:54 Petek Dinçöz'ün Annesi Estetik Yaptırdı! Görüntüsü Sosyal Medyada Olay Yarattı!
  6. 19:41 SNP-Yeşiller Koalisyonu Çöktü: İskoçya'da Sera Gazı Anlaşmazlığı Krizi
  7. 19:37 Clara Chizoba Kronborg, YouTube'da Guinness Rekorlar Kitabı'na Giren En Uzun Röportajı Yaptı!
  8. 19:33 İstanbul'da Atatürk'e Hakaret Eden Sanığa Hapis Cezası: 3 Yıl 9 Ay
  9. 19:28 26 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  10. 19:25 İslam Memiş: "Piyasalarda biraz dalgalanma görebiliriz"
  11. 19:24 Altın yüzde 2,4 değer kazandı
  12. 19:24 Heyecan Dorukta: Fenerbahçe-Beşiktaş Derbisi Biletleri Satışta!
  13. 19:17 Muslera, Uruguay Milli Takımı'ndan emekli oldu
  14. 19:07 Güzellik Merkezi Kurşunlama Davasında Ara Karar: Tutukluluk Hali Devam Ediyor
  15. 19:01 Barcelona'da Xavi ve Laporta İttifakı: Takımın Geleceği İçin Birlikte Devam Kararı Aldılar
  16. 18:57 Zehra Güneş'in Fenerbahçe'ye Transfer İddiası Yalanlandı: VakıfBank ile Yoluna Devam!
  17. 18:52 Trabzonspor, Gaziantep FK Maçı Hazırlıklarına Hız Kesmeden Devam Ediyor
  18. 18:47 Carlo Ancelotti: Arda Güler Her An Hazır, Ancak Forma Şansı Bulamadı
  19. 18:44 Gazze'de İsrail Saldırıları: Açlık, Hastalık ve Ölüm Halkın Peşini Bırakmıyor
  20. 18:40 Uzayda Çarpışma Tehlikesi: Kullanım Dışı İki Uydu, 10 Metreden Az Mesafede Buluştu
Yaşam Haberleri