Halep saldırısını MİT mi yönetiyor?

Halep saldırısını MİT mi yönetiyor?

Halep saldırısını MİT mi yönetiyor? Ömer ÖDEMİŞ/ABC GazetesiSuriye ordusu geçtiğimiz hafta Halep kentinin tamamını kuşatma altına alarak radikal İslamcı terör guruplarının ikmal yolunu kapatmıştı. Kuşatma altına alının silahlı terör guruplarına teslim...

Ömer ÖDEMİŞ/ABC Gazetesi

Suriye ordusu geçtiğimiz hafta Halep kentinin tamamını kuşatma altına alarak radikal İslamcı terör guruplarının ikmal yolunu kapatmıştı. Kuşatma altına alının silahlı terör guruplarına teslim olmaları için zaman verilerek, teslim olanların af kapsamına alınacağı açıklanmıştı.

Yaklaşık bir hafta süren abluka sonrasında Türkiye de toplantı yapan terör gurupları, kuşatmanın kırılması için büyük bir saldırı başlatılması kararı almış ve yaklaşık 20 bin kişilik askeri bir gücü Güney Halep bölgesine sevk ederek geniş çaplı bir saldırı başlattı. Suriye ordusu ilk iki gün yoğun saldırdı sürecinde bazı mevzilerden geri çekilmek durumunda kaldı ise de sonrasında saldırıyı püskürterek kuşatmayı sürdürmeyi başardı. Saldırının ilk gününde Ramusa kasabasına ulaşmaya çalıştılar. Böylelikle Ramusa’dan geçen Haleb- Nebbul kara yolu kesilmiş ve kuşatma önemli oranda kırılmış olacaktı.

Yerel kaynaklar Ramusa’dan geçen Halep-Nubbul karayolunun açık olduğunu, silahlı terör guruplarının önemli kayıplar vererek geri çekildiklerini belirtiyorlar. Saldırıların yoğunlaştığı topçu okulu ve civarının sıklıkla el değiştirdiği, zaman zaman Suriye ordusunun geriye çekilerek o bölgeyi havadan ve karadan uzun menzilli füzeler ile vurduğu ifade ediliyor.

Halep kentinin güneybatı bölgesinde olan Al Ramus çimento fabrikası, İskan fabrikası, 1070 konutları civarında devam eden şiddetli çatışmalar sonucunda çok sayıda silahlı teröristin öldürüldüğü, bölgenin kontrolünün şu an için Suriye ordusunda olduğu bildiriliyor.

Bölgede ulaştığımız yerel kaynaklar Fetih Ordusu adı altında yan yana gelen silahlı terör gruplarının bu saldırısını MİT’in ve Türk özel harekât birliklerinin koordine ettiğini iddia ediyorlar. Bölgede şiddetlenen çatışmalara yer yer bu güçlerinde katıldığını belirten yerel kaynaklar, İdlib kentinden bölgeye yapılan lojistik ve insan takviyelerin yine MİT tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekiyorlar. Türkiye'de yapılan ve aralarında Nusra, ÖSO ve Ahrar-u Şam örgütlerinde bulunduğu 20’ye yakın terör gurubun Fetih Ordusu atı altında toplanmalarını ve birlikte saldırılar organize edilmesinin örgütlenmesini de MİT’in yaptığını iddia eden yerel kaynaklar, "Türkiye hala Suriye’deki savaşta aktif olarak yer alıyor" açıklamasını yapıyorlar.

Saldırı toplantısı Ankara'da yapıldı

Halep saldırısı için Ankara'da toplantı yapıldığı ve saldırı kararının burada alındığı belirtiliyor. 6 Ağustos 2016 günü gerçekleştirilen toplantı sonrasında El Cezire TV’ye açıklama yapan sözcü Muhammed El Abdullah açıkça: “Ankara’da Türkiyeli yetkililerle, Erdoğan’ın onayıyla İstihbarat ve ordu komutanlarının da yer aldığı toplantıda Suriye’nin tüm cephelerinden 20 bin militan toplanarak Halep kuşatmasının kırılması için karar alındığını'' ilan etti. Türk yetkilerin de bu toplantıya katıldığını, karada etkin olduğunu ve saldırı organizasyonun da bizzat yer aldığını ifade etmiş oldu.

İlk kez bu kadar açık olarak Suriye'de gerçekleştirilecek bir saldırının organizasyonun Ankara'da yapıldığı, toplantıya Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile ordu mensuplarının ve MİT’nin katıldığı ifade ediliyordu. Bugüne kadar benzer toplantılar gizli yapılarak, basına açıklamalar yapılmıyor, hatta sürekli yalanlanıyordu. Uluslararası hukuk kuralları hiçe sayılarak komşu bir ülkedeki mevcut rejimi yıkmak amaçlı bir toplantıya ve saldırıya Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı, saldırıyı bizzat planladığı böylelikle ifade edilmiş oldu.

Toplantıda Fetih Ordusu altı altında 20 bin silahlı unsurun değişik cephelerden toplanarak Halep cephesine sevk edilmesi ve koordineli olarak güçlü bir saldırı ile kuşatmanın kırılarak Halep kentinin işgal edilmesi planlandı. Toplantı sonrasın Fetih Ordusunun büyük Halep taarruzu başladı. Ancak kısmi kazanımlar dışında Halep kuşatması kırılmadı ve ciddi kayıplar verilerek daha önceki mevzi durumuna tekrar çekilmek zorunda kaldılar.

Dün gece bu saldırıların üçüncü dalgası gerçekleştirildi. Bütün gece devam eden saldırlar sonrasında bu sabah itibariyle durumun sakin ve çatışmaların şiddetini kaybettiği belirtiliyor. Saldırılar sonucu amaçlarına ulaşamayan terör gurupları ciddi kayıplar vermek durumunda kaldılar. Topçu kışlasının bir bölümünü ele geçiren terör grupları Suriye ordu birliklerinin hava harekatı sonrasında buradan da çekilmek durumunda kalmışlardır.

Halep savaşı dönüm noktası olacaktır

5 yıldır devam eden Suriye savaşında Halep kenti hiçbir zaman silahlı güçlerden yana olmadı. İçeriden Halep kentini düşüremeyen ve etkin olamayan silahlı terör gurupları ilk olarak Şeyh Maksut mahallesinden kente sızarak saldırılarda bulunmuş, tüm çabalarına rağmen Halep asla düşmemişti. Suriye halkı tarafından Suriye’nin kalbi kabul edilen Halep kenti Suriye savaşında da tarih yazarak, zaferini ilan edecektir. Stratejik açıdan önemli olan Halep direnişi Suriye savaşının kazanımında da önemli bir rol üstlenecek ve terör grupları Halep yenilgisi sonrasında İdlib kırsalına sıkışacaktır. Bu da onlar için sonun başlangıcı olacaktır.

"Halep saldırısını MİT mi yönetiyor?" haberi, 07 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 07 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Halep saldırısını MİT mi yönetiyor? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Halep saldırısını MİT mi yönetiyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:48 Türkiye’nin Yaşlanan Yüzü: 65 Yaş Üzeri Nüfus %10’u Aştı
  2. 14:41 Özel'den Erdoğan'a gönderme: "YRP ayrılana kadar iyiydi, şimdi ip cambazı diyor"
  3. 14:40 Kafelerdeki Kahveler Sağlığımızı Tehdit Ediyor mu? Karatay Uyarıyor
  4. 14:35 Enerji Tasarrufunda 6 Altın Kural!
  5. 14:33 İsrail Şifa Hastanesi'ne baskın düzenledi: 50 kişi hayatını kaybetti, 200 kişi tutuklandı
  6. 14:30 Astrolojiye Göre: Paraya Düşkün ve Mütevazi Burçlar!
  7. 14:23 Erdoğan: "Felaket senaryoları yazarak ekonomi programını sabote etmek için çalışanlar var"
  8. 14:23 SpaceX’ten Yeni Starlink Fırlatması Gerçekleşti
  9. 14:18 Gökhan Gönül: Futbol Arenasından Antrenörlük Sahasına
  10. 14:10 Bankalar yarışıyor: Hangi banka emeklilere ne kadar promosyon miktarı sunuyor?
  11. 14:02 İslam Memiş’ten Çarşamba Uyarısı: Altın Yatırımcıları Hazır Olsun!
  12. 13:50 AKP'li Cumhurbaşkanı imzaladı: Atama ve görevden almalar gerçekleştirildi
  13. 13:50 CHP'den Ulaş Karasu: "Cumhurbaşkanı ve Bakanlar, Anayasa'yı çiğneyip AKP propagandası yapıyor"
  14. 13:50 Alman Perakende Devi: Galeria Karstadt Kaufhof’un Çöküşü
  15. 13:48 Kim Kardashian ve Blake Lively, Kate Middleton Hakkında Olayı Hakkında Espri!
  16. 13:45 Gaziantep’in Geleneksel Lezzetleri: El İşçiliğiyle Süslenen İftarlar
  17. 13:38 Javier Milei’nin 100 Günü: Tartışmaların Odağında
  18. 13:35 Ahmet Kural ve Çağla Gizem Şahin: Bebek Heyecanı!
  19. 13:21 Tehlike Altındaki Canlılar: İstanbul’da Skandal Müze Operasyonu
  20. 13:17 Filistinli yetkililer İsrail'in hiçbir duyuru yapmadan Refah'a saldırı başlattığını belirttiler
Dünya Haberleri