Hapis cezası alan başkan nasıl hala görevde?

Hapis cezası alan başkan nasıl hala görevde?

Hapis cezası alan başkan nasıl hala görevde? CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bülent Öz, Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder’in 10 ay hapis cezası aldığını ifade ederek, görevine devam etmesinin Anayasa ihlali olduğunu açıkladı. Adem Ajder’in,...

CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bülent Öz, Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder’in 10 ay hapis cezası aldığını ifade ederek, görevine devam etmesinin Anayasa ihlali olduğunu açıkladı. Adem Ajder’in, Belediye Meclis Üyesi Metin Övün’ü ölümle tehdit ettiği ve Övün için tanıklık yapan Belediye Encümen Üye Timur Koşal’a saldırdığı gerekçesiyle 10 ay hapis cezası aldığını hatırlatan Bülent Öz, Anayasaya göre cezası boyunca görevinden yoksun bırakılması gerekmesine rağmen, kararın uygulanmaması üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için soru önergesi verdi.

CHP’li Bülent Öz, verdiği soru önergesinin açıklamasında şunları ifade etti:

“Eceabat Belediye Başkanı, 2015 temmuz ayında Belediye Meclisi toplantısında, Belediye Meclis Üyesi Metin ÖVÜN’e karşı “Ağzını, burnunu kırarım'' demiş ve “Seni gebertirim'' diyerek açıkça tehdit etmiştir. Daha vahim olan süreç, Eceabat Belediye Meclisi toplantısındaki Belediye Başkanı’nın saldırgan ve tehdit içeren sözlerine karşı Belediye Meclis Üyesi Metin ÖVÜN’ün şikâyetçi olması ve Belediye Meclis Üyesi ve Encümen Üye Timur KOŞAL’ın tanık olarak ifade vermesiyle farklı bir boyuta taşınmıştır. Eceabat Belediye Meclis Üyelerinin şikayet başvurularını yapmasından sonraki 13 Temmuz 2015 tarihinde, Belediye Meclis Üyesi Timur KOŞAL, Eceabat Belediye Başkanı tarafından, makamından küfür içerikli hakaret ile kovulmak istenmiş, sonrasında daha da ileri giderek Belediye Meclis Üyesi ve Encümen Üye Timur KOŞAL, Belediye Başkanı Adem EJDER tarafından sözlü ve fiili saldırıya uğramıştır. Yaşanan darp olayı Eceabat Sağlık Ocağında yapılan inceleme ile rapor olarak tutulmuş olup adli mercilere iletilmiş ve Çanakkale 2. Asliye Ceza Mahkemesinin 2016/706 esas numaralı dosyası üzerinden yapılan inceleme sonucunda Eceabat Belediye Başkanı Sanık Adem EJDER’in 10 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.''

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bülent Öz, Mahkeme kararının uygulanması, infazının geciktirilmesi ve TCK 53. maddesine aykırı olarak belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmamasına bağlı olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

"1-  Anayasa’nın 2. maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti olduğu vurgulanmakta ve 138. maddesinin son fıkrasında Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarını uygulamak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez şeklinde açık, kesin ve buyurucu bir kurala yer vermektedir. Söz konusu ilke karşısında, idarenin maddi ve hukuki koşullara göre uygulanabilir nitelikte olan bir yargı kararını “aynen'' ve “gecikmesiz'' uygulamaktan başka bir seçeneği bulunmamaktadır. Eceabat Belediye Başkanı Adem EJDER hakkında verilen mahkeme kararının uygulanmaması Anayasa ihlali değil midir?

2-  Kararın infazının geciktirilmesinin nedeni nedir?

3-  Hakkında hapis cezası kararı verilen Eceabat Belediye Başkanı Adem EJDER’in söz konusu karara göre TCK 53 maddesi kapsamında “Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tâbi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten'' infaz süresince yoksun bırakılması gerekmez mi?

4-  Kanunlar özel kişiler için ihlal edilebilir mi? Edilebilirse Hukuk Devleti kavramından bahsedilebilir mi?"

MHP’DEN İSTİFA EDİP AKP’YE GEÇMİŞTİ
Adem Ejder, MHP’den istifa etmiş ve 5 Ocak 2016 tarihinde AKP’ye katılmıştı. Ejder’in rozetini eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, grup toplantısında takmıştı.

"Hapis cezası alan başkan nasıl hala görevde?" haberi, 13 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 13 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Hapis cezası alan başkan nasıl hala görevde? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hapis cezası alan başkan nasıl hala görevde? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  2. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  3. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  4. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  5. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  6. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  7. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  8. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  9. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  10. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  11. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  12. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  13. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  14. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  15. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  16. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  17. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  18. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  19. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  20. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
Gündem Haberleri