Görüşme bugün: Kıdem tazminatını biçecekler!

Görüşme bugün: Kıdem tazminatını biçecekler!

Görüşme bugün: Kıdem tazminatını biçecekler! Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatıyla ilgili yeni düzenleme taslağı bugün Bakanlar Kurulu'na sunuluyor.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, çalışanların yüzde 80'inin kıdem tazminatı konusunda...

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatıyla ilgili yeni düzenleme taslağı bugün Bakanlar Kurulu'na sunuluyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, çalışanların yüzde 80'inin kıdem tazminatı konusunda sorun yaşadığını belirterek, “Böyle bir yapının daha fazla sürdürülmesi daha fazla mümkün değil. Bu çalışanın hakkı. Korunmalı ve güvence altında olmalı. Bu güvence işverenin himayesinde toplanıyor. En iyi işveren bile zora girdiği zaman burada mağdur olan yine çalışan oluyor. Bu mağduriyeti gidermek için bir fon oluşturacağız. Burada işveren işçinin hak ettiği parayı fona yatıracak. Bu konuda yolun başındayız. İlgili bakanlıklarla teknik çalışmalar tamamlandı'' diye konuştu.

Müezzinoğlu taslağın onay laması durumunda 2-3 ay içinde çalışmayı tamamlamak istediklerini dile getirdi. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) Genel Kurulu'nda oybirliği ile alınan kararda kıdem tazminatlarının fona devredilmesi durumunda “genel grev'' yapılacağı belirtilirken, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu da kıdemi “kırmızı çizgi'' ilan etti.

KIDEM TAZMİNATI SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?
Türkiye'de mevcut sistemde çalışanın her ay kazandığı ücretin yüzde 8.53'ü hesaplanarak bir yıl için tazminatı hesaplanıyor. Çalışanlar işe başladıkları süreden işten ayrıldıkları süreye kadar geçen her bir yıl için bir brüt maaş alıyorlar. Bu tazminat ödemesi işçiye çalıştığı firma tarafından veriliyor. Oluşturulması beklenen yeni sistemde ise çalışanın kıdem tazminatını özel sektörden değil devletten alması hedefleniyor. Böylece bir şirketin ekonomik sıkıntı yaşaması durumunda tazminatı devlet garantisinde olacak.

PAY YÜZDE 1.53
Fakat hükümet kıdem tazminatı üzerinde mevcut sistemi ücret anlamında da değiştirmek istiyor. Kıdem tazminatında her yıla bir maaş düzenlemesi yerine en çok üzerinde durulan sistem Avusturya modeli. Avusturya modelinde çalışılanın her bir ay için brüt ücreti üzerinden devlet fonuna yüzde 1.53'lük bir pay yatırılacak. Bu hesaba göre tazminat almaya hak kazanan çalışan 5 yıl sonunda 2 aylık brüt ücret, 15 yıl sonunda ise 4 aylık brüt ücretini tazminat olarak almaya hak kazanacak. Çalışanlar 3 yıldan önce kıdem tazminatı alamayacaklar. 5 yıl çalışan bir işçi doğum, evlat edinme veya çocuk bakma gibi sebeplerle işinden ayrılırsa tazminatını almaya hak kazanacak.

TAZMİNAT GARANTİDE OLACAK AMA CİDDİ AZALACAK
Bu modele göre 3-5 yıl arası çalışanlar 2 aylık, 5-10 yıl arasında çalışanlar 3 aylık. 10-15 yıl arası çalışanlar ise 4 aylık tazminat alıyorlar. Yani Türkiye Avusturya modelini uygulama kararı alırsa çalışanların alacağı devlet güvencesine girerken alacakları kıdem tazminatı ciddi anlamda azalacak. Yeni sistemin öngördüğü belirtilen bir diğer düzenleme ise bir kez kıdem tazminatı alan işçinin bir sonraki tazminatı için 5 yıl bekleyecek olması. Eğer işçi işten çıkarıldıktan sonra kıdem tazminatını almak istemezse parasını kıdem tazminatı fonunda bırakıp parasını işletebilecek.

"Görüşme bugün: Kıdem tazminatını biçecekler!" haberi, 29 Mayıs 2017 tarihinde yazılmıştır. 29 Mayıs 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Görüşme bugün: Kıdem tazminatını biçecekler! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Görüşme bugün: Kıdem tazminatını biçecekler! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  2. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  3. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  4. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  5. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  6. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  7. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  8. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
  9. 08:11 Fehmi Koru: Birileri, CHPlilere, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı
  10. 08:09 Soğuk hava geliyor: Meteoroloji’den çok sayıda kent için kuvvetli sağanak uyarısı
  11. 08:06 İsrail İran’a misilleme saldırısı başlattı
  12. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  13. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  14. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  15. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  16. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  17. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  18. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  19. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  20. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
Gündem Haberleri