Fuat Uğur: Binali Yıldırım'ın da dediği gibi Kürdistan bağımsız olması gereken bir ülke

Fuat Uğur: Binali Yıldırım'ın da dediği gibi Kürdistan bağımsız olması gereken bir ülke

Fuat Uğur: Binali Yıldırım'ın da dediği gibi... Işıkçılar Cemaati'nin yayın organı Türkiye gazetesinin yazarı Fuat Uğur, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ne yakın Kürdistan 24 Televizyonu'na verdiği röportajda "Sonuçta Binali Yıldırım'ın da dediği gibi Kürdistan bağımsız...

Işıkçılar Cemaati'nin yayın organı Türkiye gazetesinin yazarı Fuat Uğur, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ne yakın Kürdistan 24 Televizyonu'na verdiği röportajda "Sonuçta Binali Yıldırım'ın da dediği gibi Kürdistan bağımsız olması gereken bir ülke" ifadelerini kullandı. 

"BİNALİ YILDIRIM'IN DA DEDİĞİ GİBİ KÜRDİSTAN BAĞIMSIZ OLMASI GEREKEN BİR ÜLKE"

Mesut Barzani'nin Türkiye ziyaretinde asılan Kürdistan bayrağının konuşulduğu geçen Mart ayında yayımlanan röportajda Binali Yıldırım'a atfedilen sözler, bugünkü bağımsızlık referandumu kararına Türkiye'nin tepki göstermesiyle yeniden gündem oldu. Türkiye, referandum kararının geri alınmasını isterken Fuat Uğur, "Kürdistan Cumhurbaşkanı Barzani'nin, Türkiye'de ağırlanmasına, Kürdistan bayrağının asılmasına karşı olanlar aslında köken itibariyle Kürt düşmanıdır" diyor ve "Binali Yıldırım'ın da dediği gibi Kürdistan bağımsız olması gereken bir ülke" ifadelerini kullanıyor. 

Uğur "Ben Türkiye'nin de adım adım buna yaklaşan bir tavır içinde olduğunu görüyorum. Kürdistan bayrağının asılması bunun bir ön adımıdır. Tanımanın ön adımı olmak durumundadır. Çünkü Kuzey Irak diye tanımladığımız Kürdistan Cumhuriyeti bana göre. Bir bağımsız devlet gibidir, ona göre davranıyoruz zaten" sözleriyle, aslında Binali Yıldırım'ın başında olduğu hükümetin bağımsız Kürdistan taraftarı olduğunu söylüyor.

TÜRKİYE REFERANDUM KARARINA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ 

Türk Hükümeti, Fuat Uğur'un Binali Yıldırım'a atfettiği sözlerin aksine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Eylül ayında yapmayı planladığı bağımsızlık referandumunu "vahim bir hata" olarak değerlendirmiş, "bunun vahim bir hata teşkil edeceğini düşünüyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin muhafaza edilmesi Türkiye'nin Irak politikasının temel ilkelerinden biridir"demişti. 

BİNALİ YILDIRIM NE DEMİŞTİ

Fuat Uğur'un iddialarının aksine Başbakan Binali Yıldırım, Kürdistan bayrağı tartışması yaşandığı sırada "Irak anayasasına göre Kuzey Kürdistan bölgesel yönetimi özerk bir yapıdır. Parlamentosu, başbakanı, bakanları, ayrı bayrağı vardır. Ve dünyada da bu şekilde tanınır. Sanki yeni bir uygulamaymış gibi bunu gündeme getirmenin iyi niyetle izahı mümkün değildir. Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğüne sonuna kadar saygı duyar. Bizim bunun dışında başkaca bir diplomatik teamül geliştirmek, yeni usuller ortaya koymak gibi bir uygulamamız olmadı, olamaz" diye konuşmuştu.

İŞTE O SÖZLERİN TAMAMI

Fuat Uğur'un o günkü sözleri ise şöyle:

"Türkiye'de bu tür tartışmaların çıkmasını normal karşılamak lazım. Çünkü Türkiye siyasi görüş açısından ve eski bagajların hala deva ediyor olmasından çok 'renkli' bir ülke. Hala eski genetik kodlarına işlemiş ırkçılık, "Ne mutlu Türküm diyene" anlayışı devam ediyor. Bunun tezahürlerini de bir takım medya organlarında ya da bir takım siyaset organlarında görebilmek mümkün ama örneğin KKTC bayrağı da var, KKTC tüm dünya tarafından tanınmayan bir ülke sonuçta ama Türkiye Cumhuriyeti'yle Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki resmen protokole uygun olarak yapılıyor.

Binali Yıldırımın açıklamasına geliyorum, bunu zaten biz öncesinden Cem Küçük'le beraber yaptığımız Medya Kritik programında konuştuk. Daha o gün bazı gazetelerde Sözcü gibi Yeni Çağ gibi Aydınlık gibi gazetelerde çok da karşı olduklarını göstermeyen ama dikkat çeken ve eski bagajlarını ortaya çıkaran 'Kürdistan bayrağı asıldı' lafını manşetlerine ve başlıklarına çekmesi aslında bir niyetin göstergesiydi. O niyet de şuydu; 'Bakın AKP hükümeti Kürdistan cumhurbaşkanını, başbakanını, bakanlarını karşılıyor ve Kürdistan bayrağı asıyor. Nerelerden nerelere geldik görüyor musunuz? Türkiye'nin birliği düzeni bozuluyor' mesajını bilinç altına vermek. Bu eski devirlerde kaldı, Türkiye öyle bir noktaya geldi ki halkın büyük çoğunluğu öyle bir noktaya geldi ki halk burayı çoktan aştı.

O kadar marjinaller ki bu çevreler. yarattıkları tartışma çok büyük oluyor tabi. bunu yapıyorlar, hitap ettikleri belli de olsa bir kitle var ve o kitleyle su bulandırma çabasına giriyorlar. Bunun pek bir önemi yok hiç önemi yok hatta. Sonuçta Binali Yıldırım'ın da dediği gibi Kürdistan bağımsız olması gereken bir ülke, Irak anayasası, merkezi hükümetin anayasasıyla da zaten özerk bölge olarak tanımlanan, parlamentosu olan, cumhurbaşkanı olan, başbakanı olan bir özerk bölge deniliyor.

Bana göre bir ülke bence bağımsız olması gerekiyor. Ben Türkiye'nin de adım adım buna yaklaşan bir tavır içinde olduğunu görüyorum. Kürdistan bayrağının asılması bunun bir ön adımıdır. Tanımanın ön adımı olmak durumundadır. Çünkü Kuzey Irak diye tanımladığımız Kürdistan Cumhuriyeti bana göre. Bir bağımsız devlet gibidir ona göre davranıyoruz zaten. Irak merkezi hükümeti diye bir hükümet kalmadı ortada. Haşdi Şabilere teslim edilmiş bir hükümetten söz ediyorsanız o bence hükümet değil o başka bir şey. İran iç işlerine karışmak ve değiştirmek istediği için bir sürü dalavere çevirdiği manevra yaptığı bir hükümetten söz ediyorsak, Irak merkezi hükümetten kastımız oysa, o bir hükümet değil.

Dolayısıyla ben Irak merkezi hükümeti diye bir kavramı artık görmüyorum, Irak'ın başının çaresine çeşitli bölge ve ülkelere ayrılarak bakması lazım. Dolayısıyla Kürdistan Cumhurbaşkanı Barzani'nin, Türkiye'de ağırlanmasına, Kürdistan bayrağının asılmasına karşı olanlar aslında köken itibariyle Kürt düşmanıdır. Bunların köken itibariyle geçmişlerinde Mahmut Esat Bozkurtlar vardır. Hala İstanbul barosunda falan yazılıdır. Hala o zihin, o sakat kafa, o engelli kafa devam etmekte. Mahmut Esat Bozkurtların zihniyetini sürdürenlerdir bunlar. Mahmut Esat Bozkurt ne demişti, 'Kürtler, Türkiye'de ancak Türklerin hizmetçisi olabilir' demişti. Azınlıklar, Yahudiler, Rumlar ancak Türklerin hizmetçisi olabilir demişti. Böylesine ırkçı faşist bir adam geçmişte kaldı. Tükiye'de artık böyle bir şey yok. Türkiye'de ırkçılar faşistler var tüm dünyada olduğu gibi. Biz de demokrasinin gereği olarak fazla ileri gitmedikleri sürece bunlara katlanıyoruz."

İşte o sözler:


 

"Fuat Uğur: Binali Yıldırım'ın da dediği gibi Kürdistan bağımsız olması gereken bir ülke" haberi, 18 Ağustos 2017 tarihinde yazılmıştır. 18 Ağustos 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Fuat Uğur: Binali Yıldırım'ın da dediği gibi Kürdistan bağımsız olması gereken bir ülke haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fuat Uğur: Binali Yıldırım'ın da dediği gibi Kürdistan bağımsız olması gereken bir ülke 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  2. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  3. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  4. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  5. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  6. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  7. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  8. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  9. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  10. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  11. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  12. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
  13. 01:12 İzlanda'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Son Üç Ayda Dördüncü Patlama Yaşandı!
  14. 01:00 Canan Kaftancıoğlu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  15. 00:54 Murat Kurum: İstanbul Depreme Hazır Değil, İmar Barışı Tartışması
  16. 00:48 Borsa İstanbul'da dört hafta sonra bir ilk yaşandı!
  17. 00:47 Meteorolojiden uyarı! 19 Mart hava durumu: Bir tarafa yağmur bir tarafa kar yağışı
  18. 00:47 Bakan Göktaş’tan Kadın İstihdamına Destek: Güçlü Adımlar Atılıyor!
  19. 00:47 Nepal Bayrağı: Mirası ve Geleceği Yansıtan Sembol
  20. 00:38 Erbakan ve Kılıç’tan AKP’ye Tepki: Yerel Seçimlerde Siyasi Şantaj!
Otomotiv Haberleri