Haftanın Kitabı: 'Hz. Ömer'in Kur'an'daki İzleri"

Haftanın Kitabı: 'Hz. Ömer'in Kur'an'daki İzleri

Haftanın Kitabı: 'Hz. Ömer'in Kur'an'daki İz... ABC Kitap'a ulaşmak için iletişimabcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini...

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim
[email protected]
-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini oluşturdular.

Editörlerimiz bu hafta yaptıkları değerlendirmede,"Haftanın Kitabı" kategorisinde, Arif Tekin'in 'Hz. Ömer'in Kur'an'daki İzleri" kitabını seçti.

Hz. Ömer nasıl bir kişidir? Hz. Muhammed'le olan ilişkileri nasıldır? Kur'an karşısında nasıl bir tutum izlemiştir? Halifelik dönemindeki tutum ve davranışlarının ne kadarı İslam âlemince bilinmektedir? Arif Tekin, "Hz. Ömer'in Kur'an'daki İzleri" kitabında bu soruları yanıtlıyor.

Yazar, bu kitabında, Hz. Ömer'in, birçok ayetin inmesindeki rolünü irdeliyor; Hz. Muhammed'le olan sıkı ilişkilerini ve halifeliği dönemindekini davranışlarıyla Kur'an hükümlerine uyup uymadığını araştırıyor. Konuyu özellikle Buhari ve Müslim'den verdiği sağlam kaynaklar eşliğinde mercek altına alıyor. Arif Tekin, Bakara, Nisa, Maide, Enfal sureleriyle Hz. Ömer arasındaki bağlantıları, ayetlerin sebep-sonuç ilişkilerine girerek açık ve net bir şekilde okuyucuya sunuyor.

HAFTANIN KİTABI

hz-omer-in-kur-an-daki-izlerieb574a8aa60494d49c083c686ac3562e-001.jpg

Arif Tekin

HZ. ÖMER’İN KUR’AN’DAKİ İZLERİ

Berfin Yayınları

Arif Tekin, kitabın önsözünde şöyle diyor; “Hz. Ömer bazen bir konuda Hz. Muhammed’e görüşünü, isteğini söyler; keşke bununla ilgili ayet inse der, bazen de diretirdi. Onun bu diretmesi sonucunda kimi konularda hemen aynı anda, kimilerinde ise daha sonra ayetin geldiği Hz. Muhammed tarafından ilan edilirdi. Öyle ki, bazen Hz. Ömer konu hakkında istekte bulunurdu, isteğiyle ilgili cümleyi de kendisi kurardı. Daha sonra inen ayet, Ömer’in kurduğu formatın neredeyse aynısı olurdu. Yani hem içerik Ömer tarafından teklif edilir, hem de Ömer kjendisi o konuda cümle kurar; inen ayet de Ömer’in kurduğu denklem şeklinde olurdu. Bazen de Muhammed tarafından geldiği ilan edilen ayet de genellikle onun görüşü-isteği doğrultusunda olurdu.''

Yazar Arif Tekin yeni kitabında, Hz. Ömer'in iktidar ve hâkimiyeti eline almak için dini, iktidar yolunda araç olarak kullandığını sağlam kaynaklarla açıklıyor. Yazar, sonuç olarak, egemen güçlerin dini, siyasal bir egemenlik aracı ve ekonomik çıkar/rant sağlamak için tarihin her döneminde kullandıklarını önemle belirtiyor.

Ülkemizde siyasallaşmış islamın (dinciliğin) iktidara tırmanma yöntemine ve İslam âleminin bugün içinde bulunduğu sosyal, siyasal ve ekonomik bakımdan geriliğe, hatta ilkelliğe baktığımızda, Arif Tekin'in ne kadar haklı olduğunu göreceksiniz. Tekin'in, "Hz. Ömer'in Kur'an'daki İzleri" kitabı size bu bakımdan yeni ufuklar açacak bir derinliğe sahip. Arif Tekin'in de belirttiği gibi, "Özgürlüğün en büyük düşmanı, halinden memnun olan kölelerdir."

213 s. İstanbul 2016

ARİF TEKİN KİMDİR?

Diyarbakır iline bağlı Kulp ilçesinin Gavgas köyünde doğdu. Köyünde ilkokul olmadığından medreselerde Arapça tahsiline başladı. Bşirkaç yıl okuduktan sonra hastalandı ve zorunlu olarak öğrenimine ara verdi. Daha sonra kendi çabasıyla hocalara gitmeden kaldığı yerden devam etti; özellikle İslam felsefesi hakkında bilgisini geliştirmeye çalıştı.

Zaman içinde Latin alfabesini öğrendi. Türkçesini geliştirdi ve okul dışından ilkokul diplomasını aldı. Bu arada bölge düzeyinde yapılan sınavı din görevlisi olarak kazanarak Diyarbakır’a bağlı Alıcık köyü cami imamlığına atandı. Süreç içinde sınavlara hazırlandı ve sonuçta Diyarbakır İmam Hatip Lisesi diplomasını yine okul dışından aldı. Girdiği sınavlarda İnönü Üniversitesi matematik bölümünü kazandı, ancak ailevi sorunlar yüzünden okuyamadı.

Daha sonra yine sınavlara girip İzmir 9 Eylül Üniversitesi, İlahiyat bölümünü kazandı ve 1994’te mezun oldu. 1999 yılında “Kur’an’ın Kökeni'' adlı ilk çalışmasıyla Turan Dursun Araştırma Ödülü’nü kazandı. Arif Tekin halen, Kur’an, hadis, ve İslami ilimler üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

oda-kitap-002.jpg

"Haftanın Kitabı: 'Hz. Ömer'in Kur'an'daki İzleri"" haberi, 05 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 05 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Haftanın Kitabı: 'Hz. Ömer'in Kur'an'daki İzleri" haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Haftanın Kitabı: 'Hz. Ömer'in Kur'an'daki İzleri" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  2. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  3. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  4. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  5. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  6. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  7. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  8. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  9. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  10. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  11. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  12. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  13. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  14. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  15. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  16. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  17. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  18. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  19. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  20. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
ABC Kitap Haberleri