Gönlündeki tek aşk Erdoğan aşkı değilmiş!

Gönlündeki tek aşk Erdoğan aşkı değilmiş!

Gönlündeki tek aşk Erdoğan aşkı değilmiş! Panama Belgeleri'ne göre, Erdoğan'a sevgisini, “Tanıyınca âşık oldum'' sözleriyle ifade eden Rixos otellerinin sahibi işadamı Fettah Tamince’nin dört offshore hesabı var. Tamince’nin belgelerin sızdığı avukatlık bürosu...

Panama Belgeleri'ne göre, Erdoğan'a sevgisini, “Tanıyınca âşık oldum'' sözleriyle ifade eden Rixos otellerinin sahibi işadamı Fettah Tamince’nin dört offshore hesabı var. Tamince’nin belgelerin sızdığı avukatlık bürosu Mossack Fonseca ile ilişkisini finansal koordinotörü Hünkar Şerif organize ediyor. 

Belgelere göre Tamince, Mossack Fonseca’nın en iyi müşterilerinden biri. Mossack Fonseca, her sene yılbaşında “en iyi'' müşterilerine hediyeler gönderiyor. 2010 yılında Türkiye’den bu hediyeyi alanlar arasında Fettah Tamince de bulunuyor.

Cumhuriyet, Panama Belgeleri'nde yer alan Türkler dosyasını açtı. Mehmet Cengiz'in ardından bu kez de 'Tanıyınca Erdoğan'a aşık oldum' diyen Rixos Otellerinin sahibi Fettah Tamince dosyasını açtı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sevgisini “Tayyip Bey’i tanıyınca âşık oldum'' sözleriyle ifade eden Rixos otellerinin sahibi işadamı Fettah Tamince, Panama belgelerinde avukatlık bürosu Mossack Fonseca’nın en iyi müşterisi çıktı.

doc.jpg

Mossack Fonseca, her sene yılbaşında “en iyi'' müşterilerine kutlama kartı ve hediyeler gönderiyor. 2010 yılında Türkiye’den bu hediyeyi alanlar arasında Fettah Tamince de bulunuyor. Group Rixos Hotel’den Fettah Tamince ve Oktay Özcan, Mossack Fonseca çalışanlarının iç yazışmalarından anlaşıldığı üzere beş ya da daha fazla şirket sahibi ve kredi notu yüksek olduğu için şirket tarafından ödüllendiriliyor.

Beş şirket üzerinden faal Belgelere göre Tamince, Group Rixos Hotel üzerinden aracılık işlemleri yaparken, dört tane daha off-shore şirketi var. Bu şirketler, Rogor Asset Management SA, Sembol Ltd, Althorn International SA, Hazara Asset Management SA.

Tamince şirketlerinden Althorn International Sa, 11 Kasım 2003’te Britanya Virjin Adaları’nda kurulmuş. 50 bin dolar sermayeli şirket, finansal danışmanlık firması Onyx Suisse üzerinden kurulurken, şirketin tek hisse sahibi ve imza yetkilisinin ismi belirtilmiyor. Şirketin direktörleri olarak Marta Edghill ve Vianca Scott atanıyor. 9 Aralık 2005’te şirketin direktörü Fettah Tamince olarak değiştiriliyor.

Belgelerde Mossack Fonseca’nın kendilerini müşteri kabul etmesi için Rixos’un finansal koordinatörü Hünkar Şerif’in Rixos otelleri üzerinden Fettah Tamince’yi övdüğü ifadeler de yer alıyor. Şerif ayrıca belgelerde vergi avantajı için burayı seçtiklerini itiraf ediyor.

tam.jpg

Her şey vergi için

Hünkar Şerif’in, 17 Ocak 2006’da Mossack Fonseca’ya gönderdiği e-mailde şu ifadeler yer alıyor: “Rixos Group, Türkiye’deki en büyük otel zincirlerinden biri. İnşaat ve mücevher sektöründe de ayrı şekilde varız. Uluslararası faaliyetlerimiz için Althorn International SA’yı satın aldık. Sizin müşteriniz olup hem bu şirket hem de gelecekte kurmayı planladığımız şirketler için hizmetlerinizden faydalanmak istiyoruz.''

Mossack Fonseca’nın verdiği yanıtta ise “Sizin itibarınızı sorgulamıyoruz ama lütfen şirketiniz hakkında bilgi verin'' deniliyor. Şirket sahibinin pasaport fotokopisi, otelin yıllık bilanço raporu, bir avukat ya da bankadan referans mektubu gibi belgeler isteniyor.

24 Ocak 2006 tarihinde gönderdiği başka bir mailde, diğer ülkelerde çok sayıda offshore şirketleri olduğunu söyleyen Hünkar Şerif, “Vergi danışmanlarımız yeni projelerimiz için Britanya Virjin Adaları’nı tavsiye etti'' ifadelerini kullanıyor.

Şirket bilgilerinin yanı sıra, Fettah Tamince’nin pasaport fotokopisi ve bir avukattan referans mektubunu da yolladığını belirten Şerif, ayrıca İsviçre’nin Cenevre kentinde bir banka hesabı açılmasını talep ediyor.

Fettah Tamince’nin Rixos üzerinden aracılık işlemlerini yapabilmesi ve Althorn International şirketinin Mossack Fonseca’ya kaydı için 24 Ocak 2006 tarihinde Tamince ile ilgili Asya Katılım Bankası ve Finansbank’tan referans mektubu alınıyor. Bu belgeler Mossack Fonseca’ya yollanıyor.

Kazak bir ortak 

Asya Katılım Bankası’nın Antalya şubesinden alınan referans mektubunda İsmail Kızılbaba ve Mehmet Bayat’ın imzası var. Finansbank Akdeniz’den alınan mektup ise Enver Tomruk ve Rüçhan İnan imzasını taşıyor. Her iki banka da Tamince’nin en iyi müşterilerinden biri olduğunu belirtiyor. Belgelerin gönderilmesinin ardından 1 Şubat 2006’da Mossack Fonseca ile Althorn arasında anlaşma imzalanıyor. Anlaşmada irtibat görevlisi olarak Hünkar Şerif’in de imzası yer alıyor. Şirket 30 Nisan 2007’de kapatılıyor.

Transfer Bank Asya’dan

Tamince’nin diğer şirketi Hazara Asset Management ise 14 Aralık 2005’te Britanya Virjin Adaları’nda kuruluyor. 50 bin dolar sermaye ile kurulan şirkette Tamince’nin ortağı olduğu anlaşılan Kazakistan kökenli Chingiz Dosmukhambetov yüzde 100 hisse sahibi ve şirket direktörü olarak kaydediliyor. Chingiz Dosmukhambetov, 6 Mart 2006 tarihinde Mossack Fonseca’dan Hazara’da kendisi yerine ''kâğıt üzerinde’ başka bir direktör atanmasını talep ediyor.

12 Temmuz 2011’de ise Rixos Otelleri Başkan Yardımcısı Güney İkiz, bir süredir aktif olmayan Hazara Asset Management SA şirketinin tekrar aktive edilmesi için talepte bulunuyor. 2006-2011 dönemi için ''şirketi tekrar aktif hale getirme ücreti’ olarak 6 bin 150 dolar ödeniyor. Bunun için Asya Katılım Bankası üzerinden para transferi yapılıyor. Para transferi önce Citibank New York ve ardından HSBC New York, oradan da HSBC Cenevre şubesine aktarılıyor.

Şirketi uyarı almış 

Fettah Tamince’nin şirketlerinden Rogor Asset Management SA ise 14 Aralık 2005’te Group Rixos Hotel’e bağlı olarak Tamince’nin direktörlüğünde kurulmuş. Şirketin kuruluşu için İsviçreli Onyx Suisse danışmanlık yapıyor. Britanya Virjin Adaları merkezli şirket, 50 bin dolar sermayeye sahip. 10 Şubat 2006’da Antalya’da yapılan yönetim kurulu toplantısında alınan karar doğrultusunda Hollanda’daki Finansbank’ta hesap açma kararı alnıyor.

15 Şubat 2006’da Hazara Asset Management ile Fettah Tamince arasında yapılan anlaşmaya göre Hazara, Rogor Asset Management SA’nın yüzde 50’sine sahip oluyor. Şirketin yüzde 50’si Tamince’de kalıyor. Şubat 2007’de finansal danışmanlık şirketi Tange/Bosphorus olarak değiştiriliyor.

Diğer yandan Mossack Fonseca, Rogor Asset Management belgeleriyle ilgili bir problem yaşıyor. Şirketin belgelerinin Britanya Virjin Adaları kayıt yönetmeliğine uygun olmadığı gerekçesiyle Moss- Fon, aracı kurumlara bir an önce şirketin belgelerini tamamlaması yönünde uyarı yapıyor.18 yaşından büyükmüş Tamince şirketlerinden 23 Mayıs 2006 tarihinde kurulan Sembol Ltd, Britanya Virjin Adaları merkezli. 50 bin dolar sermayeli şirketin yüzde 50’si Fettah Tamince, yüzde 50’si Tufan Aytekin Gültekin’e ait. Direktörünün de Tamince olduğu şirket, Group Rixos aracılığıyla kuruluyor.İşin ilginç tarafı Mossack Fonseca, direktörler için uyguladığı prosedür olan 18 yaşından büyük olduğuna dair beyanı, otel zinciri sahibi ve başka off-shore şirketleri de bulunan Tamince için de istiyor. Bunun üzerine Fettah Tamince, direktörlük için 18 yaşından büyük olduğunu ifade eden bir dilekçe yolluyor. Mossack Fonseca ile iletişimi sağlayan Rixos’tan Oktay Özcan, Rixos Group’un bütçe ve finansal raporlama müdürü olarak görünüyor.Aidat borcunu ödememiş Aidat borcunu ödemediği için uyarı alan Sembol Ltd, 31 Ekim 2007’de kapatılıyor. Şirketin kapatılmasının ardından Rixos, Hazara’yı yeniden aktive edebilmek için Sembol’un 850 dolarlık aidat borcunu da ödüyor. Ödeme Asya Katılım Bankası üzerinden yapılıyor.

Ortaklarının ayrı firmaları var

Tamince’nin, 14 Nisan 2010 tarihinde kurulan Corpus Uluslararası Yatırım İnşaat turizm Sanayi Ticaret AŞ şirketinin ortaklarından Burak Başlılar ve Erkan Özmen de Britanya Virjin Adaları’nda şirketler kurmuş. Özmen ve Başlılar’ın ortak olduğu iki off-shore şirket bulunuyor. Bunlar 11 Haziran 2009’da kurulan Pera Trading and Construction Group Limited ve 12 Haziran 2009’da kurulan İstanbul Construction and Trading Limited. Bir gün arayla kurulan şirketlerin ikisinin de 31 Ekim 2013’te kapatılması dikkat çekiyor. Diğer yandan Burak Başlılar’ın Rocco Landscape Planning and Supplies adlı bir şirketi daha bulunuyor. Bu şirket de 11 Haziran 2009’da kurulup 31 Ekim 2015’te kapatılmış. Şirketin bir diğer ortağı ise Zeynep Berna Akgöze. Kasım 2015’te ortaklar şirketin faaliyetlerinin devam etmesinde fayda görmediğinden Corpus Uluslararası Yatırım’da tasfiye kararı alınmıştı.

Süddeutsche Zeitung ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından elde edilen Panama belgeleri, Cumhuriyet’ten Pelin Ünker ile paylaşıldı. Araştırmaya katkıda bulunanlar: Ali Çelikkan, Will Fitzgibbon.

MERKEZİ ANTALYA, SİCİL KAYDI YOK

Hazara Asset Management için 16 Ağustos 2011’de Mossack Fonseca’dan direktör olarak Chingiz Dosmukhambetov yerine Wolfi Capital International Limited’in atanması talep ediliyor. Moss- Fon, şirketin faaliyetlerini bilmeleri gerektiğini bildiriyor ve ödenmeyen ücretlerinin ödenmesini istiyor. 1 Eylül 2011’de Wolfi’nin verdiği kararla şirketin adresi değişiyor. Yine Britanya Virjin Adaları’nda başka bir adrese geçiyor. Şirketin aktivitelerinin sürekli sorulması üzerine Güney İkiz, yanıt vermekten kaçınırken şirketin faaliyetlerinin ''eskisiyle aynı’ olduğunu belirtiyor. Şirket, 30 Nisan 2013’te ise kapatılıyor.

Wolfi Capital ise belgelerde Antalya merkezli olarak görünüyor. Ancak Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarında böyle bir firma yer almıyor. Wolfi’nin Panama Belgeleri’ndeki adresi “Çağlayan Mahallesi Barınaklar Bulvarı No: 65 Antalya'' ile Tamince’nin sahibi olduğu Ude Turizm ve Rixos’un Genel Merkezi’nin adresiyle aynı.

Avukatı Yat Almış

Panama belgelerine göre Fettah Tamince, Mossack Fonseca’nın en iyi müşterisi iken Britanya Virjin Adaları’nı vergi avantajı için tavsiye üzerine seçmiş Diğer yandan Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avukat Turgay Mutlu Şimayli üzerine kayıtlı bir off-shore şirketi var. Bu şirket Romar Parks Enterprises, 50 bin dolar sermaye ile Britanya Virjin Adaları’nda kuruluyor. Şirketin kuruluş tarihi 30 Temmuz 2007. Aynı gün Rey Taylor ve Imogene Wilson direktörler olarak atanıyor. Şirketin tek hisse sahibi Mutlu Şimayli olarak görünüyor. Kuruluşuna İsviçre merkezli Goektex SA şirketinin aracılık ettiği Romar Parks’ı, Şişecam’ın Rusya’daki ortaklarından Eldar Mirzayev 4 Temmuz 2013’te Mutlu Şimayli’ye devretmiş. Şimayli ayrıca şirketin tek imza yetkilisi oluyor. Eldar Mirzayev ve o dönem Şişecam Cam Ambalaj Grubu Başkanı olan Teoman Yenigün, şirket devredilmeden önceki imza yetkilileri olarak görünüyor. Aracı şirket Goektex’in direktörü Ali Gökok, Romar Park’ın faaliyetleri sorulduğunda müşterilerinin özel yat sahipleri olduğunu söylüyor. Para akışlarının benzin, yiyecek ve aracılık ücretleri ile ilgili olduğunu belirtiyor. 14 Aralık 2015’te şirket aktif olmayı bırakıyor.

fettah-tamince.jpg

PORTE

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Başbakanlığı döneminde yaz tatillerini geçirdiği Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince, 1972 Van, Çaldıra doğumlu. Turizm sektöründe 2000 yılından beri faaliyet gösteren Tamince’nin turizmin yanı sıra inşaat ve mücevher sektöründe de yatırımları bulunuyor. Fine Turizm, Sembol İnşaat, CIG Petrol, FTG Gayrimenkul şirketlerinin sahibi olan Tamince bir dönem medya sektörüne de girmişti. Tamince, 2009’da Ethem Sancak’tan Star Medya Yayıncılık AŞ, Star Medya Ajans AŞ, Star Matbaacılık AŞ, Dinamik Radyo Televizyon AŞ’nin yüzde 50 hissesini satın almıştı. Nisan 2013’te bu grubun yüzde 50’sini Azeri Socar Grubu’na satmış, geri kalan yüzde 50 hissesini Mayıs 2014’te tekrar Sancak’a satarak medyadan ayrılmıştı. Temmuz 2014’te ise Star Medya’nın yüzde 50’sini sattığı SOCAR Grubu’ndan geri alarak medyaya dönen Tamince, 15 gün sonra ise hisselerini yeniden Ethem Sancak’a satmıştı. Fettah Tamince, 2004’te Tayyip Erdoğan’la ilgili “Evet Tayyip Bey’in adamıyım. Çünkü doğru işler yapıyor. Tayyip Bey’i tanıyınca da âşık oldum, çünkü tam bir Anadolu insanı. Bana destek oluyor. Haftanın 3-4 günü onu rüyamda görüyorum'' demişti. Türkiye, Kazakistan, Ukrayna, Rusya’da projeler hayata geçiren Tamince, başta Haliçport devletten aldığı ihalelerle de biliniyor. Fethullah Gülen’e yakınlığını da gizlemeyen Tamince, 17-25 Aralık’tan sonra hükümetin yanında saf tutmuştu.

GÜLTEKİN KİMDİR?

Fettah Tamince’nin Sembol Ltd’deki ortağı Tufan Aytekin Gültekin, Tamince’nin Türkiye’de kurulu olan Sembol İnşaat Turizm Yatırım İşletmecilik Sanayi ve Ticaret AŞ firmasının da ortağı. İTO sicil kayıtlarına göre Gültekin’in Tamince ile yönetiminde bulunduğu diğer şirketler Tasfiye Halinde Corpus Uluslararası Yatırım İnşaat Turizm Sanayi Ticaret AŞ, Heyecan Yatırım İnşaat ve Ticaret AŞ, Sembol Uluslararası Yatırım Tarım Peyzaj İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ.

"Gönlündeki tek aşk Erdoğan aşkı değilmiş!" haberi, 03 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 03 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Gönlündeki tek aşk Erdoğan aşkı değilmiş! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gönlündeki tek aşk Erdoğan aşkı değilmiş! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Gündem Haberleri