Hayat üzerine diyaloglar ya da devrimci bir rapsodi

Hayat üzerine diyaloglar ya da devrimci bir rapsodi

Hayat üzerine diyaloglar ya da devrimci bir ... Alt başlığı ''Hayat Üzerine Konuşmalar’ olan ''İnziva Diyalogları’ adlı kitap, iki uzun yol arkadaşından, iki dava adamından, iki devrimciden Türkiye’ye, 70’lerin fırtına kuşağına gönderdikleri bir selam gibi duruyor...

Alt başlığı ''Hayat Üzerine Konuşmalar’ olan ''İnziva Diyalogları’ adlı kitap, iki uzun yol arkadaşından, iki dava adamından, iki devrimciden Türkiye’ye, 70’lerin fırtına kuşağına gönderdikleri bir selam gibi duruyor raflarda..

Note Bene Yayınları’ndan çıkan, “İnziva Diyalogları / Hayat Üzerine Konuşmalar'' kitabı, okuyuculardan gördüğü büyük ilgi sonucu kısa sürede üçüncü baskıya ulaştı.

Kitap, 70 kuşağına, “o şarabi eşkıyalara'', kendilerini bu ülkeye ve bu halka, o kadim eşitlik ve özgürlük davasına karşılıksız adayan kadın ve erkek delikanlılara bir saygı duruşu.. 

Kitabın kahramanı 78 kuşağından bir devrimci... Kişisel serüvenine 34 yıl boyunca mücadele ettiği ve sonunda yendiği ''deliliği’ de eklemiş bir kavga adamı.. Uzun süren bir “inziva'' döneminin sonunda yeniden doğan bir asi... O kuşağın bütün mensupları gibi mücadelenin güzelliğini, coşkusunu, mutluluğunu, heyecanını, cesaretini ve edebiyatını yaşadığı gibi, korkularını, kuşkularını, tereddütlerini ve acılarını da ruhunun dibine kadar yaşayan bir entelektüel. 

Bu kitap, zaferi de yenilgileri de gören, kaybetmeyi olduğu gibi kazanmayı da bilen, işkenceyi de hapisliği de tanıyan, sevinçlerini ve hayal kırıklıklarını ruhunun derinliklerinde yaşayan bir kuşağın, daha doğrusu farklı bir "insan türünün" hikayesi. Meçhul bir militanın serveni... 

Bu topraklarda Celali isyanlarından beri kurulu düzene karşı en büyük başkaldırının öznesi olan 1970 kuşağından iki devrimcinin iç dünyalarının bir dışa vurumu niteliğindeki kitap; memleket ve solun halleri üzerine tartışma ve görüşlerden oluşuyor.

DELİLİĞE ÖVGÜ

Cengiz Türüdü’düden söz ediyoruz. Türüdü, 78 kuşağından bir ''Mülkiyeli’. Bu kuşak için mühürlenmiş bir zamanı tarif eden 12 Eylül 1980 darbesinin hem muhataplarından hem de mağdurlarından. Mücadele, kavga, çatışma, yoğun okumalar, edebiyat, işkence, cezaevi, ve acıların eşlik ettiği hikâyesine bir de ''delilik’ eklenmiş. Öyle ki, 34 yıl boyunca mücadele ettiği ve sonunda yendiği hastalığı ile o mühürlenmiş zamanı da kırmış. 

Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden yoldaşı Naim Kandemir’le memleket üzerine yaptıkları uzun sohbetler, Türüdü’nün izniyle önce internet ortamında paylaşılmış. Şimdi de “İnziva Diyalogları / Hayat üzerine Konuşmalar'' adıyla “vicdanını yitirmeyenlere'' adanarak kitaplaşmış.

1959 Giresun ili Çal Köyü’de dünyaya gelen Cengiz Türüdü, 1978’te Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girmiş. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne ''Kurtuluş Sosyalist Dergi’ etrafında birleşen gruba mensup biri, yani ''Kurtuluşçu’ olarak gelmiş. Eylemlere katılmış, savaşmış ve o kuşağın çoğunluğu gibi çok okumuş. 12 Eylül darbesinden sonra günde 8 ila 12 saate kadar çıkarmış okumalarını. 

Bundan sonrası hapishane, işkence ve akıl hastanesine düşme yılları. Şizofreni teşhisi konulmuş, konuşamamış bu yıllarda, dahası okuyamamış ve bu kalpsiz dünyanın dünyanın gerçekliğinden kopmuş. Öyle ki, 16 yıl evden dışarı çıkmamış. Cengiz Türüdü “Toplamda 7 yıl düzensiz, 27 yıl düzenli olmak üzere tam 34 yıl tedavi gördüm ve 34 yılın sonunda tekrar kendim oldum'' diye tarif ediyor o dönemi.

RAPSODİNİN ÖTEKİ UCUNDAKİ ADAM 

Naim Kandemir de bir 78’li.  O da1976 yılında dört arkadaşıyla “Karadeniz Dev-Genç’in kapısını çalmış. Cengiz Türüdü’yle Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (Mülkiye) tanışıp arkadaş olmuşlar. Şiir ve anlatı kitapları var. Kandemir, “Biz, hatırlama ve hatırlatma takıntısı olan bir kuşağın çocuklarıyız. Cengiz’le bu diyaloglarda biraz da unuttuklarımızın sağlamasını da yapmaya çalıştık'' diyor.

Kitap, Dr. M. Sezai Berber’in kitap ve Türüdü üzerine yazdığı bir yazısı ve son kanun hükmünde kararname (KHK) ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilenler arasında yer alan Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse’nin, “Devrimci bir rapsodi'' başlıklı yazısı ile başlıyor. Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse, arkadaşı Cengiz Türüdü’nün inzivasını şöyle değerlendiriyor: 

“Bu bir inziva mı? Biçimsel açıdan belki öyle. Ama öyle bir uzaklaşma ki her şeyin içinde olduğunu sananlara ''körlüğü’ hatırlatan cinsten bir uzak duruş bu. Öyle bir uzaklaşma ki, her şeyin içinde olduğunu sananların unuttuklarını hatırlatan bir bellek, bir entelektüel kapasite. Buna sahip olanlar bu iki dost gibi ya deli, ya gerçek devrimcidirler.''

''İnziva Diyalogları’  Cengiz Türüdü, yoldaşı Naim Kandemir’in sorularını yanıtlıyor, onunla konuşuyor. Naim Kandemir de, Cengiz Türüdü ile tartışıyor, kendi görüşlerini anlatıyor, onunla paylaşıyor. İşte bu özgün kitap söz konusu diyaloglardan oluşuyor.

Nota Bene yayınlarından çıkan bu kitap, hatırlamanın ve elbette hatırlatmanın yolunda uzun bir yürüyüşe çıkmak isteyen ''vicdanını yitirmeyenleri’ kitapçılarda bekliyor. Eğer o fırtına kuşağının, 78’lilerin nasıl insanlar olduğunu merak ediyorsanız, bu kitap size büyük bir fırsat sunuyor. 

Nota Bene Yayınları, Şubat 2017, İstanbul, 198 s.

"Hayat üzerine diyaloglar ya da devrimci bir rapsodi" haberi, 05 Nisan 2017 tarihinde yazılmıştır. 05 Nisan 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Hayat üzerine diyaloglar ya da devrimci bir rapsodi haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hayat üzerine diyaloglar ya da devrimci bir rapsodi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:02 Cinsel Organına Salatalık Sıkışan Kolombiyalı Pes Dedirtti!
  2. 21:38 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'tan Tarihi Görüşme! Romanya Cumhurbaşkanı Lohannis Buluşması!
  3. 21:35 Altın Yatırımcıları Dikkat! Dünya Bankası'ndan Altın Fiyatları Hakkında Son Dakika Tahmini!
  4. 21:34 Gonca Vuslateri'nin Mutluluğu Taçlandı! Kızını Kucağına Aldı!
  5. 21:28 Pendikspor - Kayserispor maçında hakem değişikliği!
  6. 21:19 Kanser tedavisi gördüğü açıklanmıştı! Kral Charles Geliyor!
  7. 21:18 ATV'de Final Şoku! En Çok Sevilen Dizi Yayından Kaldırıldı!
  8. 21:15 Real Madrid O Gerçeği Açıkladı! Arda Güler 11'de!
  9. 21:09 CHP'li Akay'dan Mehmet Şimşek'e Sert Tasarruf Eleştirisi: "CHP Yapınca Mı Aklınıza Geldi?"
  10. 21:08 Bankalarda Devrim! 24 Yıllık Dolar Talimatında Değişiklik Yapıldı
  11. 21:08 Araba Hayalleri Yerle Bir! Türkiye'de Fiyatlar Durdurulamaz Hale Geldi!
  12. 21:00 Hem Şık Hem de Uygun: 2023 Egea Cross'un Yeni Fiyatları ve Özellikleri
  13. 20:36 Dış Kapıya Tuz Serpmenin Gizemli Faydaları! Atalarımızın Bilgeliği Gün Işığına Çıkıyor!
  14. 20:35 Böcek Isırıklarının Kabusu Bitti! Bu Doğal İlaçları Deneyin
  15. 20:35 Altın Sahiplerinin Dikkatine: Bakan Mehmet Şimşek Resmen Açıkladı!
  16. 20:34 Ruslar Türkiye'ye Veda Ediyor: 50 Bin Kişi Ülkeyi Neden Terk Etti?
  17. 18:53 Korhan Berzeg için arama çalışmasında gelişme: Dere yatağında bir kanıt daha bulundu
  18. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  19. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
  20. 18:22 EGO Genel Müdürlüğü duyurdu! Ankara'da o hizmet süresiz kapatıldı
ABC Kitap Haberleri