Haftanın Kitabı: "Rejim ve Devrim"

Haftanın Kitabı:

Haftanın Kitabı: "Rejim ve Devrim"  ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:abcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar...

 

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:
[email protected]

-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini oluşturdular. Editörlerimiz bu hafta yaptıkları değerlendirmede, "Haftanın Kitabı" kategorisinde, Doğan Avcıoğlu'nun "Rejim ve Devrim" kitabını seçti


HAFTANIN KİTABI

Doğan Avcıoğlu
REJİM VE DEVRİM
Yayına Hazırlayan: Doğan Yurdakul
Tekin Yayınevi / İstanbul 2017, 344 s.

Türkiye’nin entelektüel yaşamının ve yakın siyasal tarihinin en önemli ve parlak isimlerinden Doğan Avcıoğlu’nun, “ Rejim ve Devrim'' adlı yeni kitabı yayımlandı. Kısa süre önce, 3 Eylül 2017’de yitirdiğimiz gazeteci-yazar Doğan Yurdakul’un yayına hazırladığı kitap, Doğan Avcıoğlu’nun çıkardığı ünlü Yön ve Devrim dergilerindeki başyazılarından tematik bir bütünlük içinde yapılan seçmelerden oluşuyor.  “Rejim ve Devrim'' adlı çalışma Tekin Yayınevi’nden çıktı.

Doğan Yurdakul, Avcıoğlu’nun yeni kitabının nasıl ortaya çıktığı şöyle anlatıyor;
“Tekin Yayınevi beni arayarak, bu yıl Doğan Avcıoğlu adına bir araştırma-inceleme yarışması düzenleyeceğini haber verdi, benim de düzenleyiciler arasında olmamı istediklerini bildirdi. Ayrıca, bu yarışmanın amacını belirlemek üzere, Doğan Avcıoğlu’nun Yön ve Devrim dergilerindeki başyazılarından seçme bir kitap hazırlamamı rica etti. Onur ve mutluluk duyarak kabul ettim.

Çünkü Doğan Avcıoğlu, Türkiye’nin bugünkü kuşaklarına kasıtlı olarak yanlış ve eksik tanıtılmış, unutturulmaya çalışılmış, en önemli aydınlanmacı araştırmacıların ve siyaset adamlarının önde gelenlerinden biridir. Avcıoğlu’nun son başyazısını yazmasının üzerinden tam 45 yıl, neredeyse yarım yüzyıl geçti. Ancak okuyunca sizlerin de şaşıracağınız gibi, başyazılarının birçoğu sanki bugün yazılmış kadar canlı ve güncel.''

0001727559001-1.jpg

Yayın evinden yapılan açıklamaya göre, ''Rejim ve Devrim’ kitabı, Doğan Avcıoğlu adına düzenlenecek bir dizi etkinlik, anma ve yeni kuşaklara tanıtma programı çerçevesinde okura sunuluyor. Kitapta ağırlıklı olarak, Avcıoğlu’nun Türkiye’nin entelektüel yaşamında benzersiz bir rol oynayan Yön Dergisi’ndeki çalışmaları ile Yön’den sonra yayınladığı Devrim Dergisi’ndeki yazıları yer alıyor. Kitabı Doğan Yurdakul’un hazırlamış olması da ayrı bir önem taşıyor. Çünkü, Doğan Yurdakul, Avcıoğlu’nu yakından tanıyor. Yurdakul, üniversite öğrenciliği yıllarında gazeteciliğe Yön ve Devrim dergilerinde çalışarak başlıyor. Ayrıca Avcıoğlu, Doğan Yurdakul’un eniştesi oluyor. 
Avcıoğlu yeni kitabında, 12 Eylül darbesinin yolunu açtığı piyasacı ve bireyci neoliberal ideolojik ortamında yetişenlerle, “başka alternatif yok'' diyen tutucu çevrelere, başka bir dünyanın mümkün olduğunu gösteriyor. Daha önemlisi, tanımladığı o “başka bir dünyaya'' nasıl ulaşılabileceğinin de yolunu ve yöntemini veriyor. Rejim ve Devrim kitabında Avcıoğlu, 1961 Anayasası’nın sağladığı özgürlük ortamı ve toplumsal değişim dinamiğinin nasıl boğulduğunu da belgeliyor. Bu yanıyla Rejim ve Devrim kitabı, günümüzün toplumcu siyasal mücadelesine de kılavuzluk edecek nitelikte önemli bir çalışma özelliği taşıyor.

Doğan Yurdakul, kitapta yer alan kimi bölümler ve bazı yazıların altına düştüğü küçük notlarla, çalışmayı bağlamına oturtuyor. Okuyucuyu, yazıların yazıldığı  dönem ve ilgili konu hakkında bilgilendiriyor.

AVCIOĞLU VE YÖN HAREKETİ
Türkiye’de sosyalist düşüncenin yaygınlaşmasında en etkili olan grup, hiç kuşkusuz Yön Hareketi’dir. Yön Hareketi ismini, ilk sayısı 20 Aralık 1961 tarihinde yayınlanan Yön Dergisi’nden alıyor. Yön Dergisi 1967 yılına kadar yayınlanıyor. Yön Dergisi kurulurken 27 Mayıs ihtilalinin yarattığı özgürlükçü ortamın da etkisiyle neredeyse dönemin bütün aydınları ve önde gelen fikir insanlarından destek görüyor. Yön’ün yayın hayatı Haziran 1967’ye kadar sürüyor.  

Yön Dergisinin yayınları özellikle asker-sivil bürokratlar, aydınlar ve  üniversite gençliği üzerinde etkili oluyor. Entellektüel ortamı belirliyor. Avcıoğlu dünya ve türkiye 1968 yılına girerken, “Artık harekete geçme zamanı'' diye düşünerek, işlevini tamamladığına inandığı Yön Dergisi’ni kapatıyor ve Devrim Dergisini çıkarmaya başlıyor. Devrim Dergisi’de Yön’ün çizgisini izliyor ve 12 Mart 1971 darbesine kadar yayın hayatını sürdürüyor. Her iki derginin de imtiyaz sahibi ve başyazarı olan Avcıoğlu, 1926 yılında geldiği dünyadan 1983 yılında ayrılıyor. Arkasında bir birinden önemli kitaplar bırakan Avcıoğlu’nun, “Türkiye’nin Düzeni'' adlı eseri, en çok tanınan çalışması oluyor.

"Haftanın Kitabı: "Rejim ve Devrim"" haberi, 18 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 18 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Haftanın Kitabı: "Rejim ve Devrim" haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Haftanın Kitabı: "Rejim ve Devrim" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  2. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  3. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  4. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  5. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  6. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  7. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  8. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  9. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  10. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  11. 14:20 Fenerbahçe'ye La Liga Şoku! İspanyol Basını: "Hukuki Engel Var!"
  12. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  13. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
  14. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
  15. 13:47 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan "şüpheli" sıfatı ile ifade verdi
  16. 13:46 Dilan Polat ve Nez Demir davasında mahkeme kararı verdi!
  17. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  18. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  19. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  20. 12:58 Ekrem İmamoğlu: "Anketlerde hep öndeyiz, seçimi de kazanacağız!"
ABC Kitap Haberleri