Fi fenomeni ve internet dizilerinin geleceği

Fi fenomeni ve internet dizilerinin geleceği

Fi fenomeni ve internet dizilerinin geleceği Aslı TunçAzra Kohen Sarızeybek''in çok satan üçlemesi Fi | Çi | Pi romanlarından uyarlanan Fi dizinin bu denli ses getirmesi dijital platformlarda internet dizilerinin geleceği ne olacak sorusunu ülkemiz sınırlarına getirdi. Hâlâ...

Aslı Tunç

Azra Kohen Sarızeybek''in çok satan üçlemesi Fi | Çi | Pi romanlarından uyarlanan Fi dizinin bu denli ses getirmesi dijital platformlarda internet dizilerinin geleceği ne olacak sorusunu ülkemiz sınırlarına getirdi.
 
Hâlâ duymayanlar için Fi dizisi Doğuş Grubu bünyesindeki dijital televizyon platformu Puhu TV'nin ilk büyük çaplı ücretsiz internet dizisi. Tamamı 13 bölüm olan dizinin ilk 9 bölümünü şu anda internet üzerinden izlemek mümkün.
 
Dizide televizyonda ünlülere terapi yapan ve üniversitede ders veren (!) ünlü psikolog Can Manay’ın görür görmez tutulduğu Duru’ya olan tutkulu ve takıntılı aşkı anlatılıyor. Her bölüm yaklaşık 1 saat 15 dakika gibi bir uzunluğa sahip. Ağır tempolu, sıkıcı ve muhafazakâr dizilere inat Fi, tempolu, sinematografisi güçlü, titizlikle yapılmış mekân çekimleri ile göz dolduran, diyalogları küfür içerebilen, öpüşme ve cüretkâr olmayan birkaç sevişme sahnesine sahip olan bir yapım.

 
Dizinin ücretsiz izlenebilmesinin bedeli hikâye içinde rahatsızlık boyutuna varan ürün yerleştirmeyle, aralardaki reklamlarla ve diziye yapılan sponsorluklarla ödenebiliyor. Özellikle seyircinin anlatıyla ilgisi olmayan ev aletlerinin nasıl kullandığıyla ilgili sahneler ve zorlama biçimde izleyicinin gözüne sokulan markalar, reklamcıların bu konuda daha çok yol kat etmesi gerektiğinin bir kanıtı. İnternet üzerinden dizi izleyen kuşağın dikkatini ve zekâsını hafife alan senaryo hataları, tutarsızlıklar ve mantık yanlışlarını da bir kenara yazmalıyız.
 
Netflix’in Türkiye’ye girmesiyle birlikte dijital platformlar için dizi üretme fikri daha yaygın ve kârlı hale geldi. Çoktan beri televizyon dizilerinin köhne, klişe ve gerçeklikten uzak anlatılarını takip etmeyen azımsanmayacak bir kitle, dizi izleme alışkanlıklarını zaten internete taşımış vaziyetteydi.
 
Dünyada Netflix, Amazon Prime ve Hulu gibi dev dijital platformlar için üretilmiş özgün içerikleri takip eden çoğunlukla eğitimli, dil bilen, kentli, beyaz yakalı ve dünyadaki gelişimleri izleyen bu kitle aynı zamanda abonelik ücreti ödemeye de hazır.
 
Bunu ilk keşfeden Doğan Grubu’nun BluTV’si oldu bir bakıma. Masum adlı dizi, Türkiye'de ünlü oyuncuların oynadığı ve büyük bir bütçe ile çekilen ama televizyonda değil de internette yayınlanan ilk dizi oldu. Dizinin tanıtımı için internette ve kentin her yerindeki billboardlarda büyük reklamlar yapıldı. Dizi 2017 Ocak ayının sonunda yayınlanmaya başladı. Masum, sansürden bunalan izleyici için ilk defa bir soluklanma alanı yarattı ve kanımca Fi dizisi için de yüreklendirici oldu.
 
İnternet ve televizyon dizileri arasındaki makas yakın gelecekte gittikçe açılacak. Farklı beklentileri olan bir kuşağa dijital ortamda televizyon karşısında fasulye kıran teyzelere uygun hikâyeleri pazarlayamazsınız. Öykünün hızlı tempoda geçmesi çok önemli. İnternette dizi izleyenlerin tüketim kapasitesini göz önüne almalısınız.
 
“Binge-watching'' denilen yani aralıksız tüm bir sezonu ardı ardına izlemek dijital kuşağın dizi tüketme pratiği. Bunu besleyecek ve tempoyu düşürmeden bu kitleyi elinde tutacak özgün anlatılar ise öyle kolay kolay üretilemiyor. Eğlence artık ne kadar yersen ye tarzı açık büfelere dönüşmüş vaziyette. İnsanlar çatlayana kadar yer gibi dizi tüketmek, sonrasında da üzerine sosyal medyada yorum yapmak istiyorlar.
 
ABD’deki son bir araştırma 2000’li yıllarda doğanların yani Z-Kuşağının neredeyse yarısının bir oturuşta beş saat internet içeriği tükettiğini söylüyor. Netflix her sezon bir oturuşta soluksuz saatlerce izlenebilecek dizilerin listesini yayınlıyor. Fi de bal gibi bu dizi listesinin içine girebilecek düzeyde. Ancak PuhuTV ve BluTV bu yükselen beklentilere, farklı bir izleyici kitlesine yanıt verecek özgün içerikleri bakalım nasıl üretip küresel platformlara rakip olabilecekler? Bekleyip göreceğiz. 

*Bu yazı ilk olarak P24'te yayımlanmıştır.

"Fi fenomeni ve internet dizilerinin geleceği" haberi, 29 Mayıs 2017 tarihinde yazılmıştır. 29 Mayıs 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Fi fenomeni ve internet dizilerinin geleceği haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fi fenomeni ve internet dizilerinin geleceği 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  7. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  8. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  9. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  10. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  11. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  12. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  13. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  14. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  15. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  16. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  17. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  18. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  19. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  20. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
Kültür Sanat Haberleri