Haftanın Kitabı: Zanaatkar

Haftanın Kitabı: Zanaatkar

Haftanın Kitabı: Zanaatkar ABC Kitap'a ulaşmak için iletişimabcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini...

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim
[email protected]
-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini oluşturdular.

“Elinizdeki bu kitap maddi kültür hakkındaki üç kitabın ilkidir, her biri kendi ayakları üzerinde durmayı amaçlamış olsa da, üçü de Pandora’nın kutusunda yer alann tehlikelerle ilgilidir. Bu kitap zanaatkarlık yani eşyaları güzelce yapabilme becerisi hakkındadır. İkinci kitap saldırganlığı ve fanatizmi yönlendiren ritüellerle ilgili hünerlere yöneliktir; üçüncüsü de sürdürülebilir çevrelerde yerleşme ve yapım bakımından gerekli becerileri keşfetme peşindedir. Üç kitap da teknik konusunu ele alıyor.;ancak teknik akılsız bir işlem olmaktan ziyade kültürel bir konu olarak değerlendiriliyor; her kitap belirli bir hayat tarzını idame ettirmekle ilgili bir teknik hakkındadır."

HAFTANIN KİTABI

0000000312632-1.jpg
Richard Sennet
Çeviren:Melih Pekdemir
ZANAATKAR
Ayrıntı Yayınları

Zanaatkâr, temel bir insani içgüdüyle ilgilidir: bir işi başka bir şey için değil de yalnız o iş için yapmak. Sözcük, endüstri toplumunun gelişiyle yitmekte olan bir yaşam tarzını akla getiriyor olsa da, zanaatkarın dünyası maharetli el emeğinin çok ötesine, bugüne, bütün insan uğraşlarına uzanıyor. Dolayısıyla, bu kitap bilgisayar programcısının, doktorun, ebeveynlerin, kısacası her yurttaşın iyi zanaatkârlığın değerlerini öğrenerek neler kazanacağını anlatıyor. 

Yazdığı kitaplar içinde en tutkulusu olan Zanaatkâr'da günümüzün en parlak düşünürlerinden R. Sennett, antikçağın duvar ustalarından Rönesans'ın sarraflarına, Aydınlanma dönemindeki Paris matbaalarından Endüstri Devrimi döneminin Londra fabrikalarına uzanan araştırmalarıyla, zanaatkârların yaptıklarını ve yapma biçimlerini irdeliyor; etik değerlerle maddi emek arasında bağ kuruyor ve günümüze kadar gelerek iyi iş denen şeyin anlamını masaya yatırıyor. 

Tarih boyunca teoriyle pratik, teknikle dışavurum, zanaatçıyla sanatçı, üreticiyle kullanıcı arasında fay hatları oluştu; ancak modern toplumla birlikte bu tarihsel mirasın izleri silinmekle kalmadı değerler de unutulmaya yüz tuttu. Halbuki zanaat ve zanaatkârın geçmişi bize aynı zamanda araçları kullanmanın, işi örgütlemenin, malzeme hakkında düşünmenin başka yollarını gösterdiği gibi hayatı nasıl yaşamak gerektiği hakkında güzel öneriler sunuyor.

R Sennet, kitabın önsözünde kitaba ilişkin şöyle diyor;

“Elinizdeki bu kitap maddi kültür hakkındaki üç kitabın ilkidir, her biri kendi ayakları üzerinde durmayı amaçlamış olsa da, üçü de Pandora’nın kutusunda yer alann tehlikelerle ilgilidir. Bu kitap zanaatkarlık yani eşyaları güzelce yapabilme becerisi hakkındadır. İkinci kitap saldırganlığı ve fanatizmi yönlendiren ritüellerle ilgili hünerlere yöneliktir; üçüncüsü de sürdürülebilir çevrelerde yerleşme ve yapım bakımından gerekli becerileri keşfetme peşindedir. Üç kitap da teknik konusunu ele alıyor.;ancak teknik akılsız bir işlem olmaktan ziyade kültürel bir konu olarak değerlendiriliyor; her kitap belirli bir hayat tarzını idame ettirmekle ilgili bir teknik hakkındadır. Projenin tamamı ise üretken kullanım hakkında ortaya koymaya çalıştığım kişisel bir paradoksu içeriyor. Ben, ağaç işlemeciliği, askeri tatbikatlar ya da güneş panelleri gibi sorunlar hakkında sorular soran felsefe zihniyetine sahip bir yazarım.

….

Batı uygarlığı kafa ve el arasında bağlantı kurmada, zanaatkarlık eğilimini fark etmede ve cesaretlendirme de epey köklü sıkıntılara sahiptir. İşte bu zorluklar kitabın birinci bölümüde ele alınıyor…Zanaatkarın kullandığı malzemeler konusunda bilinçlenmesi ise tuğla yapımının Mezopotamya’dan günümüze uzanan ve cansız şeyler üzerine isimsiz işçilerin de kendi izlerini bırakabileceğini gösteren o uzun tarihinde ortaya çıkıyor…

İkinci bölümde ise becerinin gelişimi daha yakından sergileniyor. Burada tartışmalı iki iddia ileri sürüyorum; Birincisi, bütün beceriler hatta en soyut olanları bile bedensel pratikler olarak başlar; İkincisi, teknik kavrayış tahayyül gücü aracılığıyla gelişir. Birinci iddia, dokunma ve hareket aracılığıyla elde kazanılan bilgi üzerine odaklanıyor. Tahayyül hakkındaki iddia ise, bedensel beceriyi yönlendirmeye ve kılavuzluk etmeye çabalayan dilin açığa çıkarılmasıyla başlıyor…

Kitabın üçüncü bülümünde, motivasyon ve hünerin genel sorunlarından söz ediliyor. Buradaki iddia şöyledir; Motivasyon hünerden daha önemlidir ve bunun da belirli bir nedeni vardır…

Kitabın sonuç bölümünde zanaatkarın çalışma tarzının maddi gerçeklikte insanlara ne tür güvenlik sağlayabildiği değerlendiriliyor.''

Sennett, yine özsözde;

“Maddi kültür toplam olarakinsanların neyi yapabilme becerine sahip olduğunun bir resmini sunar. Görünüşte sınırsız olan bu manzara, ister masumca meydana gelmiş olsun ister bilerek ister tesadüfen, insanın kendisine verdiği zararla sınırlıdır. Manevi değerlere doğru uzaklaşmak ise Pandora ile başa çıkma konusuna yardımcı olmaya pek uygun değildir. Şayet kendi emeklerimizi doğanın bir parçası olarak görebilirsek, doğa daha iyi bir kılavuz olabilir'' diyerek sözlerini tamamlıyor.

400 s. İstanbul 2013

"Haftanın Kitabı: Zanaatkar" haberi, 04 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 04 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Haftanın Kitabı: Zanaatkar haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Haftanın Kitabı: Zanaatkar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  2. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  3. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  4. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  5. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  6. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  7. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  8. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  9. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  10. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  11. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  12. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  13. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  14. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  15. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  16. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  17. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  18. 13:40 Tacikistan'da Moskova Saldırısıyla İlgili 9 Kişi Tutuklandı!
  19. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
  20. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
ABC Kitap Haberleri