Haftanın Kitabı: "İttihat-Terakki ve Cihan Harbi"

Haftanın Kitabı:

Haftanın Kitabı: "İttihat-Terakki ve Cihan H... ABC Kitap'a ulaşmak için iletişimabcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini...

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim
[email protected]
-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini oluşturdular.

Editörlerimiz bu hafta yaptıkları değerlendirmede,"Haftanın Kitabı" kategorisinde, Zafer Toprak'ın "İttihat-Terakki ve Cihan Harbi" kitabını seçti.

Zafer Toprak’ın “İtihat Terakki ve Cihan Harbi'' çalışmasına ilişkin Aydınlık Gazetesi Kitap ekinde Dr. Cüneyt Akalın şöyle diyor;

“Sosyal bilimler alanında az bilinen, son yıllarda özellikle görmezden gelinen ancak bir çok başka konu ile ilintili olduğu için büyük önem taşıyan konulara, özellikle İttihat-Terakki Partisi’nin I. Cihan Savaşı yıllarında izlediği politikalar ışık tutuyor.

I. Cihan Savaşı ile küreselleşme arasındaki bağları kurarak, günümüze uzanan sürecin sosyo-ekonomik-politik temellerini irdeliyor.

Osmanlı’nın son yılları ile Cumhuriyet’in kuruluşu arasında bağ kurarak, iki bütünlük arasındaki sürece “kopukluk'' yerine daha yumuşak bir terim öneriyor.

…..

HAFTANIN KİTABI

ittihat-terakki-ve-cihan-harbifb7e87488aa2c0eefb5c13e01a1b6310.jpg

Zafer Toprak

İTTİHAT TERAKKİ VE CİHAN HARBİ

Savaş Ekonomisi ve Türkiye’de Devletçilik

Kaynak Yayınları

Kitabın yazarı daha önce aynı döneme ilişkin olarakkaleme almış olduğu iki eserinden temel farkı, bu kez  Birinci Dünya Savaşı yıllarında İttihat-Terakki hükümetinin ekonomiye müdahalelerinin ve müdahale amacıyla kurulmuş kurumlarının işleyişinin daha ayrıntılı olarak ele alınmasıdır.

Toprak’ın kitabının tatışmaya açık hususu Osmanlı sonrası ile Cumhuriyet’in başlangıcı arasında kurduğu ilişkinin niteliğidir. Yazar kitabının “Cihan harbinin siyasal sonuçlarını içermediğini, konusunun Osmanlı topraklarında ve özellikle bugün Türkiye diye bilinen coğrafyada iktisadi çözülme ve yeni yapılanmayı'' irdelediğine işaret etmektedir. Buraya kadar sorun yok. Ancak Toprak Osmalı’nın son yılları ile genç cumhuriyetin arasındaki bağı kurarken 1919’u (Atatürk’ün Samsun’a çıkışı) yeni bir dönemin başlangıcı olarak saptanmasına itiraz ediyor, daha yumuşak bir ifadeyle “o kadar da kategorik olmayalım'' demeye getiriyor sözü.''

Cüneyt Akalın’ın sözlerinden anladığımız kadarıyla epey ilgi çekici bir kitap söz  kousu olan. Aşağıdaki kitaptan alıntı ile haftalık kitabımızı sonlandıralım;
“1908 Devrimi'yle iktidara gelen İttihat ve Terakki'nin 10 yıllık iktidarı iki evreden oluşur. 1913'e kadar çoğulcu denilebilecek parlamenter bir dönemde İttihat ve Terakki geri planda kaldı. Kabineleri denetledi; zaman zaman kabineye nazır soktu, beğenmediği kabineyi düşürdü. Sait Paşa'nın istifasından sonra kısa bir süre muhalefette kalan İttihat ve Terakki, Babıâli Baskını'nın ardından fiilen iktidar oldu. Bundan böyle Osmanlı Devleti İttihatçı kadrolardan sorulur oldu.

Başlangıçta Maliye Nazırı Cavit Bey'in önderliğinde liberal bir iktisat politikası izleyen İttihat ve Terakki Cihan Harbi'nin zorlu koşullarında devletçiliğe yöneldi. Türkiye'de devletçilik ilk kez İttihat ve Terakki döneminde görüldü. Cihan Harbi yıllarında kapitülasyonları kaldıran İttihat ve Terakki milli bir burjuvazi yaratmak amacıyla İaşe Nazırı Kemal Bey'in önderliğinde çok sayıda milli şirket kurdu. Yerli üretim özendirildi. Osmanlı parasının dış değerini korumak amacıyla kambiyo işlemleri Kambiyo Muamelatı Merkez Komisyonu'na verildi. "Milli İktisadiyat" anlayışı bu dönemde geçerli oldu.

Meşrutiyet'i Milli Mücadele noktaladı. Cumhuriyet Türkiye'si İttihat ve Terakki'nin mirasını devraldı. Milli Mücadele kadroları Cihan Harbi'nde bilendi. II. Meşrutiyet yıllarında İttihatçı çevrede gelişen milliyetçilik, halkçılık ve devletçilik Cumhuriyet hükümetlerinin ve Halk Fırkası'nın benimseyeceği temel ilkeleri oluşturdu.''

560 s. İstanbul 2016

odakitap-004.jpg

"Haftanın Kitabı: "İttihat-Terakki ve Cihan Harbi"" haberi, 19 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Haftanın Kitabı: "İttihat-Terakki ve Cihan Harbi" haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Haftanın Kitabı: "İttihat-Terakki ve Cihan Harbi" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:29 Fenerbahçe Süper Lig Maçı İçin Sivasspor Karşısında Hazırlıklarını Sürdürüyor
  2. 15:28 Putin ile Aliyev, Moskova'da görüşeceklerini açıkladı
  3. 15:25 Galatasaray kulübünün başkanlık seçimi zamanı!
  4. 15:25 Yeme-içme Sektöründe Çözüm Odaklı Adımlar: Federasyon Başkanı Karabağlı'nın Önerileri
  5. 15:23 Kızıl Ordu Korosu'nun sürgününün yıl dönümlerinde düzenleyeceği konsere tepki: ayıbı durdurun!
  6. 15:22 Hakkari'de Heyelan Felaketi: Onlarca Küçükbaş Hayvan Toprak Altında Kaldı
  7. 15:21 Livakovic'ten Çok başarılı performans geldi!
  8. 15:19 Kuzey Kore’den yeni füze denemesi geldi
  9. 15:16 Max Verstappen Rekor Kralı Oldu!
  10. 15:13 Ordunun polisin yetkileri genişletildi: Ekvador'da OHAL ilan edildi
  11. 15:12 Skandal! 18 Puan Silindi, Kulüp Küme Düştü!
  12. 15:12 Galatasaray'da Ziyech Gerçeği: Sözleşmenin Gizli Maddesi ve Gelecek Sezon Maaşı!
  13. 15:12 Beşiktaş'ta Bomba Ayrılık!
  14. 15:11 Beşiktaş'ın Galibiyet Sevinci Çok Çok Kısa Sürdü!
  15. 15:10 Libya’dan Filistin’in BM üyeliğinin veto edilmesine ilişkin açıklama geldi: Derin üzüntü duyuyoruz
  16. 15:09 Bakan Symmonds ‘Zamanı gelmişti’ dedi: Barbados, Filistin’i resmen tanıdı
  17. 15:05 Öpüşme Görüntüleri Kumpas! Yılmaz Erdoğan'ın hamlesi çok konuşulacak!
  18. 15:05 AKP'den 'İstiklal Marşı', 'Atatürk ve Erdoğan'a hakaret' iddialarıyla ilgili açıklama geldi
  19. 15:02 Erasmus+ Projesi Kapsamında Konya'da Kariyer Danışmanlığı Eğitimi Verildi
  20. 15:00 Türkiye'yi Vuran Şiddetli Fırtına ve Sağanak:Ağaçlar Devrildi,Çatılar Uçtu,Yaşam Olumsuz Etkilendi
ABC Kitap Haberleri