HDP’de gözler bu 3 kritik toplantıda

HDP’de gözler bu 3 kritik toplantıda

HDP’de gözler bu 3 kritik toplantıda HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın aday olmama kararının ardından yeni eş başkan arayışına giren HDP’de düğüm arka arkaya yapılacak 3 toplantı ile çözülecek. HDP’nin yeni eş başkan arayışında teamül haline...

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın aday olmama kararının ardından yeni eş başkan arayışına giren HDP’de düğüm arka arkaya yapılacak 3 toplantı ile çözülecek. HDP’nin yeni eş başkan arayışında teamül haline gelen iki kriter bulunuyor. İlk kritere göre, cinsiyetlerin eşit temsili için, eş başkanlardan birinin mutlaka kadın olması gerekiyor. İkincisi, eş başkanlar toplumun zenginliğini yansıtmak için farklı etnik kimliklerden seçiliyor. Zorunlu bir kriter olmasa da eş başkanlardan en az birinin milletvekili olması isteniyor. HDP yetkilileri söz konusu kriterlerin 11 Şubat’ta yapılacak Kongre’deki eş başkan adaylarının belirlenme sürecinde de geçerliliğini koruyacağını söyledi.     

KADIN MECLİSİ ÇERÇEVEYİ ÇİZECEK
Eş Başkan adaylarını belirleme sürecinde ilk kritik toplantı Kadın Meclisi olacak. 21 Ocak Pazar günü toplanacak Kadın Meclisi, eş başkan adaylarıyla ilgili önerilerini ortaya koyacak. Kadın Meclisi’nin Eş Başkanlık için Kürt bir aday önermesi durumunda, erkek eş başkan için Türk bir isim arayışı söz konusu olacak. Bu açıdan, Kadın Meclisi kararı eş başkanlık sürecinin de düğümünü çözecek.

PM’DE EŞ BAŞKAN ADAYI BELİRLEME SÜRECİ NETLEŞECEK
Kadın Meclisi toplantısının hemen ardından 22 Ocak tarihinde Parti Meclisi (PM) toplanacak. Kongre öncesi toplanan Parti Meclisi’nde bölge konferanslarını raporları ele alınacak. Parti politikalarına dönük yeni dönem yol haritasına katkı sunacak öneriler masaya yatırılacak. PM toplantısında, Kadın Meclisi’nin önerisi doğrultusunda eş başkan adaylarının belirlenme sürecine dair yol haritası şekillenecek. Bu çerçevede adaylık başvuru ve belirleme sürecinde yetkinin MYK’ya bırakılması bekleniyor.

SON SÖZ MYK VE MUTABAKAT KOMİSYONU’NDA
Aday belirleme sürecindeki kritik MYK toplantısı ise 23 Ocak’ta yapılacak. Toplantıda Kadın Meclisi ve Parti Meclisi’nde ele alınan konular karara bağlanacak, aday belirleme konusunda da öneriler kriterler üzerinde süzgeçten geçirilecek. Bu toplantıda isim netleşmese de adaylar konusunda bir mesafe alınması bekleniyor. HDP’den teşkilatlara yapılan duyuruda Disiplin Kurulu üyeliğinden Parti Meclisi ve Eş Başkanlığa adaylık sürecinin 25 Ocak olduğu düşünüldüğünde adayların belirlenme sürecinin bir sürpriz olmazsa hafta ortasında tamamlanması bekleniyor.

KONGRE HEM ATILIM HEM DE AÇILIM KONGRESİ OLACAK
HDP Eş Başkanı Demirtaş’ın ardından görev yapması beklenen yeni eş başkanlarla ilgili sürpriz yok. Osman Baydemir, Ayhan Bilgen ve Ahmet Yıldırım en çok adı geçen isimler. Hatta Mithat Sancar ve Sırrı Süreyya Önder’in isimleri de konuşuluyor. Kadın Eş Başkan adaylığı içinse Besime Konca’dan Meral Danış Beştaş’a birçok siyasetçinin ismi dile getiriliyor. Sonuç olarak karar, HDP’nin ilgili kurumlarının önerilerinin ardından partide oluşturulan Mutabakat Komisyonu’nda verilecek. HDP gözler yeni eş başkan adaylarına çevrildi, ama parti sözcüsü Ayhan Bilgen’e göre Kurultay’da aslolan, yeni dönem politikalarının belirlenmesi olacak. Yoğunluklarının 11 Şubat’ı en güçlü şekilde karşılamak olduğunu belirten Bilgen, “Kongredeki en önemli amacımız HDP’nin var kalmanın ötesinde siyaseti etkileyen, şekillendiren bir iradeye dönüşmesini sağlamak. Bu imkanı, bu potansiyeli biz net şekilde görüyoruz. Türkiye siyaseti de buna ihtiyaç duyuyor. Bu boşluğu HDP’den başka dolduracak bir özne görünmüyor. Dolayısıyla 2018, 2019’u yönetebilecek bir öznenin inşası konusunda HDP kongresinde hem büyük bir atılım hem ciddi bir açılım ortaya koymak zorundayız'' dedi.
(Kaynak: Nergis Demirkaya / Gazete Duvar)

"HDP’de gözler bu 3 kritik toplantıda" haberi, 20 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 20 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan HDP’de gözler bu 3 kritik toplantıda haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP’de gözler bu 3 kritik toplantıda 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  2. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  3. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  4. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  5. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  6. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  7. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  8. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  9. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  10. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  11. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  12. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  13. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  14. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  15. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  16. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  17. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  18. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  19. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  20. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
Politika Haberleri