Hıfzı Topuz: Darbe olsaydı Türkiye tam bir Amerikan sömürgesi olacaktı

Hıfzı Topuz: Darbe olsaydı Türkiye tam bir Amerikan sömürgesi olacaktı

Hıfzı Topuz: Darbe olsaydı Türkiye tam bir A... Cüneyt Ayral/PARİSTürk basınının duayenlerinden 93 yaşındaki gazeteci yazar Hıfzı Topuz, 15 Temmuz darbe girişimini ve ardından yaşanan gelişmeleri ABC Gazetesi Paris Temsilcisi Cüneyt Ayral'a değerlendirdi.Darbe girişiminin...

Cüneyt Ayral/PARİS
Türk basınının duayenlerinden 93 yaşındaki gazeteci yazar Hıfzı Topuz, 15 Temmuz darbe girişimini ve ardından yaşanan gelişmeleri ABC Gazetesi Paris Temsilcisi Cüneyt Ayral'a değerlendirdi.

Darbe girişiminin ardından demokrasinin kazandığına dair güçlü işaretler olmadığına diikkat çeken Hıfzı Topuz, "Ben bayram edemiyorum. Zaten baskılar vardı, daha da artacak" dedi.

İşte Topuz'un 15 Temmuz darbe girişimi hakkındaki çarpıcı tespitleri:

"BENİM İÇİN SÜRPRİZ OLDU"

"15 Temmuz benim için sürpriz oldu. Böyle bir şey beklemiyordum katiyyen. Darbe olacağına ihtimal vermiyordum. Bir defa orduda önce Atatürkçüler, sonra Fethullahçılar tasfiye edildi. Ordudan böyle bir hareket olacağı aklıma gelmezdi.Ordunun dışında da hiç bir güç yoktu darbe yapacak.Onun için büyük bir sürpriz oldu. Orduda ilericiler, Fethullahçılar tasfiye edilmiş. Belediyeler yok, üniversiteler yok, gençler yok, sendikalar yok. O yüzen bunu şaşkınlıkla karşıladım ve sabaha kadar uyumadan haberleri izledik.Çözemedim sabaha kadar da. Aklıma çeşitli ihtimaller geliyordu."

"BU BİR NUMARA DİYE DÜŞÜNDÜK"

"Neler geliyordu aklımıza. Evvela 'bu bir numara, darbe değil' diye düşündük. Yani hükümet, daha doğrusu Tayyip Bey böyle bir darbe hazırlığı ile bütün muhalefeti yok etmek istiyor. Şüpheci olarak darbeyi karşıladık. Darbeye sevindik mi? Hayır. Ben bir muhalif olarak çözemedim darbeyi.

"DARBEYLE ÜLKENİN SORUNLARI ÇÖZÜLMÜYOR"

"Darbe bir defa pek parlak bir şey değil. İstikrarsızlık yaratıyor. Darbeyle ülkenin sorunları çözülmüyor. Ben ülkenin sorunlarının tartışarak, basınla, medyayla çözüleceği inancındayım. Darbede başka bir rejim gelecek, o daha tehlikeli olacak.

"HDP'Yİ DIŞLAMAK DEMOKRATİK BİR TAVIR DEĞİL"

"Bir de beni CHP'nin bunlara katılması şaşırttı. Heralde onların bildiği bir şeyler vardır. Demek ki biz bunu bilmiyoruz. Bir de HDP'nin bunların dışında tutulmasını da anlayamadım. Üzücü tabi. Amaç muhalefetle birleşmekse, HDP'nin Fethullahçılarla ilişkisi yok. O zaman 'milli birlik' deniyorsa HDP'nin de içine girmesi lazım. HDP'yi dışlamak demokratyik bir tavır değil bence. Bu şaşkınlık içinde tutuklamalar, işten atmalar başladı. Sonunda 60 bin kişinin işine son verildi. Bilmem kaç bin kişi tutuklandı, gözaltına alındı. Bu tutuklamalar da şaşırtıcı oldu."

DARBEYİ RUSYA MI ÖNLEDİ?

Hıfzı Topuz, Paris'te bir pazarcının kendisine aktardığı ilginç anektodu da Cüneyt Ayral'la paylaştı. Topuz, Paris'li pazarcının kendisine anlattıklarını şöyle anlattı:

"Pazarcı bana 'Topuz sizi Ruslar kurtarmış' dedi.'Nereden çıkartıyorsun' dedim. Sizin Tayyip Bey'e Amerikalılar darbe yapmış, Ruslar sayesinde kurtulmuşsunuz' dedi. 'Anlat bakalım nasıl olmuş' dedim, anlattı: ' Amerika, Erdoğan'ın bazı hareketlerinden rahatsız olduğu için aralarında son zamanlarda anlaşmazlıklar çıkmış. Yani Erdoğan daha dik, sert davranmış. Boyun eğmemiş bazıkonularda ve Amerika ile ters düşmüş' dedi. 'Amerikalılar devirmeye karar vermiş' dedi. 'Nasıl olmuş bu iş, anlat' dedim. 'Bir defa CIA ve Pentagon ortak olarak ayllardan beri bu darbeyi hazırlıyormuş' dedi. 'Nereden çıkartıyorsun bunu?' dedim, 'Fransız bir gazeteci var. Onunintrbetteki uzun bir yazısını okudum. Ben de bunlara meraklı değilim ama sen dostum olduğun için Türkiye'deki haberleri izliyorum. Sana ve çevrene bir şey olur mu diye merak ediyorum' dedi. 'Bunu hazırlamışlar uzun süre ve bu darbeyi gerçekleştirmek için İncirlik Üssü, ordudaki bütün muhalifler, Fethullahçılarla anlaşmışlar' dedi. İncirlik Üssü'nden hiç bir uçak Amerikalıların izni olmadan kalkmaz' dedi. 'Oradan kalkan uçaklar, Erdoğan'ın uçağını düşürecekmiş. Fakat bütün bu planları Ruslar önceden öğrenmişler, adım adım bunların peşlerindeymiş' dedi. Ruslar bunun için Türkiye'ye bir görevli gönderiş. Rusların gönderdiği görevli, Türkiye'de bunları izliyormuş. Rusların istihbarat örgütü bu işte Amerikalılardan üstün çıktı' dedi. Erdoğan'ı takip eden uçakları da Rus uçakları takip etmiş. Erdoğan'ın uçağını düşürselerdi, Rus uçakları da onları düşürecekmiş' dedi. Düşündüm olabilir mi, olamaz mı diye. Bir arkadaşımı arayıp bu iddiaları sordum. 'İnternetten böyle şeyler okudum ben de' dedi. Demek ki bir Amerikan darbesi olacaktı. Bunu ben dinlediğim zaman, daha Erdoğan'ın Putin'le görüşmek için Rusya'ya gideceği açıklanmamıştı. 'Bak göreceksin, Erdoğan şimdi Hindistan-Çin-Rusya birliğine katılacak. Çünkü Avrupa Birliği'nden istediğini bulamadı' dedi. Çok yakında belki bunları göreceğiz. Putin bunu bir koz olarak kullanacak. Amerika'nın planı neydi? Amerika'nın planı: AAS: Aks, Amerikan Siyonist... Fethullah Gülen'i halife olarak İstanbul'a getireceklermiş. Ve bu halife tüm Orta Asya ve Ortadoğu'da müslümanların lideri olacakmış. Amaç, Rusya'ya karşı bir baraj. Fethullah, Amerika ve arbeden sonra iş başına geçecek güçler. Bunları yapacak olanların çoğu da zaten Amerika'da eğitim görmüş olan subaylar. Bu haberlere inanırsak, demek ki biz ucuz kurtulduk. "

"DARBE OLSAYDI TAM BİR AMERİKAN SÖMÜRGESİ OLACAKTIK"

"Darbe olsa Türkiye yok artık. Bütün bağımsızlığını kaybedecek, tam bir Amerikan sömürgesi olacaktı. Zaten Amerikan sömürgesiyiz. Daha bütün bölgede bütün taşlar oynayacak. Başka bir coğrafya ortaya çıkacak.Bu önlendi, bunun önlenmesi çok iyi bir şey. O zaman bunu kutlamak gerekir. Ama bunu önleyen demokrasi mi, bu demokratik mi? Bunun yerine demokrasi egemenliği mi olacak? Bunda şüpheliyim."

"BASKI DEVAM EDECEK VE DAHA DA GÜÇLENECEK"

"Daha önceki baskılar, profesörlerin, gazetecilerin tutuklanması demokratik değil. Erdoğan'ı kutlayıp, iktidara alabildiğine taviz vermek, muhalefetten vazgeçmek gibi bir şey oluyor. Bu Türkiye'ye istikrar getirmez. Baskı devam edecek, daha da güçlenecek ve başkanlık sistemine daha da yaklaşacağız. İstanbul'daki gösteriye CHP'nin katılmasını anlayamıyorum. Ya CHP'nin ileri gelenleri bu durumu biliyorlardı, gerçekten Tayyip Amerikan darbesini önledi diye katılıp kutluyorlar, ya da benim bilmediğim şeyler var. Şimdiki durum, daha demokratik bir ortama geçeceğimizi göstyermiyor. Baskılar vardı, bu daha da artacak. Bu bakımdan ben bayram edemiyorum "

"Hıfzı Topuz: Darbe olsaydı Türkiye tam bir Amerikan sömürgesi olacaktı" haberi, 11 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 11 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Hıfzı Topuz: Darbe olsaydı Türkiye tam bir Amerikan sömürgesi olacaktı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hıfzı Topuz: Darbe olsaydı Türkiye tam bir Amerikan sömürgesi olacaktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
  2. 15:53 Uyumadan Önce Yoğurda Ekleyin, Mucizevi Sonuçlara Hayran Kalın!
  3. 15:40 ABD, yeni yeşil gözlü otonom tankıyla gövde gösterisi yapıyor! 12 tonluk tank test sürüşünde!
  4. 15:26 AKP'nin Eğitimde Yapboz Modeli: MEB'den Yeni Müfredat Detayları
  5. 15:25 İlber Ortaylı'dan Ayasofya açıklaması: Namaz kılmak için gudubet bir bina
  6. 15:11 Merkez Bankası'nın rezervleri 126,3 milyar dolara geriledi
  7. 15:11 Turistlere izinsiz ev kiralamak artık daha ciddi bir ceza getiriyor!
  8. 15:11 Dolar ve euro'da yükseliş: Volatilite ve Fed etkisiyle devam ediyor
  9. 14:59 Fenerbahçe'nin Teknik Direktörü İsmail Kartal'ın Beşiktaş derbisi için planı netleşti
  10. 14:48 Renault, C segmentinde rakipsiz yeni bir tam hibrit SUV modeli tanıttı!
  11. 14:31 Ahmet Kaya'nın Filmine Sinema Salonlarından Büyük Veto!
  12. 14:24 Beşiktaş'tan tarihe geçecek transfer hamlesi geldi! Şok transfer!
  13. 14:22 Bu araçta uzun far kullanımı sorun olmaktan çıkıyor!
  14. 14:19 Eyüpspor'dan Manuel Lanzini hamlesi geldi!
  15. 14:11 Aşk Yeniden Mi Başladı! Lucas Torreira Devrim Özkan'la Bir Daha Dedi!
  16. 14:04 Ahu Tuğba Amerika'da trafik kazası geçirdi! Durumu nasıl?
  17. 14:00 Yusuf Güney'den şok açıklama: Kenan Işık, astral seyahatten gelmek istemiyor!
  18. 13:55 Son dakika! Korhan Berzeg muamması'nda son dakika!
  19. 13:49 Nihal Candan tahliye edildi! Son dakika!
  20. 13:47 Zafer Partisi'nde iki önemli istifa!
Politika Haberleri