Hukukçular, Osayi, Batshuayi ve Oosterwolde'nin ceza alıp almayacağını değerlendirdi!

Hukukçular, Osayi, Batshuayi ve Oosterwolde'nin ceza alıp almayacağını değerlendirdi!

Hukukçular, Osayi, Batshuayi ve Oosterwolde'... Spor hukukçuları, Trabzonspor-Fenerbahçe maçının ardından sahaya giren Trabzonspor taraftarına karşılık veren Fenerbahçeli futbolcular Bright Osayi Samuel, Jayden Oosterwolde ve Michy Batshuayi'nin alabileceği cezayı değerlendirdiler.

Fenerbahçe, Süper Lig'in 30. haftasında Trabzonspor'u deplasmanda 3-2 mağlup ederek galibiyet elde etti. Ancak maç sonrası yaşanan olaylarda Trabzonspor taraftarlarının sahaya girerek Fenerbahçeli futbolculara saldırdığı görüldü. Bu olayla ilgili başlatılan soruşturmada 12 kişi gözaltına alınırken, Fenerbahçeli futbolcuların saldırıya karşılık vermesi üzerine alacakları cezalar tartışma konusu haline geldi. Fanatik'ten Mehmet Caner Kolağasıgil'e konuşan Spor Hukukçusu Avukat Fatih Şaşıoğlu, durumu şu şekilde değerlendirdi:

"Dün akşam oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe müsabakası sonrasında yaşanan saha vakaları sebebiyle Kulüpler, futbolcular ve diğer kulüp çalışanları belirli yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceklerdir. Bu yaptırımlar, Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Disiplin Talimatı uyarınca belirlenmektedir."

SAHA KAPATMA CEZASI

Futbol Disiplin Talimatının "Saha Olayları" başlıklı 52. maddesi uyarınca, stadyumlarda düzen veya disiplinin ya da müsabakanın olağan akışı içinde oynanmasının veya güvenliğinin sağlanmasına ilişkin kuralların ihlal edilmesi durumunda Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunun (PFDK) vakalara sebebiyet veren kulüplere para cezası, saha kapatma ve seyircisiz oynama cezalarından birini veya birkaçını verebilecektir.

Trabzonspor taraftarlarının yarışma alanına girerek gerçekleştirdiği eylemler sebebiyle Trabzonspor Kulübüne para cezası ve seyircisiz oynama cezası verileceği kanaatindeyim. Buna ek olarak, Talimatın 52. Maddesinin devam fıkrası uyarınca vakalara karışan taraftarların bulunduğu blok veya bloklara giriş yapan seyircilerin elektronik biletleri belirli sayıda müsabakada bloke edilebilecektir.

Yakın tarihte benzer saha olaylarının yaşandığı iki örnek bulunmaktadır. 30 Nisan 2022 tarihinde oynanan Trabzonspor – Antalyaspor müsabakasının peşinden yaşanan saha vakaları sebebiyle PFDK, Trabzonspor’a 368.000 TL para cezası ve çok sayıda tribün bloğunda yer alan seyircilerin elektronik biletlerinin bir sonraki müsabakada bloke edilmesi kararı vermiştir. 4 Eylül 2022 tarihinde oynanan Ankaragücü – Beşiktaş müsabakasında yaşanan benzer olaylar sebebiyle PFDK, Ankaragücü’ne 1 resmi müsabakayı kendi sahasında seyircisiz oynama ve 300.000 TL para cezası vermiştir.

5 İLA 10 MAÇ ARASI MEN

Dün akşam oynanan yarışma sonrasında rakip takım futbolcularına ve çalışanlarına saldırıda bulunan kişiler de yaptırım ile karşı karşıya kalacaktır. Futbol Disiplin Talimatının "Saldırı" başlıklı 44. maddesi uyarınca saldırı eyleminde bulunan futbolculara 5 ila 10 müsabakadan men cezası, görevlilere ve diğer kişilere 5 ila 10 müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 45 ila 90 gün hak mahrumiyeti cezası verilebilecektir.

PFDK, Bu eylemlerin "Saldırı" durumunda olmadığını değerlendirse dahi Futbol Disiplin Talimatının "Kavga" başlıklı 45. maddesi uyarınca kavgaya karışan futbolculara 3 ila 5 müsabakadan men cezası, görevlilere ve diğer kişilere 3 ila 5 müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 45 ila 150 gün hak mahrumiyeti cezası verilebilecektir.

OSAYI VE OOSTERWOLDE CEZA ALACAK MI?

Video görüntülerinde rakip takım taraftarlarına karşı birtakım eylemlerde bulunduğu görülen Bright Osayi-Samuel ve Jayden Oosterwolde gibi futbolcular hakkında yaptırım uygulanması, futbolcuların bu eylemleri hangi amaçla gerçekleştirdiğine göre değerlendirilecektir.

Futbol Disiplin Talimatının 4. maddesinde disiplin yargısına hâkim olan temel ilkeler belirtilmiştir. Buna göre PFDK tarafınca uyarınca verilecek cezalar, somut olayın objektif ve sübjektif tüm şartları, ihlalde bulunan kişinin kusur derecesi, ağırlaştırıcı ve hafifletici tüm nedenler değerlendirilmek suretiyle belirlenir.

Ceza Muhakemesi Hukukunda meşru müdafaa hükümleri düzenlenmektedir. Kişinin; kendisine veya bir başkasına ait bir hakka yönelen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak bir haksız saldırıyı o anki koşullara göre orantılı bir şekilde defetmek adına gerçekleştirdiği eylemlere ceza verilmeyeceği kural olarak belirlenmiştir. Ancak bir eylemin meşru müdafaa olarak değerlendirilebilmesi, bu koşulların tam ve eksiksiz bir biçimde sağlanmasına bağlıdır.

Profesyonel futbolcular, yaşamlarını futbol faaliyeti ile kazanmakta ve geçimlerini futbol faaliyeti ile sağlamaktadır. Futbolculara yönelik fiziksel saldırılar, futbolcuların meslek yaşamını bitirebilecek niteliktedir. Bu nedenle yarışma alanına giren ve futbolculara saldırı girişiminde bulunan kişilere karşı meşru müdafaa kapsamında savunma gerçekleştirilebilecektir. Fenerbahçeli futbolcuların da kendilerini savunmak adına yaptıkları eylemler cezalandırılmamalıdır. Ancak meşru müdafaa sınırını aşan, korunan bir hakka yönelik olmayan ve saldırı durumunda olan eylemler var ise ve tespit edilebiliyorsa ceza verilebilecektir."

"Hukukçular, Osayi, Batshuayi ve Oosterwolde'nin ceza alıp almayacağını değerlendirdi!" haberi, 18 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Spor kategorisi altında bulunan Hukukçular, Osayi, Batshuayi ve Oosterwolde'nin ceza alıp almayacağını değerlendirdi! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hukukçular, Osayi, Batshuayi ve Oosterwolde'nin ceza alıp almayacağını değerlendirdi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Spor konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:25 Hakan Fidan, Riyad'a gidiyor
  2. 14:19 Tesla, ekonomik zorluklara rağmen cesur bir adım attı! Türkiye'de o modele büyük indirim
  3. 14:19 Ali Yerlikaya 500 milyon liralık vurgunu duyurdu: 48 kişi gözaltına alındı
  4. 14:16 Japonya, Fuji Dağı'ndaki turist sorununa çözüm arıyor: Fotoğraf noktalarına bariyer çekilecek
  5. 14:11 Özgür Özel, 1.5 milyar borçla devralınan Yunusemre Belediyesi'nde
  6. 14:07 Bakan Işıkhan, asgari ücrette zam olup olmayacağını açıkladı
  7. 14:07 İşte 2023 model Fiat Egea Cross'un dikkat çeken yeni fiyatları!
  8. 14:06 Nisan 2024'te alkol fiyatlarına zam yapıldı: Rakı ve şarap fiyatlarında artış yaşandı
  9. 14:04 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı: Kamuda tasarruf dönemi başlıyor
  10. 14:04 Tarım Kredi Holding'de yağ skandalı: 2500 ton ham yağ kayıp!
  11. 14:01 İYİ Parti'de yeni lider arayışı başladı: Dört adayın yarışacağı salona seyirci alınmayacak
  12. 14:00 31 Mart gecesi seçimi kaybettiğini anlayan başkan gece yarısı belediyeyi batırdı iddiası
  13. 13:51 Şimşek'ten 'KDV' açıklaması geldi: Doğru belgelendirme için yapıldı
  14. 13:48 Akşener İYİ Parti'ye veda etti: Başarısızlığı ben aldım başarıyı siz yakalayacaksınız
  15. 13:44 Eski arabanızı elektrikliye dönüştürün! Türk firmadan devrim yaratan icat
  16. 13:38 Afrika Bitti Suriye Başladı: Pazartesi Gününe Dikkat! Alerjisi Olanlar Evden Çıkmasın
  17. 13:37 Altın Fiyatlarında Son Dakika Gelişmesi! Gram Altın 3.500 TL'yi Aşıyor mu?
  18. 13:36 Asgari Ücrete Zam Sürprizi! Işıkhan'dan Son Dakika Açıklama Geldi
  19. 13:36 İYİ Parti'nin Yeni Lider Adayı: Müsavat Dervişoğlu'nun Yaşamı ve Siyasi Deneyimi
  20. 13:35 Mercedes'ten devrim yenilik: Efsane G Serisi artık tamamen elektrikli
Spor Haberleri