Hazzopulo Pasajı hakkında boşaltma kararı!

Hazzopulo Pasajı hakkında boşaltma kararı!

Hazzopulo Pasajı hakkında boşaltma kararı! Galatasaray Lisesi'ne yakın konumda bulunan, İstiklal Caddesi'ne açılan geçitle girilen 145 yıllık pasaj İstanbul'un kültür miraslarından, öğrencilerin ve sanatçıların da uğrak mekanlarından. Pasajda zanaatkarlar, kitapçı...

Galatasaray Lisesi'ne yakın konumda bulunan, İstiklal Caddesi'ne açılan geçitle girilen 145 yıllık pasaj İstanbul'un kültür miraslarından, öğrencilerin ve sanatçıların da uğrak mekanlarından. Pasajda zanaatkarlar, kitapçı ve sahaf dükkânının yanısıra şarap evi ve çay ocakları bulunuyor. Hazzopulo'daki dükkânlara dün baskın yaparcasına gelen Beyoğlu Belediyesi zabıtaları, "Yarın sabah 9'dan itibaren geleceğiz. Ruhsatsız dükkânları kapatacağız" dedi. Pasaj esnafının gergin bekleyişi sürüyor.

Tarihi Hazzopulo Pasajı'ndaki dükkânların kapanacağı iddiaları sosyal medyada gündeme oturmuştu. İddialar doğru; AKP'li Beyoğlu Belediyesi'ne bağlı zabıtalar tehditkâr bir tebligat yaparak pasaj esnafına ruhsatsız dükkânları kapatacaklarını söyledi.

BELEDİYE 'RUHSAT'I HATIRLADI

Hazzopulo Pasajı yaklaşık 6 yıldır kayyumda. Bu süre içerisinde ne ruhsat için esnafa yol gösterildi ne de kayyum tarafından tadilat yapıldı. Sahipsizlik sorunundan atanan kayyumun bu ilgisizliği yüzünden ensaf ve zabıta pek çok kez karşı karşıya geldi. Beyoğlu'nun en eski yapılarından olan pasaj kaderine terk edildi. Şimdiyse belediye "ruhsat"ı hatırladı. Yıllardır ruhsat vermeye yanaşmayan belediyenin zabıtaları dün pasaja gelerek ruhsatı olmayan esnafı gezdi. Esnafa "Bu işletme ruhsatsızdır" şeklinde bir belge imzalatan zabıtalar yarın (bugün) geleceklerini ve dükkânları mühürleyeceklerini bildirdi.

BAHANEYİ BULMUŞLAR

Hazzopulo hakkında verilen bu ani kararın pasajın orta alanına kurulu çay ocağı ve kafelerin müşteri yoğunluğu yüzünden verildiği düşünülüyor. Hazzopulo sosyalleşme açısından Beyoğlu'nun en geniş mekanlarından. Belediyenin bu orta alana müdahale etmeye karar verdiğini belirten esnaf, belediyenin "Kişilerden ve kurumlardan gelen şikayet dilekçelerini işleme alacağız" dediğini aktarıyor. Ancak orta alana müdahale kararı, belediyenin sığındığı bir bahane gibi görünüyor. Çünkü belediye orta alandaki ruhsatsız kafelerin ve çay ocaklarının değil, bütün olarak pasajdaki tüm ruhsatsız işletmeleri mühürleme kararı almış durumda. Öte yandan görece daha kolay ruhsat alınan gümüşçü, şapkacı, takı tasarımcı, çantacı, kitapçı, sahaf gibi dükkânlara "Siz ruhsat başvurunuzu yapın" ya da "Sıkıntı sizinle alakalı değil" demiyor. Belediye pasajdaki insan yoğunluğunu öne sürerek bir tarihi yok etmeye hazırlanıyor.

'İŞİNİZ ÇOK ZOR ABİCİM' TEHDİDİ

Esnaf, dün pasaja gelen zabıtaların takındığı tavırdan da rahatsız. Bu yüzden belediyenin "hassasiyetine" güvenmediklerini söylüyorlar. Esnaf, zabıtanın "İşiniz çok zor abicim, yarın gelip kapatacağız dükkânları" dediğini anlatıyor. Zabıtanın çok sert bir dille "Mühürleyeceğiz" dediğini aktaran esnaf, "Bunun bir yasal prosedürü var. Bize demiyorlar ki, 'Evrakınızı tamamlayın, ruhsat işlemi için başvuru yapın. Şu kadar da süreniz var'. Bunu söylediğimizde de 'Biz bilmeyiz kardeşim' diyorlar.

Aralarında pasajın 50 yıllık sakinlerinin de bulunduğu esnaf, gergin bir şekilde zabıtanın geleceği anı bekliyor.

PASAJIN TARİHİ

İçindeki takı tezgâhları, sahafı ve kafeleriyle bilinen pasaj, Osmanlı döneminde yaşamış aydınlardan Namık Kemal başta olmak üzere şair Ahmet Haşim’in da uğrak mekânlarından oldu, yazar Ahmet Mithat ile Namık Kemal’in tutuklanmalarına tanıklık etti.

Kaynak: Serdar Yüce

"Hazzopulo Pasajı hakkında boşaltma kararı!" haberi, 21 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Hazzopulo Pasajı hakkında boşaltma kararı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hazzopulo Pasajı hakkında boşaltma kararı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  2. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  3. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
  4. 19:30 Kartlı ödemelerde rekor kırıldı! Geçen seneye göre yüzde 126 artış gözlemlendi
  5. 19:25 Fırında Mercimek Köftesi: Sağlıklı, Lezzetli ve Vegan Dostu Bir Protein Alternatifi!
  6. 19:24 Çiçeklerdeki Mantar Sivrisineği Sorununa Pratik Çözümler
  7. 19:18 İçişleri Bakanlığından İddialara Müfettiş Ataması: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İncelemede
  8. 19:13 Samsunspor, Adana Demirspor Maçı Öncesi Eksiklerini Belirledi
  9. 19:12 CHP devraldığı belediyelerin borçlarını halka açtı: Toplam 100 milyar TL borç
  10. 19:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Artık Fenerbahçeli değilim
  11. 18:59 Erdoğan Romanya Cumhurbaşkanı lohannis ile telefonda görüşmesi yaptı
  12. 18:37 Stoltenberg açıkladı: "Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlama kararı aldık"
  13. 18:33 CHP'li başkan, belediyenin borcunu billboardlarda açıkladı!
  14. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  15. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  16. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  17. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  18. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
  19. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
  20. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
Gündem Haberleri