FETÖ'cülerin AKP döneminde TSK'ya yerleşip terfi aldığı gerçeği iddianamede

FETÖ'cülerin AKP döneminde TSK'ya yerleşip terfi aldığı gerçeği iddianamede

FETÖ'cülerin AKP döneminde TSK'ya yerleşip t... Fethullahçı çetenin 15 Temmuz 2016 darbe girişimine ilişkin hazırlanan ana iddianame, Cemaatin esas olarak AKP iktidarı döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yerleştiği ve yayıldığını ortaya koydu. Buna göre 1985 yılından...

Fethullahçı çetenin 15 Temmuz 2016 darbe girişimine ilişkin hazırlanan ana iddianame, Cemaatin esas olarak AKP iktidarı döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yerleştiği ve yayıldığını ortaya koydu. Buna göre 1985 yılından AKP’nin iktidara geldiği 2002’ye kadar 398 asker, Gethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) hakkında yürütülen soruşturma ve araştırma kapsamında ordudan ihraç edilirken, AKP döneminde ise sadece 2 astsubay atıldı.

FETÖ'YÜ AKP İKTİDARI TSK'YA YERLEŞTİRMİŞ

Darbe kalkışması nedeniyle 15 Temmuz'dan sonra tutuklanan subayların tamamına yakınının, Tayyip Erdoğan-AKP iktidarları döneminde TSK'ya sızdığı ve terfi aldığı ortaya çıktı. İddianameye göre, özellikle 2013 yılı Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında terfi eden generallerin neredeyse tamamının FETÖ mensubu olduğu belirlendi.

Çünkü, 2014 ve 2015 yıllarında albaylıktan tuğgeneral ve tuğamiralliğe terfi ettirilen personelin yüzde 80’i FETÖ gerekçesiyle ihraç edildi. İddianamede, FETÖ’nün kendisinden olmayan subayları TSK’den tasfiye etmek için gerekli “kanuni düzenlemeleri siyasi otoriteye yaptırdığı'' ifade edildi.

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Karargâhı’nda yaşananları konu alan ana davanın 2 bin 581 sayfalık iddianamesinde, “Fethullahçı terör örgütünün Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki yapılanması'' ayrıntılarıyla anlatıldı. TSK’deki FETÖ yapılanmasına iddianamede 400 sayfa ayrıldı. İddianame, darbede rol alan başta Yurt Sulh Konseyi üyesi, Tuğgeneral Mehmet Partigöç’ün arasında bulunduğu darbeci generallerin AKP döneminde general yapıldığını ortaya koydu. İddianamede, FETÖ’nün TSK’deki yapılanması “1980 öncesi dönem'', “1980-2000 yılları arasında yürütülen faaliyetler'' başlıklarıyla anlatırken AKP döneminin ise “2000-2008 TSK içerisinde yerleşme ve yayılma dönemi'', “2008- 2014 TSK’yi tamamen ele geçirme ve örgütten olmayanların tasfiye edilmesi'', “Ocak 2014-Temmuz 2016 TSK içerisindeki mevcudiyetini muhafaza ve darbe hazırlıkları'' başlıklarıyla anlatılması dikkat çekti.

PERSONEL DAİRELERİ NASIL ELE GEÇİRİLDİ?

Örgütün atama dairelerine yaklaşık 20 yıl önce yerleşmeye başladıkları vurgulanan iddianamede, “Nihai olarak Genelkurmay ve Kuvvet Personel başkanlıklarının neredeyse tamamının FETÖ mensubu kişilerden oluştuğu anlaşılmıştır'' tespitine yer verildi. Askeri okullar ve Harp Akademilerinin tamamen örgüt kontrolüne geçtiği belirtilen iddianamede, “Önemli kıta ve karargâhları ele geçirmek isteyen FETÖ’nün TSK’de kadrolaşmasının bir üst evresi, Harp Akademilerini, buralarda eğitim gören TSK’nin kurmay kadrolarını ele geçirmek olmuştur. Harp Akademilerini ele aldığımızda, darbe girişimine fiilen iştirak eden generaller ve kurmay subaylar arasında son 10 yılda harp akademilerinde görev yapmış 50’nin üzerinde personel bulunduğu görülmüştür'' bilgisi verildi.

CUMHURİYETÇİ SUBAYLAR NASIL TASFİYE EDİLDİ?

FETÖ’nün 2007 yılından itibaren TSK’nin komuta kademesini ele geçirmek için tasfiyeye başladığı, kumpas davaları açtığı anlatılan iddianamede, örgüt üyesi olmayan, Atatürk’e ve Cumhuriyet değerlerine bağlı, milli ordu mensubu vatansever askerlerin, kimi zaman asılsız ihbarlar, kimi zaman üzerlerine atılan iğrenç iddialar, kimi zamansa hukuki dayanaktan yoksun kovuşturma ve soruşturmalarla terfi etmelerinin engellendiği kaydedildi. 2013 yılı YAŞ neticesinde terfi eden generallerin neredeyse tamamının FETÖ mensubu olduğu belirtilen iddianamede, şu bilgiler verildi:

“2013 YAŞ’ta terfi eden generallerin bir iki istisna hariç hepsi darbeye fiilen iştirak ettikleri için TSK’den ihraç edilmiş veya tutuklu durumdadır. 2011 ve 2012 yıllarında icra edilen YAŞ toplantıları neticesinde de durum aynı şekildedir. Sonuç olarak 15 Temmuz öncesi TSK’de görev yapan generallerin büyük bir kısmı darbeye fiilen iştirak etmiş veya FETÖ iltisakları tespit edilerek TSK’den ihraç edilmiştir. 2014 ve 2015 yıllarında albaylıktan Tuğgeneralliğe/ Tuğamiralliğe terfi ettirilen personelin yüzde 80’i ihraç edilmiştir.''

SİYASİ OTORİTE NASIL ETKİ ALTINA ALINDI?

Örgütün ayrıca TSK komuta kademesinin tamamını mümkün olan en kısa sürede ele geçirmek maksadıyla generalliğe terfi için albaylıkta bekleme süresini 4 yıla indirerek henüz şûra sırası gelmeyen mensuplarını terfi havuzuna dahil ettiği anlatılan iddianamede, diğer yandan örgütün generallikte rütbe bekleme süresini 4 yıldan 3 yıla indirerek kendisine müzahir olmayan generalleri daha kısa sürede TSK dışına çıkarmaya çalıştığı anlatıldı. İddianamede, “Son olarak kendisine müzahir elemanların en az bulunduğu 1988 ve daha önceki yıllarda mezun olmuş subayları TSK’den tasfiye etmek için üç devreyi birden toplu olarak emekli edecek ve hizmet süresini 28 yıla indirecek kanuni düzenlemeleri siyasi otoriteye yaptırabilmiştir. 2014 yılı YAŞ neticesinde TSK’nin yıllardır süren teamül ve geleneklerine aykırı olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı mensubu erken neşetli 10 tuğgeneral emsallerinden önce terfi ettirilmiştir. Bu generallerin tamamı şu an ihraç edilmiş veya tutuklu durumdadır'' denildi.

HAVA KUVVETLERİNDE YÜZDE YÜZ

2014 ve 2015 yılı YAŞ toplantılarında terfi ettirilen general ve amirallerin kuvvetlere göre dağılımına yer verilen iddianamede, özellikle 2014 yılında albaylıktan tuğgeneralliğe/ tuğamiralliğe terfi edenlerin yüzde 76’sının TSK ile ilişiği kesildiği, bu durumun tümgenerallerde/ tümamirallerde ise yüzde 50 civarında olduğu vurgulandı. İddianamede, bu rakamın Hava Kuvvetleri’nde yüzde 100 olduğu ifade edildi. 2015 yılında albaylıktan tuğgeneralliğe/tuğamiralliğe terfi edenlerin yüzde 78’inin TSK ile ilişiği kesildiği aktarılan iddianamede, “Bu durum tümgenerallerde/tümamirallerde ise yüzde 53’tür. Hava Kuvvetleri’nde yüzde 100’dür'' denildi.

"FETÖ'cülerin AKP döneminde TSK'ya yerleşip terfi aldığı gerçeği iddianamede" haberi, 06 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 06 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan FETÖ'cülerin AKP döneminde TSK'ya yerleşip terfi aldığı gerçeği iddianamede haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. FETÖ'cülerin AKP döneminde TSK'ya yerleşip terfi aldığı gerçeği iddianamede 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:53 20 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  2. 19:49 Türkiye Ekonomisine IMF Değerlendirmesi: Reformlar Ön Planda
  3. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  4. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  5. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
  6. 19:30 Kartlı ödemelerde rekor kırıldı! Geçen seneye göre yüzde 126 artış gözlemlendi
  7. 19:25 Fırında Mercimek Köftesi: Sağlıklı, Lezzetli ve Vegan Dostu Bir Protein Alternatifi!
  8. 19:24 Çiçeklerdeki Mantar Sivrisineği Sorununa Pratik Çözümler
  9. 19:18 İçişleri Bakanlığından İddialara Müfettiş Ataması: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İncelemede
  10. 19:13 Samsunspor, Adana Demirspor Maçı Öncesi Eksiklerini Belirledi
  11. 19:12 CHP devraldığı belediyelerin borçlarını halka açtı: Toplam 100 milyar TL borç
  12. 19:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Artık Fenerbahçeli değilim
  13. 18:59 Erdoğan Romanya Cumhurbaşkanı lohannis ile telefonda görüşmesi yaptı
  14. 18:37 Stoltenberg açıkladı: "Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlama kararı aldık"
  15. 18:33 CHP'li başkan, belediyenin borcunu billboardlarda açıkladı!
  16. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  17. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  18. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  19. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  20. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
Gündem Haberleri