Haftanın Kitabı: "Demokratik Yönetim Üzerine Düşünceler"

Haftanın Kitabı:

Haftanın Kitabı: "Demokratik Yönetim Üzerine... ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini oluşturdular.Editörlerimiz bu hafta yaptıkları değerlendirmede, "Haftanın Kitabı" kategorisinde,...

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini oluşturdular.

Editörlerimiz bu hafta yaptıkları değerlendirmede, "Haftanın Kitabı" kategorisinde, John Stuart Mill'in "Demokratik Yönetim Üzerine Düşünceler" kitabını seçti.

HAFTANIN KİTABI

John Stuart Mill

DEMOKRATİK YÖNETİM ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Pinhan Yayıncılık / İstanbul 2017, 408 s.

Günümüz dünyasını hâlâ meşgul eden başlıca siyasi sorunu çoğunluğun tiranlığını veya çoğunlukçu demokrasiyi– 19. yüzyılın önde gelen filozoflarından John Stuart Mill, bu yapıtında anlatmaya çalışmıştır. Gerçek demokrasinin sadece yöneticilerin seçimle iş başına geldikleri bir süreç olarak tasavvur edilemeyeceğini savunan Mill'e göre, çoğunluğun iktidarı anayasal olarak sınırlandırılmalı ve azınlıkların siyasal iktidara anlamlı katılımı sağlanmalıdır.

Bunun yanında Mill, iyi yönetim şeklini, ölçütlerini, koşullarını ve kurumlarını açıklar. Doğru ve sahte demokrasiyi anlatır, ve hem yaşadığı devirden ve coğrafyadan hem de geçmişten örneklerle demokratik yönetimlerin ve organlarının nasıl olması gerektiğini tarif eder.

“Demokrasi adı altında, çok farklı iki fikir, genellikle, birbirine karıştırılır. Saf demokrasi düşüncesi, tüm halkın, eşit derecede temsil edilen tüm halk tarafından yönetimidir. Oysa, yaygın olarak tasavvur edilen ve şimdiye kadar uygulanan haliyle, demokrasi, tek başına temsil edilen halkın salt çoğunluğunun, tüm halkı yönetimidir. İlki, bütün yurttaşların eşitliği ile eşanlamlıdır; ikincisi, onunla tuhaf biçimde karıştırılan, devlette neredeyse tek başına herhangi bir söz hakkına sahip sayısal çoğunluğun lehine bir imtiyaz yönetimidir.''

0001697922001-1.jpg

John Stuart Mill Kimdir? 

(20 Mayıs 1806-8 Mayıs 1873) 

James Mill'in en büyük oğlu olan John Stuart Mill 1806'da doğdu. Ilk eğitimini babasından aldı. Üç yaşında Yunanca öğrendi. Onbir yaşında politik iktisat üzerinde çalışmalar yapmaya başladı. Onsekiz yaşında Westminster Review Dergisi'nde Frederic Bastiat'ın fikirlerinin devamı olarak ekonomik konular üzerinde makaleler yayınladı. 1820 ve 1821 yılları arasında Fransız iktisatçı John Baptiste Say ile tanışmak için gittiği Fransa'da bir kaç ay kaldı. 1823'de East India House'da memur oldu. Burada, 1858 yılında ofis şefi olarak emekli oluncaya dek çeşitli kademelerde görev yaptı. Mill'in yaşamında babasının etkisinden başka Coleridge ve Comte gibi düşünürlerin de etkisi olmuştur. 23 yaşında iken tanıştığı Harriet Taylor ile uzun süren arkadaşlığından sonra 1851 yılında evlendi. Mill, 1865 ve 1868 yılları arasında House of Commons'da görev aldı. Ancak, kadınlara oy hakkı sağlanması, Irlanda toprak reformu ve oy hakkının genişletilmesi gibi reformları desteklemesine rağmen parlamento üzerinde fazla bir etkiye sahip olamadı. Bir filozof, liberal düşünür ve iktisat teorisyeni olan Mill'in eserleri, 19. yüzyılda etkili olmuştur. Başlıca eserleri şunlardır: Kısmen Comte'nin pozitivizm ile ilgili görüşlerinden etkilenerek yazdığı "A System of Logic" (1843); "Principles of Political Economy" (1848); "On Liberty" (1859); "Considerations On Representative Government" (1861) ve 1860-1861 yıllarında yazılmasına karşılık 1869 yılında yayınlanan "On the Subjection of Women". Mill daha sonraki yıllarda belirli ölçüde faydacı felsefeden ayrıldı. Yaşamının geri kalan on beş yılını Fransa'da Avignon'da geçirdi ve 1858 yılında öldü. Ölümünden sonra "Autobiography" adını taşıyan eseri yayınlandı. 

Mill'den Seçme Sözler

- İnsanın varlığı sırla kuşatılmıştır. Bizim dar bilgimiz ve tecrübemiz sınırsız denizlerde bir küçük adadır sadece. 26 Mayıs 2007 

- Bir milletin değeri, o milleti meydana getirenlerin değerleriyle ölçülür. 

- Memnun bir domuz olmaktansa, memnun olmayan bir insan olmak daha iyidir; memnun bir aptal olmaktansa, memnun olmayan bir Sokrates olmak daha iyidir. Ama aptal ya da domuz farklı bir görüşteler ise, bu, onların, meselenin sadece bir yanını bildiklerinden ileri gelmektedir. Diğer taraf ise meselenin iki yanını da biliyor. 

Başlıca Eserleri

- On Liberty: Representative Government: The Subjection of Women, London: Oxford University Press, Geoffrey Cumberlege, 1912-1952.

- Utilitarianism (Oskar Piest, ed), Indianapolis, Bobbs-Merrill, 1957.

- Principles of Political Economy, New York, D. Appleton and Company, 1909.

- Essays on Ethics, Religion and Society, Toronto: University of Toronto Press, 1969.

- On Liberty (C. V. Shields, ed.), Indianapolis, Bobbs-Merrill, 1956.

- Nature and Utility of Religion, Indianapolis, Bobbs-Merrill, 1958.

- Dissertations and Discussions: Political, Philosophical and Historical, London: Longmans, Green, Reader and Dyer, 1867.

- Essays on Politics and Culture, Garden City, N. Y. Doubleday, 1962.

- Essays on Economics and Society (J. M. Robson, ed.), Toronto: University of Toronto, 1967.

- Considerations on Representative Government, New York , Henry Holt and Co. 1874.

- Essays on Equality, Law and Education (J. M. Robson, ed.), Toronto: Buffalo: University of Toronto Press, 1984.

"Haftanın Kitabı: "Demokratik Yönetim Üzerine Düşünceler"" haberi, 10 Nisan 2017 tarihinde yazılmıştır. 10 Nisan 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Haftanın Kitabı: "Demokratik Yönetim Üzerine Düşünceler" haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Haftanın Kitabı: "Demokratik Yönetim Üzerine Düşünceler" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  2. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  3. 01:33 Mobil tabanlı birinci şahıs nişancı oyunu artık bilgisayarlara geliyor!
  4. 01:22 AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi gündemde
  5. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  6. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  7. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  8. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  9. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  10. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  11. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  12. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  13. 01:04 ‘Ben köy sevmem’ diyenler bile buraya hayran kalıyor: Giden yerleşme planı yapıyor!
  14. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  15. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  16. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
  17. 00:43 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan kazandığı gelir açıklandı
  18. 00:38 Rusya açıkladı: Kıtalararası balistik füze denememiz başarılı oldu
  19. 00:35 Gazze saldırıları İsrail'in borcunu 2023'te iki katından fazlaya çıkardı: Maliyeti fazla oldu
  20. 00:32 Beypazarı'ından 'bor' iddialarına açıklama geldi: Mevzuat farklılığından kaynaklı
ABC Kitap Haberleri