Gazeteci Türfent'e 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi!

Gazeteci Türfent'e 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi!

Gazeteci Türfent'e 8 yıl 9 ay hapis cezası v... 'Evrensel'in aktardığı habere göre , 19 aydır tutuklu bulunan Gazeteci Nedim Türfent’in 5’inci duruşması görüldü. Van T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan Türfent, duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Duruşmada konuşan...

'Evrensel'in aktardığı habere göre , 19 aydır tutuklu bulunan Gazeteci Nedim Türfent’in 5’inci duruşması görüldü. Van T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan Türfent, duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Duruşmada konuşan Avukat Harika Karataş, dosyada aleyhte delil kalmadığının altını çizdi. Savcı ise mütalaasını tekrar ederek Türfent’in tutukluluğunun devamını istedi. Mahkeme heyeti kararını açıkladı. Nedim Türfent 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla 7 yıl hapse mahkum edildi. Mahkeme ayrıca "suç fiilinin devamlılığı" iddasıyla cezayı 8 yıl 9 aya çıkarıldı.

Van’da 13 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan ve 22.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan  kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nedim Türfent’in 5’inci duruşması Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. 19 aydır tutuklu bulunan Türfent mahkemeye avukatı Barış Oflas ile birlikte SEGBİS’le katılırken, diğer avukatı Harika Karataş ise duruşma salonunda hazır bulundu. Türfent’in duruşmasını Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Bianet muhabiri Özgün Özçer, Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24) ve ailesi takip etti. 

Kimlik tespitinin ardından duruşmada SEGBİS’le bağlanan tanık dinlendi. Tanık, okunan emniyet ifadesinin kendisine ait olmadığını belirtti, “Emniyet’te bine yakın fotoğraf gösterdiler. Ben 9-10 kişi hakkında teşhis yaptım. Ekrandaki kişiyi tanımıyorum'' dedi.

Ardından söz alan Avukat Harika Karataş, aleyhte ifade veren tek tanığın ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı belirtti. Karataş “Dosyada aleyhte delil kalmamıştır'' diyerek tahliye talep etti.

Tanık ifadesinin ardından esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, Türfent’in tahliyesi halinde kaçma şüphesinin bulunduğunu öne sürerek, tutukluluk halinin devamını ve örgüt üyeliğinden cezalandırılmasını istedi.

nedim-turfent-destek-001.jpg

KEŞKE SAVCI İLK DURUŞMADA MÜTALAASINI VERSEYDİ

Savcı mütalaasının ardından söz alan Nedim Türfent, yaklaşık iki yıl önce tutuklandığını hatırlattı. Türfent, “Keşke savcı ilk duruşmada mütalaasını vermiş olsaydı, o zaman yargılama daha hızlı biterdi. Bütün tanıklar mahkeme huzurunda beni tanımadığını belirtti. Sayın savcının mütalaası art niyet içermektedir. Bu mütalaa hukuki bir mütalaa değildir. Savcı, sanki tanıkları mahkeme huzurunda hiç dinlememiş gibi... Savcının mütalaası kolluk kuvvetlerinin hazırladığı fezleke doğrultusunda hazırlanmıştır. Tek tanık dışında tüm tanıklar beni tanımadığını, işkence altında ifade vermeye zorlandıklarını beyan etmişlerdir. Gizli tanık ifadesinde beni bir kampta gördüğünü söylüyor. Bu doğru olsaydı benim HTS kayıtlarım istenir ve bu ispatlanırdı. Ben hiçbir zaman bu kampa gitmedim. Gitmediğimi ispatlamam mümkün değildir. İddia makamı iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Ben gitmediğimi nasıl kanıtlayacağım? Sosyal medya paylaşımlarımın ve haberlerin içinden cümle cımbızlayarak suç oluşturulmaya çalışılmıştır. Oysa bu paylaşımlarımın hiçbiri suç değildir'' dedi.

''BEN SADECE GAZETECİLİK YAPTIM’

“Savcılık yapmış olduğumuz savunmaları göz önüne alarak ön yargısız bir şeklide görevini yapmalıdır. Savcı da benim gazetecilik sıfatımdan dolayı yargılandığımı biliyor'' diyen Türfent, şöyle devam etti:

“Bizler muhalif gazeteci olduğumuz için içerideyiz. İktidarın değirmenine hiçbir şekilde şu taşımayacağız. Gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Gazetecilik halkın vicdanıdır, bunun aksi bir şekilde haber yapmamız mümkün değildir. Gazetecilik iktidarın üstünde bir kontrol mekanizmasıdır. Ben “Türk’ün gücünü göreceksiniz'' haberi yüzünden hedef alındım ve bunun için içerdeyim.

Savcı mütalaasında benimle kolluk kuvvetleri arasında husumet olmadığını söyledi. Doğrudur, benim onlarla husumetim yok. Ancak JİTEM hesabından bana yönelik tehditleri husumet olarak değerlendirmeyeceksek ne olarak değerlendireceğiz?

Bizim mahkemelere olan inancımız devam etmektedir. Böyle bir inanç olmasaydı ölümle tehdit edilirken buralarda kalmazdım. Ben sadece gazetecilik yaptım. Terör örgütüne üyelik suçlamasını kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum.''

'NEDİM TÜRFENT, METİN GÖKTEPE GİBİ BİR SON YAŞAMADIYSA KAMUOYU BASKISI SAYESİNDEDİR'

Türfent’in savunması sonrası duruşmaya ara verildi. Aranın ardından savunma yapan Türfent’in Avukatı Harika Karataş, iddianamede ve savcı mütalaasında elle tutulur bir şey olmadığını söyledi. Karataş, “Müvekkilim örgüt üyeliğinden yargılanıyor. Nedim’e örgüt üyeliğinin isnat edilebilmesi için örgütten kimlerle hiyerarşik ilişki içinde olduğunun net bir biçimde ortaya konması gerekir. Yargılamanın maddi gerçeği ortaya koyabilmesi için ortada tartışılabilir delillerin olması gerekir. Beşinci celsedeyiz ama tartışılabilir hiçbir delil yok." dedi.

"Nedim Türfent, Metin Göktepe gibi bir son yaşamadıysa bu kamuoyu baskısı sayesindedir" diyen Karataş, hukuksuz olarak alınan tanık ifadelerine tekrar değinmeyeceğini, bunun her duruşmada belirtildiğini vurgulayarak Türfent’in beraatini talep etti.

'İŞKENCE GÖREN TANIKLAR SAVCIDA HİÇ Mİ KANAAT OLUŞTURMADI?'

Duruşmaya NedimTürfent’le birlikte SEGBİS’le bağlanan Avukat Barış Oflas ise Türfent’in cezaevinde olmasının tek sebebinin sokağa çıkma yasağı döneminde Yüksekova’da yaptığı haberler olduğunu söyledi.

Oflas, “Biz dosyanın kolluk kuvvetlerince nasıl hazırlandığını tanık ifadelerinden anladık, sayın savcı da bu hususu bilmektedir. Tanıklar ifadelerin işkence altında imzalattırıldığını belirtti. Kimisi dişinin kerpetenle çekildiğini, kimisi tecavüzle tehdit edildiğini anlattı. Sayın savcıda hiç mi kanaat oluşturmadı? Savcı sadece dinlenmeyen tanığın kolluk ifadesine ve aleyhte çelişkili beyan veren tanığın ifadesine dayanarak esas hakkında mütaala hazırladı. Adil bir yargılama yapılarak eldeki delillere ve vicdani kanaate göre karar verilmesini talep ediyorum'' diye konuştu. 

Ardından Türfent’e hükümden önce son sözü soruldu: “Beni ölümle alenen tehdit ettiler, gitmedim. İnsan için en büyük korku ölümdür, buna rağmen kaçmadım. Adalete güvenim hep vardı. Ne şekilde olursa olsun adaletin tecelli edeceğini düşünüyorum.'' 

Daha sonra ise duruşmaya karar için ara verildi.

TANIKLAR TEK TEK BEYANLARINI GERİ ÇEKMİŞTİ

Hakkında hazırlanan iddianamede “Örgüt üyesi olmak'' ve “Örgüt propagandası yapmak'' iddialarıyla suçlanan Türfent, Yüksekova’da geçen yıl ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrasında yaşanan hak ihlallerini haberleştirdiği için asker ve özel harekat polislerinin kullandığı sosyal medya hesaplarında ölümle tehdit edilmiş ve hedef alınmıştı. 

Gazeteci Türfent’in ilk duruşmasında 24 tanıktan 13’ü ifadelerinde işkence gördüklerini ve zorla ifade verdiklerini beyan etti. Geriye kalan 10’u açık tanık, biri gizli tanık olmak üzere 11 tanıktan 4’ü ise sonraki duruşmalarda ifade vererek işkence altında kendilerine kağıt imzalatıldığını kaydetti. Tanıkların beyanları ve delil olarak iddianamede yer alan iddiaların avukat ve Türfent’in savunmasıyla çürütülmesine rağmen mahkeme heyeti tutukluluğunun devamına karar vermişti. 

"Gazeteci Türfent'e 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi!" haberi, 15 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 15 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Gazeteci Türfent'e 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gazeteci Türfent'e 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:04 Japonya'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde 11 kişi yaralandı
  2. 16:00 PFA, İsrail Futbol Federasyonu'nun FIFA Üyeliğinin Sonlandırılması İçin Çağrı Yaptı
  3. 15:54 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Son 24 Saatte 71 Ölü: Toplam Can Kaybı 33.970'a Yükseldi
  4. 15:49 Süt Fiyatlarına Yüzde 8.5 Zam: Mayıs Ayında Etkisi Artacak
  5. 15:44 Tahin: Lezzetin Ötesinde Sağlığa Yararlı Bir Süper Gıda
  6. 15:36 Beyin kanaması geçiren Nuri Alço'dan haber var!
  7. 15:29 Melisa Döngel Hayalindeki Rolü Açıkladı!
  8. 15:26 Fenerbahçe'nin Savunma Hattında Transfer Hareketliliği: Luan Peres'e Brezilya'dan Teklif Geldi!
  9. 15:22 İran Devrim Muhafızları, İsrail'e nükleer tesislerinin hedefleneceği uyarısında bulundu
  10. 15:20 Finlandiya'dan Göç Politikasında Sıkı Tedbir: Yabancıların Vatandaşlık İşlemleri Zorlaşıyor
  11. 15:19 Mariya Zaharova: "Ortadoğu'daki gerilimden ABD sorumlu"
  12. 15:19 BM: "Gazze'deki okulların yüzde 80'den fazlasının yıkıldı"
  13. 15:17 Dev kulüp Arda Güler için gözünü kararttı ve teklifini yaptı! Transfer olmak için tek şart!
  14. 15:15 Sel Sularında Mahsur Kalan Kedi, Dubai'de Araca Tutunarak Yardım Bekledi
  15. 15:11 Hindistan'da Başbakan Modi'nin Yapay Zeka Kullanarak Seçim Propagandası Tartışması
  16. 15:07 Özel, Erdoğan ile görüşmeye randevu talep edecek: "Konuşacağımız konular var"
  17. 15:07 Kazakistan'da Yoğun Yağışlar Sonrası Oluşan Sellerle Mücadele Devam Ediyor
  18. 15:02 Lübnan'da İsrail ve Hizbullah Arasındaki Çatışmalar Şiddetleniyor
  19. 14:55 Dışişleri Bakanlığı, AB'ye 'Kıbrıs' konusundaki tepkisini dile getirdi
  20. 14:55 Ankara'da Cinsel İstismar Davası: Fiziksel Engelli Kızın Babası Yargılanıyor
Gündem Haberleri