Geri dönüşümcülerden referandum tepkisi: Kim evet diyor açıklasınlar!

Geri dönüşümcülerden referandum tepkisi: Kim evet diyor açıklasınlar!

Geri dönüşümcülerden referandum tepkisi: Kim... Türkiye Geri Dönüşümcüler Konfederasyonu, dün düzenlediği basın toplantısında başkanlık referandumunda “Evet'' diyeceklerini açıkladı. Fakat Geri Dönüşüm İşçileri Derneği’nden bu açıklamaya tepki geldi. Dernek...

Türkiye Geri Dönüşümcüler Konfederasyonu, dün düzenlediği basın toplantısında başkanlık referandumunda “Evet'' diyeceklerini açıkladı. Fakat Geri Dönüşüm İşçileri Derneği’nden bu açıklamaya tepki geldi. Dernek Başkanı Dinçer Mendillioğlu, “Hangi kurum, yapı ve atık kağıt toplayanlar referandumda Evet diyor bir zahmet açıklasınlar?'' dedi.

'ZORUNLU AÇIKLAMA'

Dinçer Mendillioğlu, konuyla ilgili bir yazılı açıklama yayınladı. Mendillioğlu’nun açıklaması şu şekilde:

Ülkemiz kendi içerisinde referandum gibi çok özel ve nihai bir sürece giriyor. Halk kendi açısından doğru olana karar verip Evet ya da Hayır tercihini kullanacak. 25.03.2017 Cumartesi günü Ankara'da Türkiye Geri Dönüşümcüler Konfederasyonu, düzenlediği bir etkinlikle referandumda kararlarının Evet olduğunu açıkladı. Bunun yanında, o etkinlikte fabrikaların yetkisiyle kurulmuş olan Tüdam isimli meslek örgütünün başkanı da aynı şekilde referandumda Evet diyeceklerini belirtti. En doğal tercih ve haklarıdır kişisel kararlarını belirtmek. Lakin söz konusu durum kurumsal kimlik altında olunca, onlarca TAT lisanslı işletme ve binlerce çalışan emekçiyi ilgilendirmektedir. Ayrıca yapılan etkinliğin duyurusu Sokak Toplayıcılarının sorunları ve geri dönüşüm sektörünün sorunları olarak bildirildi, Ülkenin çeşitli yerlerinden firmalar ve işçiler davet edildi. Salonda ise konu sektör sorunlarından öte Referandumda Evet gündemine çekildi.

Fakat yıllardır sokaklarda yaşama tutunmaya çalışan, Atık Kağıt İşçilerininde Referandum kararları Evet yönünde olduğu aynı toplantıda deklare edildi. Şimdi sormak gerekiyor;

1. Sokaklar kimsenin dilediği gibi üzerine hak iddia edeceği bir alan değil. Hangi kurum, yapı ve atık kağıt toplayanlar referandumda Evet diyor bir zahmet açıklasınlar ? İnsanların algılarını etkilemek için her gün sokaklarda hayata tutunanları kimse alet edemez.

2. Ankara’da gerçekleştirilen toplantıya insanlar, kurumlar ülkemizin atık ve çöpünü konuşmaya diye mi davet edildi başta. Geri dönüşümün sorunları konuşulacak çözümler için söyleşi olacaktı. Eğer öyleyse Peki referandum neden dahil edilip konuşuldu ? Oraya gelen kişi ve kurumlara neden başta bilgi verilmedi? Madem Referandumda Evet demek için buluşulacaktı, neden o zaman insanlara geri dönüşümün sorunları ve sokak toplayıcıları ile ilgili etkinlik denildi? Ve neden bütün medyaya sonrasında Evet çalışması olarak sunuldu?

3. 2016 yılı başında yüzlerce binlerce Atık Kağıt İşçisi mağdur olup, sokaklarda topladıkları atığı satamadılar. Çünkü satabilecekleri firmalara cezalar verildi. Kanunen doğru ama vicdanen milyonlarca insanı etkiledi. Ve yüzlerce ufak ardiye, depo kapatılıp Atık Kağıt İşçileri yok sayılıp cezalara maruz kalırken sizler neredeydiniz? Çevre Şehircilik Bakanlığı bu anlamda o dönem adım atmış çözüm için yol ararken sizler neden başınızı kuma gömmeyi tercih ettiniz?

4. Sadece kağıt toplayan işçilerin ve sektörün sorunları tartışılacakken yıllardır bu alana hem akademik hem sosyolojik katkı veren kimse neden çağrılmadı? Atık Kağıt İşçileri orada olacak denildi. Hani Atık Kağıt İşçileri neredeydi? İçerisinde Atık Kağıt İşçilerinin olmadığı bir etkinlik olabilir mi ?

5. Birazda diğer boyutunu yazalım. Türkiye'de onlarca fabrika sahibinin oluşturduğu bir meslek örgütüdür Tüdam. Amacı üyelerinin ekonomik ve sosyal mesleki durumlarına dair çözüm üretmektedir. Mesleki bir örgüt olan TÜDAM hangi genel kurul kararıyla hareket edip referandum için görüş açıklamıştır? Meslek örgütünün amacı insanları toplayıp onların bilgisi dahilinde olmadığı bir plan yapmak mıdır?

6. Referandumda HAYIR çıkarsa, meslek örgütlerinin sözleşmeli ve lisanslı olduğu en az onlarca yüzlerce CHP Belediyesi var. Tüdam taraf olarak onlarca fabrikayı ve çalışanı nasıl bir bilinmeze sürükler. TÜDAM üyesi fabrika sahipleri CHP Belediye'lerinde zorluk çekerse, bu fabrika sahiplerinin işletme ve istihdam koşullarını nasıl keyfi tutumla zan altında bırakırsınız? Yapılanlar sokakların gerçek emekçilerine karşı sorumsuzluk ve seviyesizliktir. Kimse kişi ve kurumları yanıltmaya kalkmasın. Referandum için Evet diyorlar diyebilmek büyük sorumluluk ister. Eğer öyleyse bu sorumluluğu derhal yerine getirmeliler ve içlerinde Atık Kağıt İşçilerinin olduğu büyük bir referandum için Evet buluşması gerçekleştirmeliler. Eğer böyle bir güçleri yoksa sahte vaat ve hayallerle kimseyi kandırmasınlar. Dün oraya giden işletmelerde zor durumda kaldı. Bu kabul edilemez bir hatadır. Yıllardır sokakları ve içlerinde hayata tutunanları oldukça iyi tanırız. Fabrikasından, kağıt toplayan işçisine, resmi kurumlarına kadar. Yasasıyla, belediyesiyle, fabrikasıyla, sokakta kağıt toplayan emekçisiyle ortak bir zemin olmazsa olmazdır. Ama işgüzar had bilmezler her dönem olduğu gibi bugünde ortaya çıktılar. Hem iktidarı, hem de kağıt toplayan emekçileri ve onlar üzerinden halkımızı kandırmaya çalışıyorlar. Atık Kağıt İşçileri referandumda tercihlerini yapacaktır. Ama onların tercihlerine Türkiye Geri Dönüşümcüler Konfederasyonu Tüdam gibi yapı ve haddini bilmez fabrikatörler asla yön veremeyecektir...

"Geri dönüşümcülerden referandum tepkisi: Kim evet diyor açıklasınlar!" haberi, 26 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 26 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Geri dönüşümcülerden referandum tepkisi: Kim evet diyor açıklasınlar! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Geri dönüşümcülerden referandum tepkisi: Kim evet diyor açıklasınlar! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  2. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  3. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  4. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  5. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  6. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  7. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  8. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  9. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  10. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  11. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  12. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  13. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  14. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  15. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  16. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  17. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  18. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  19. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  20. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
Politika Haberleri