''Kabinede MHP''li isimler mümkün''

''Kabinede MHP''li isimler mümkün''

''Kabinede MHP''li isimler mümkün'' AKP’li bir yetkili, oluşturulacak yeni kabinede uygun görülecek bazı MHP''lilerin yer alabileceğini söyledi.

Cumhur İttifakının ortağı MHP'nin kabinede olabilme ihtimali olduğu öğrenildi.

AKP’li bir yetkili, “MHP ile seçim sürecinde bazı görüş farklılıklarımız oldu. Ancak yeni bir döneme girilirken iki taraf da birlikte hareket etme dönemine girildi” dedi.  MHP’li bir yetkili de “Kabinede cumhurbaşkanının uygun göreceği MHP’ye yakın bazı isimlerin olması mümkün” diye konuştu.

Reuters’in haberine göre ‘cumhur ittifakı’nın TBMM’de birlikte çoğunluğu almasının ardından AKP ile MHP aralarındaki farklılıkları aşacak uzlaşmayı sağlamayı hedeflerken, kabinede MHP’ye yakın bazı isimlerin olması da mümkün gözüküyor.

'YENİ DÖNEM'

TBMM’deki milletvekili yemin töreninin ardından, TBMM başkanı seçimi ve sonrasındaki iç tüzük değişikliğinde işbirliği yapması beklenen iki partinin farklılıkları aşacak uzlaşma hedefleyeceğinin altı çiziliyor.

AKP’li yetkililer, Meclis’in yeni başkanını seçmesinin ardından temmuz sonuna kadar çalışmasının mümkün olduğunu, o sürede gündemdeki bazı düzenlemelerin hayata geçirilebileceğini belirterek, ardından da 1 Ekim’e kadar tatile devam edilebileceğini kaydediyor.

Reuters’a konuşan AKP’li üst düzey bir yetkili, “MHP ile seçim sürecinde bazı görüş farklılıklarımız oldu. Karşılıklı olarak birbirimizi zorladığımız alanlar da oldu. Af konusundaki MHP’nin talebi başta olmak üzere… Ancak yeni bir döneme girilirken iki taraf da uzlaşmaya ihtiyaç olduğunu gördü ve birlikte hareket etme dönemine girildi” dedi.

Bahçeli’nin bazı AKP’li milletvekili adaylarının çalışmalarında MHP’ye yönelik söylemlerine dair eleştirileri, eski başbakan yardımcısı Tuğrul Türkeş’in seçimlerden sonra ittifakın dağılacağına dair sözleri ve Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) ‘cumhur ittifakı’nda nasıl yer alacağı tartışmaları iki parti arasında gerilime neden olmuştu.

KARŞILIKLI İHTİYAÇ

İki partinin yetkilileri de, AKP ile MHP’nin bu aşamadan sonra‘birbirine ihtiyacı olacağını’ ve bu kapsamda bir koalisyon mantığı içinde birlikte hareket etmelerinin ihtiyaç olduğunu belirtirken, yeni sistemde yürütmenin yanısıra özellikle yasamada ciddi bir işbirliğine gidilmesinin zorunlu olduğunu kaydetti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli seçim öncesi bir genel af çağrısında bulunurken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AKP’li yetkililer, bu af çağrısına olumlu yanıt vermemişti. Bununla birlikte MHP’li yetkililer, af konusundaki ısrarlarını sürdüreceklerini belirtiyor.

Af gibi iki parti arasında farklı görüşün olduğu konuların ilerleyen dönemlerde de gündeme gelebileceğini ve bunun uzlaşmayla aşılacağını söyleyen AKP’li üst düzey yetkili, “İki taraf da sorun çıkmaması için her alanda işbirliğini sağlıklı şekilde yapmaya özen gösteriyor” diye konuştu.

Genel af çıkartabilmek için anayasa değişikliğine ihtiyaç bulunurken, ‘cumhur ittifakı’nın sandalye sayısı anayasa değişikliği için gerekli 360’a ulaşmıyor. Kesin olmayan sonuçlara göre AKP ile MHP’nin sandalye sayısı toplamı 343.

KABİNEDE MHP'Lİ İSİMLER MÜMNKÜN

MHP’li bir yetkili, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini geçmiş dönemden farklı değerlendirmek gerektiğinin altını çizerek, “Yeni dönemde iki partinin birbirine ihtiyacı olduğu bir gerçek. Ağırlıklı olarak işbirliği TBMM’de olacak. Yasaların çıkarılması başta olmak üzere birçok adımı koordineli olarak atacağız” dedi.

Aynı yetkili, AKP-MHP işbirliğinin seçim öncesiyle sınırlı olmadığını ve bu işbirliğinin gelecek dönemde de süreceğini kaydederken, “İşbirliğinin boyutları iki lider ya da iki partinin üst kurulları tarafından şekillenir. Çok gündeme gelen kabine işine nihayetinde Erdoğan karar verecek. Ancak kabinede cumhurbaşkanının uygun göreceği MHP’ye yakın bazı isimlerin olması mümkün” dedi.

Erdoğan’ın geçen hafta taslağını açıkladığı yeni kabine yapısında 16 bakan olacak. Ayrıca bir ya da birden fazla başkan yardımcılığı gündeme gelecek.

Cumhurbaşkanlığına yakın bir kaynak da, kabinede kimin yer alacağına Erdoğan’ın karar vereceğini ancak MHP’ye yakın bazı isimlerin yer almasının sürpriz olmayacağını belirtti.

"''Kabinede MHP''li isimler mümkün''" haberi, 25 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. 25 Haziran 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan ''Kabinede MHP''li isimler mümkün'' haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ''Kabinede MHP''li isimler mümkün'' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  2. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  3. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  4. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  5. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  6. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  7. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  8. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  9. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  10. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  11. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  12. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  13. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  14. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  15. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  16. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  17. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  18. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  19. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  20. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
Gündem Haberleri