Gezici'nin son referandum anketi: 'Hayır' önde ama halk 'Hayır' çıkacağına inanmıyor!

Gezici'nin son referandum anketi: 'Hayır' önde ama halk 'Hayır' çıkacağına inanmıyor!

Gezici'nin son referandum anketi: 'Hayır' ön... Gezici Araştırma Merkezi’nin son araştırmasına göre Cumhurbaşkanlığı Sistemi referandumunda oylar kafa kafaya gidiyor. Son ankete göre “evet'' diyenlerin oranı yüzde 43,7 iken, “hayır'' diyenlerin oranı yüzde 45,7. Kararsızlar...

Gezici Araştırma Merkezi’nin son araştırmasına göre Cumhurbaşkanlığı Sistemi referandumunda oylar kafa kafaya gidiyor. Son ankete göre “evet'' diyenlerin oranı yüzde 43,7 iken, “hayır'' diyenlerin oranı yüzde 45,7. Kararsızlar dağıtıldığında ise “evet''in oranı yüzde 48,9’a, “hayır'' diyenlerin oranı yüzde 51,1’e çıkıyor.

İŞTE ANKETİN TÜM SONUÇLARI

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 43,7’si “evet'' demek istediğini ifade ederken yüzde 45,7’si “hayır'' diyeceğini söyledi. Katılımcıların yüzde 10,6’sı ise “kararsız'' olduğunu belirtti. Kararsızlar bilimsel bir yöntemle ağırlıklarına göre dağıtıldığında, “evet'' diyenlerin oranı yüzde 48,9, “hayır'' diyenlerin oranı ise yüzde 51,1 olarak belirlendi.

Sandığa katılmama oranının yüzde 16 civarında seyrettiğini belirten Gezici Araştırma Merkezi Genel Müdürü Murat Gezici, “Referandum sonucunda kararsızların tercihi ve sandığa gitmeyenlerin oranı belirleyici olacak. Sandığa katılım yüksek olursa, ''hayır’ çıkma olasılığı yükselir, aksi takdirde ''evet’ çıkma olasılığı yüksek'' dedi.

t3-004.jpg

HER 3 MHP’LİDEN 2’Sİ 'HAYIR' DİYOR, HER 5 MHP'LİDEN BİRİ KARARSIZ

Referanduma sandığa gitmeyeceğini ifade edenlerin çoğunlukla CHP, HDP ve Saadet Partisi seçmeni olduğunu gözlemlediklerini anlatan Gezici, AKP’ye oy verenlerin yüzde 82,3’ünün “evet'', yüzde 7,8’inin “hayır'' demek istediğini, yüzde 9,9’unun kararsız olduğunu belirterek, “CHP’ye oy verenlerin yüzde 3,8’i ''evet’, yüzde 93,1’i ''hayır’ derken, yüzde 3,1’i kararsız durumda. MHP’ye oy verenlerin yüzde 16,7’si ''evet’, yüzde 64,4’ü ''hayır’ demek istiyor. Partiler arasında yüzde 18,9’la en çok kararsız kitle bulunan parti MHP. MHP’nin her 5 seçmeninden birisi kararsız. Burada MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin de önemli bir rolü bulunuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 40,7’si anayasa değişikliğine ilişkin tutumuyla ilgili Bahçeli’yi desteklediklerini, yüzde 48,5’i ise desteklemediğini ifade etti. HDP’ye oy verenlerin ise yüzde 9,1’i ''evet’, yüzde 89,3’ü ''hayır’ diyeceğini belirtti. HDP’deki kararsızların oranı ise yüzde 1,6'' dedi. Araştırmaya göre Türkiye’deki gençlerin çoğunluğunun hayır dediği görülüyor. AK Parti seçmenin içerisinde gelir durumu ve eğitim seviyesi artıkça “hayır'' oranlarının artığı göze çarpıyor. AK Parti seçmeninin içindeki her 2 kararsız seçmenden birisi üniversite mezunu. Halk anketlere cevap vermekten çekiniyor, kendisini gizlemek için “kararsızım'' cevabını veriyor. AK Parti’ye oy veren seçmenlerin yüzde 35’i ekonomik durumlarının Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına rağmen yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı yaşam standartlarının düşmesinden hoşnutsuz ve referandumu bir anlamda güven oylaması olarak değerlendiriyor.

İŞTE ANKETİN TÜM SONUÇLARI

HALKIN YÜZDE 62,2’Sİ 'EVET' ÇIKACAĞINA İNANIYOR

Araştırmada, katılımcıların referandum sonuçlarıyla ilgili ne düşündüğü de sorgulandı. Katılımcıların yüzde 62,2’si sonucun “evet'' yönünde olduğunu düşünürken, yüzde 27,5’i “hayır çıkar'' dedi. “Evet'' oyu vermek isteyenlerin yüzde 93’ü evet çıkacağını ifade ederken, yüzde 2,1’i “hayır'' çıkacağını düşündüğünü söyledi. “Hayır'' oyu vereceklerin yüzde 32,1’i sonucun “evet'', yüzde 55,7’si ise “hayır'' yönünde sonuçlanacağı görüşünü belirtti.

Halkın anayasa değişikliğini doğru bulup bulmaması ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde ise halkın yüzde 38,1’i doğru bulurken, yüzde 13,3’ü kısmen doğru bulduğunu, yüzde 38,4’ü ise doğru bulmadığını ifade etti.

İŞTE ANKETİN TÜM SONUÇLARI

KÜRT MİLLİYETÇİLERİNDE 'EVET' ARTIYOR

Araştırmaya katılan halkın TBMM’de tartışılan anayasa değişikliğinin içeriği hakkında bir bilgiye sahip olup olmadığı da sorgulandı. Katılımcıların yüzde 56,9’u yeni anayasa değişikliğiyle ilgili “bilgi sahibi olduğunu'' ifade ederken, yüzde 44,1’i anayasa değişikliği hakkında “bir fikri olmadığını'' bildirdi. Katılımcıların siyaseten kendilerini konumlandırdığı yere göre de tercihleri belirlendi. Kendisini “demokrat'' olarak tanımlayanların yüzde 30,4’ü referandumda “evet'' demek istediğini ifade ederken, yüzde 61,3’ü “hayır'' diyeceğini belirtti. Muhafazakârların yüzde 77,5’i “evet'', yüzde 13,4’ü “hayır'' demek istediğini söylerken, Türk milliyetçisi olarak kendisini tanımlayanların yüzde 53,1’i “evet'', yüzde 35,2’si “hayır'' diyeceğini belirtti. Son 1,5 ayda Kürt milliyetçilerinde de “evet'' oranının arttığı ve yüzde 22’ye ulaştığı görüldü.

NEDEN 'EVET' NEDEN 'HAYIR'

Araştırmaya katılanlar, “neden evet'' sorusuna, yüzde 24,3’le “Daha güçlü Türkiye için'', yüzde 18,1 ile de “Ülkenin bekası için'' cevabını verdiler. Hayır diyenlerin yüzde 16,1’i “Demokrasiye zarar vereceğini düşündüğü için'', yüzde 14,3’ü ise “Yetkilerin tek kişi elinde toplanmaması için'' “hayır'' diyeceklerini belirttiler. 

İŞTE ANKETİN TÜM SONUÇLARI

"Gezici'nin son referandum anketi: 'Hayır' önde ama halk 'Hayır' çıkacağına inanmıyor!" haberi, 14 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 14 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Gezici'nin son referandum anketi: 'Hayır' önde ama halk 'Hayır' çıkacağına inanmıyor! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gezici'nin son referandum anketi: 'Hayır' önde ama halk 'Hayır' çıkacağına inanmıyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:04 Ahu Tuğba Amerika'da trafik kazası geçirdi! Durumu nasıl?
  2. 14:00 Yusuf Güney'den şok açıklama: Kenan Işık, astral seyahatten gelmek istemiyor!
  3. 13:55 Son dakika! Korhan Berzeg muamması'nda son dakika!
  4. 13:49 Nihal Candan tahliye edildi! Son dakika!
  5. 13:36 Yılın en Etkili İsimleri Time 100 Galasında Buluştu!
  6. 13:28 TikTok Türkiye'de Yasaklanacak mı? AKP'li Vekilden Açıklama
  7. 13:27 4,4 Milyar Lira Yardım Hesaplara Yatıyor! Kimlik Numaralarınızı Kontrol Edin!
  8. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  9. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  10. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  11. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  12. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  13. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  14. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  15. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  16. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  17. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  18. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  19. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  20. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
Politika Haberleri