Haftanın Kitabı: "Amok Koşucusu"

Haftanın Kitabı:

Haftanın Kitabı: "Amok Koşucusu" ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini oluşturdular.Editörlerimiz bu hafta yaptıkları değerlendirmede, "Haftanın Kitabı" kategorisinde,...

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini oluşturdular.

Editörlerimiz bu hafta yaptıkları değerlendirmede, "Haftanın Kitabı" kategorisinde, Stefan Zweig'in "Amok Koşucusu" kitabını seçti.

Çağımızın en büyük edebiyat insanlarından Stefan Zweig’in ilk baskısı 1922 yılında yapılan “Amok Koşucusu'' adlı ünlü yapıtı yeni baskısıyla raflarda.

Zweig’in hala güncelliğini koruyan, Amok Koşucusu''da kendi ölümüne doğru koşan bir doktorun yok oluşunu ele alıyor. Yazar, yok etme isteğinden, yok olma isteğine uzanan yaşamları eşsiz anlatımıyla okura aktarıyor.

Amok kelimesi Endonezya-Malezya kültüründen geliyor. Amok, bir tür trans hali ve kendinden geçerek –insanın kendisi dahil- yok edici bir saldırganlaşma durumunu ifade ediyor. Bu durumda olan kişi engellenemez kör bir öfke ile sadece düşmanına değil, önüne çıkan herkese Malezyalılara özgü yılan şeklinde ve ''kris’ adı verilen bir hançerle saldırıyor. Amok koşusu şöyle anlatılıyor:

“Kan kokusu onu daha da çıldırtır, dudaklarından köpükler taşar, çıldırmış biri gibi ulur; koşar, koşar, koşar, sağa sola bakmadan, tiz çığlıklar atarak elinde kanlı hançeri, korkunç koşusuna devam eder. Köylerdeki insanlar bir Amok koşucusunu hiçbir gücün tutamayacağını bilirler. O nedenle böyle biri yaklaştığında bağırarak önceden uyarırlar: Amok! Amok! Ve herkes kaçar, ama Amok koşar, hiçbir şey duymaz, hiçbir şey görmez, koşar, önüne çıkanı devirir. Ta ki biri onu kuduz bir köpeğe yapıldığı gibi silahla vuruncaya ya da kendi kendine ağzından köpükler saça saça düşüp ölünceye kadar.''

HAFTANIN KİTABI

amok2-253x420-(1).jpg

Stefan Zwieg

AMOK KOŞUCUSU

İş Bankası Kültür Yayınları

Zwing’in ''Amok Koşucusu’ kitabı, doktor olarak yardıma ihtiyaç duyan bir insana el uzatmanın vicdani yükümlülüğüyle kendi karmaşık duyguları arasında sıkışıp kalan bir adamın hikâyesidir. Hollanda sömürgesi Doğu Hint Adaları'nda görev yapan bir doktor, dara düşüp kendisine başvuran çok zengin bir kadının "yardım" talebini geri çevirir. Ancak kadının mağrur ve hesapçı tavrı karşısında büyük bir öfkeye kapılmış, gururuna yenik düşmüştür. Ancak, söz konusu olan insan hayatıdır. Kısa süre içinde pişmanlığın pençesine düşer. Kadına yardım etmeyi saplantı haline getiren doktor, Malezya halkında rastlanan bir nevi öldürücü delilik olan hummanın, “amok''un etkisi altına girer.

64 s. İstanbul 2016

Stefan Zweig Kimdir?

Avusturyalı yazar. Berlin ve Viyana da Felsefe, Alman  Edebiyatı. Roman dilleri ve edebiyatları okudu. Dünyanın birçok ülkesine yolculuk yaptı. 1. Dünya Savaşı sırasında İsviçre’de, 1919-1934 arasında çoğunlukla Salzburg’da yaşadı. 1928’de SSCB’ye gitti. Naziler’in iktidara gelişinden sonra 1934 de İngiltere’ye, 1940 da Brezilya’ya göç etti ve burada 1942’de karısıyla birlikle hayatına son verdi. Zweig, edebiyatta psikolojik tahlil ustalarından biri kabul edilir.

"Haftanın Kitabı: "Amok Koşucusu"" haberi, 08 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 08 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Haftanın Kitabı: "Amok Koşucusu" haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Haftanın Kitabı: "Amok Koşucusu" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:52 İran Dışişleri bakanlığı açıkladı: Batılı ülkeler İsrail'in savaş suçları için hesap vermeli
  2. 04:49 Apple Tahtı O ünlü markaya Kaptırdı: Pazar liderliğini kaybetti
  3. 04:44 Sadece 10 yaşında ama Gazzeli çocuklar için 8 bin sterlin bağış topladı
  4. 04:40 Bakan Özhaseki açıkladı: “Yıl sonuna kadar 200 bin deprem konutunu teslim edeceğiz”
  5. 04:35 İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan açıkladı: “Sonraki tepkimiz daha sert, kapsamlı olacaktır”
  6. 04:29 Goncharova yenilgiyi hazmedemedi! Ebrar Karakurt hedef alındı
  7. 04:20 ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'ya "İsrail'e destekten vazgeçin" uyarısı yapıldı
  8. 04:16 Seçimlerin peşinden ilk kabine bugün: Gündemde hangi konular olacak
  9. 04:03 Özgür Özel'den ağır açıklama : Hatay kararı tam kanunsuzluğun daniskasıdır
  10. 04:01 Beşiktaş'ta teknik direktör krizi gündemde
  11. 03:57 Spotify eğitim platformuna dönüşüyor! İlk iki kurs ücretsiz olacak
  12. 03:54 Tarım sektöründe alarm ziller çalmaya başladı: acilen bir şeyler yapılmalı!
  13. 03:52 Aylık maaşı 200 bin TL, çalışacak personel bulunamıyor: Bu sektörde kriz yaşanıyor!
  14. 03:50 Reytingleri altüst eden dizinin sezon finali tarihi belli oldu! Severlerine kötü haber geldi
  15. 03:48 Galatasaray'dan altın değerinde üç puan geldi
  16. 03:44 Online platformlardan terapi yaygınlaşıyor: sayısı 2025’te 650 milyonu aşacak
  17. 03:40 Maaşlarda yeni düzenleme gündemde: Yaşa göre emekli maaşı!
  18. 03:36 Fransa ve Belçika İran büyükelçilerini davet etti
  19. 03:24 Fatih Portakal, AK Parti'de görevden alınacak isimleri açıkladı: Mehmet Şimşek detayı verdi!
  20. 03:24 Eğer telefonunuzda bu uygulamalar bulunuyorsa, derhal kaldırın: Bilgileri çalıyorlar!
ABC Kitap Haberleri