'Güneş Motel’i bırak Uzun Otel’e bak'

'Güneş Motel’i bırak Uzun Otel’e bak'

'Güneş Motel’i bırak Uzun Otel’e bak' Cumhuriyet'ten Miyase İlknur, Erdoğan'ın 'Güneş Motel olayından daha beter' sözlerine ithafen bir yazı kaleme aldı:Türk siyasi tarihine “mebus pazarı'' deyimini kazandıran kişi gazetemizin mütevefa yazarı İlhan Selçuk’tur....

Cumhuriyet'ten Miyase İlknur, Erdoğan'ın 'Güneş Motel olayından daha beter' sözlerine ithafen bir yazı kaleme aldı:

Türk siyasi tarihine “mebus pazarı'' deyimini kazandıran kişi gazetemizin mütevefa yazarı İlhan Selçuk’tur. Sonradan bu deyimi rahmetli Uğur Mumcu da yazılarında sıklıkla kullanmıştı. Peki “Mebus Pazarı kuruldu'' lafını Güneş Motel pazarlıkları sırasında mı kullanmıştı. Tabii ki hayır. Çünkü ilk mebus pazarı Güneş Motel olayından 8 yıl önce 1970’de Ankara’da Uzun Otel ve Anadolu Kulübü’nde kurulmuştu.

Pazarı kuran o günlerde hükümeti kurmakla görevli olan AP’ydi. Güvenoyu için 5 milletvekiline ihtiyacı vardı. AP içindeki Sadettin Bilgiç grubu Demirel’e kazan kaldırmış ve bir öğrencinin ölümü nedeniyle hükümet aleyhine gensoru önergesi vererek hükümeti düşürmüştü. Oylamaya katılmayan Bilgiç ve arkadaşları ihraç istemiyle disipline verilmiş ancak disipline verilenler bu durumu protesto için AP’den istifa etmişti. Senatoda salt çoğunluğu elinde bulundurduğu için AP dışında iki partinin koalisyonu da yasamanın tıkanmasına neden olacaktı. O nedenle hükümet kurma görevi yeniden AP’ye verildi. Ancak AP’nin 5 oya ihtiyacı vardı. Meclisteki bir diğer parti de sonradan adını değiştirerek TBP olacak olan Birlik Partisi’ydi. Önce koalisyon teklifi götürüldü ancak BP Genel Sekreteri Haydar Özdemir, iki bakanlık verilmesinin yanında Siyasi Partiler Yasası’nın değiştirilmesi şartını öne sürünce AP bunun olmayacağını görüp milletvekili avına çıktı.

Dışkapı’daki Uzun Otel’deki özel odalarda ve Anadolu Kulubü’nde BP’den Hüseyin Balan, Kazım Ulusoy, Ali Naki Ulusoy, Yusuf Ulusoy ve Hüseyin Çınar’la pazarlıklara başlandı. Bu söylentileri duyan BP, AP’ye güvenoyu vermeme konusunda grup kararı aldı. Ancak 15 Mart günü yapılan güven oylamasında AP’liler tarafından ablukaya alınan bu 5 BP’li vekil AP’ye güvenoyu verdiler. BP MYK’sı acilen toplanarak AP’ye güvenoyu veren 5 milletvekilini partiden ihraç etti. İlhan Selçuk, Cumhuriyet’teki “ Pencere'' adlı köşesinde “Hz. Ali’yi de sattılar'' başlıklı bir yazı yazdı ve “Mebus Pazarı'' deyimini ilk kez kullandı. ANT Dergisi “Fiyatlarını bulanlar'' başlığıyla olayı ele aldı. 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde katledilen Aşık Nesimi Çimen de bu beş milletvekilinden özellikle Ulusoy ailesine munsup olanları yazdığı bir şiirle yerden yere vurdu. Aslında sağın milletvekili transferleri 60’lı yıllarda da yoğundu. Özellikle Osman Bölükbaşı’nın partisinden seçilen milletvekillerine çengel atılırdı. Bu duruma bozulan Osman Bölükbaşı, bunu önlemek için seçim öncesinde milletvekili adaylarını notere götürerek “Parti değiştirmeyeceğim'' diye senet imzalatırdı.

GÜNEŞ MOTEL OLAYI NEDİR?

Ecevit, yılbaşı gecesi MC hükümetini düşürmeye karar verince İstanbul Çınar Otel’de dönemin Belediye Başkanı Aytekin Kotil AP’den transfer edecekleri 11 milletvekili ile Ecevit’i görüştürmek üzere önlemler alır. Bu iş için Cankurtaran’da Kalyon Otel bulundu. Ecevit’i İstanbul’a Kalyon Otel’e giderken arabanın ön koltuğunda oturunca vatandaşlar gördü ve haber basına iletildi. Basın da otele gelerek Ecevit’i sorunca apar topar milletvekilleri gizlice Florya’daki Güneş Motel’e aktarıldı. Bir süre sonra, Ecevit de Güneş Motel’e gelerek milletvekilleriyle görüşüp her birine bakanlık vererek transferi tamamlar. Aslında 11 milletvekilinin bakanlık istekleri yoktur. Ancak Ecevit, bu milletvekillerine sonradan çengel atılıp hükümetin düşürülmesini riske etmek istemedi. Güvenoylamasına kadar transfer edilen vekiller Güneş Motel’de saklandı. AP’lilerin temasını önlemek için vekillerin başına CHP Gençlik Kollarından koruma verildi. Silahlı olan korumalar arasında bugün İBB CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, biri sonradan DSP milletvekili olan Ahmet Güzel diğeri ise CHP Gençlik Kolları eski başkanlarından rahmetli Ahmet Sözer, CHP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Süha Akıncı ve Şemsettin Şen de vardı.

"'Güneş Motel’i bırak Uzun Otel’e bak'" haberi, 25 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. 25 Nisan 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'Güneş Motel’i bırak Uzun Otel’e bak' haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Güneş Motel’i bırak Uzun Otel’e bak' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  2. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  3. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  4. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  5. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  6. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  7. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  8. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  9. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  10. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  11. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  12. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  13. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  14. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
  15. 04:37 Pastacıların sırrı ifşa oldu! Kek kabartmak bu kadar kolay!
  16. 04:35 Microsoft Store yeni güncellemeyi kullanıcılarına sundu
  17. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
  18. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
  19. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  20. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
Gündem Haberleri