Hürriyet yazarı 'ABD birçok önlemi göze aldı' dedi: İncirlik kapatılabilir

Hürriyet yazarı 'ABD birçok önlemi göze aldı' dedi: İncirlik kapatılabilir

Hürriyet yazarı 'ABD birçok önlemi göze aldı... Hürriyet yazarı Murat Yetkin, 16 Mayıs'ta gerçekleşecek Erdoğan-Trump görüşmesini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Trump'ı YPG konusunda ikna etme olasılığını 'kendisi ve Türkiye için diplomatik zafer...

Hürriyet yazarı Murat Yetkin, 16 Mayıs'ta gerçekleşecek Erdoğan-Trump görüşmesini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Trump'ı YPG konusunda ikna etme olasılığını 'kendisi ve Türkiye için diplomatik zafer sayılmalı' sözleriyle değerlendiren Yetkin'e göre ABD, İncirlik Üssü'nün kapatılması da dahil pek çok tepkisel önlemi göze almış durumda.

Gelişmeleri, "Amerikalılar, hükümetin İncirlik Üssü'nün kapatılması dahil pek çok tepkisel önlemini göze almış" şeklinde okuduğunu belirten Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'yi Rakka harekatını YPG'siz yapmaya ikna etme olasılığını, "Erdoğan her şeye rağmen Trump'ı Rakka harekatını YPG'siz yapmaya ikna edebilirse bu kendisi için de Türkiye içinde bir diplomatik zafer sayılmalıdır" sözleriyle değerlendirdi.

'DIŞ POLİTİKADA DURAKLAMA DEVRİ'
Murat Yetkin'in 'Dış politikada duraklama devri' başlıklı bugünkü yazısının 16 Mayıs'taki görüşmeyle ilgili kısmı şöyle:

"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 16-17 Mayıs'taki ABD seyahati sırasında Amerikan Başkanı Donald Trump ile görüşeceğini açıklamasından üç hafta kadar sonra, 10 Mayıs'ta bu görüşmenin 16 Mayıs'ta yapılacağını resmen teyit etti.ki gelişme arasındaki sürede şunlar oldu:

Türk jetleri Sincar'daki PKK mevzilerini bombaladı, PYD Başkanı Salih Müslim Amerikalılara 'Türkler bizi (PKK'yı kast ederek) vurduğu sürece IŞİD'e karşı Rakka harekatında yararlı' olamayız mealinde şantaj yaptı. Amerikalı yetkililer ortaklarına karşı bu saldırıdan dolayı üzüntü belirtti. Rusya ABD'ye Rakka harekatı işbirliği için açık çek vererek, Ankara'nın bu konuda kendileri ve Amerikalıları birbirine karşı kullanması ihtimaline kapıyı kapattı. Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki Soçi görüşmesinde Suriye ve YPG'ye dair çizgi değişmedi. Erdoğan ABD'ye iki heyet gönderdi. Bir heyet Rakka-YPG konusuna ağırlık vermek üzere Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanı baş danışmanı İbrahim Kalın'dan oluşuyordu. İkinci heyetse Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığında Fethullah Gülen ve Reza Zarrab'ın durumlarını konuşacaktı. O arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerikalı mevkidaşı Rex Tillerson ile temastaydı. Üst düzey heyetin Beyaz Saray'da Trump ike de ayaküstü selamlaştığının duyurulması AK Parti hükümeti de en azından YPG konusunda ilerleme sağlanacağı umuduna yol açtı.

'HER ÇABA NETİCESİYLE ÖLÇÜLÜR'
Selamlaşma haberinden bir süre sonra, 9 Mayıs'ta Trump'ın YPG'ye daha çok ve ağır silahlar verilmesini onayladığı açıklandı. Erdoğan 10 Mayıs'ta bir terör örgütüyle (IŞİD) mücadelenin, bir başka terör örgütü (PKK dolayısıyla YPG) yapılmasının yanlış olduğunu, Trump'ın bu yanlıştan 16 Mayıs'taki görüşmeye dek dönmesini ümit ettiğini, olmazsa 16 Mayıs'ta kendisini ikna etmeye çalışacağını söyledi?

TRUMP'I İKNA ETMEK Mİ?
Hani YPG onayını verdiği gün FBI başkanının işine Twitter mesajıyla son veren Trump'ı mı? Amerikan askeriyesinin iki yıldır planlamasını yaptığı, başlamak üzere olduğu, belki o zamana dek başlamış olacağı bir harekattan vaz geçmeye ikna etmek mi?

Erdoğan ilkesel olarak haklıdır, bir teröristle mücadelede başka teröristten yardım istemek yanlıştır; ama güç siyasetinin çarkları başka türlü dönüyor. Amerika ve Rusya ve Avrupa için şu anda IŞİD'i ezmekten daha önemli bir ortak konu yok. Ve IŞİD herkes için terörist ama YPG'yi terör örgütü sayan sadece Türkiye.

Benim gelişmeleri okuyuşum, Amerikalıların hükümetin İncirlik Üssü'nün kapatılması dahil pek çok tepkisel önlemini göze almış oldukları yönündedir.

Ancak Erdoğan her şeye rağmen Trump'ı Rakka harekatını YPG'siz yapmaya ikna edebilirse bu kendisi için de Türkiye içinde bir diplomatik zafer sayılmalıdır."

"Hürriyet yazarı 'ABD birçok önlemi göze aldı' dedi: İncirlik kapatılabilir" haberi, 12 Mayıs 2017 tarihinde yazılmıştır. 12 Mayıs 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Hürriyet yazarı 'ABD birçok önlemi göze aldı' dedi: İncirlik kapatılabilir haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hürriyet yazarı 'ABD birçok önlemi göze aldı' dedi: İncirlik kapatılabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:50 Devlet Bahçeli: Millet nasıl karar verirse saygımız tamdır
  2. 10:45 Seçim sonrası ilk Kabine toplantısı bugün: Gündemde hangi başlıklar var?
  3. 10:39 Batırel'den tepki çeken sözler: Ankara, İstanbul ve İzmir tek bir çivi bile çakmayın
  4. 10:32 AK Parti'de değişim süreci başlıyor
  5. 10:26 Çıkan görüntüler canını sıktı: Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın'a dava açıyor
  6. 10:21 Mansur Yavaş Ankara’da 25 ilçenin 20’sinde Turgut Altınok’a fark attı
  7. 10:17 Mehmet Tezkan: Istakoz çöküşün simgesi
  8. 09:53 Murat Muratoğlu: Önümüzdeki birkaç yıl Hint fakiri kıvamında bir yaşam bizi bekliyor
  9. 09:47 Dominik Livakovic'i ayrılık kararından vazgeçiren kişi ortaya çıktı
  10. 09:44 Selçuk Bayraktar’dan Hollandalı gazeteciye Kürtçe yanıt: Burası Türkiye
  11. 09:36 Genç kadının anlattıkları ünlü komedyeni şaşırttı: Hoşlandığım çocuğun babası bana yürüdü
  12. 09:31 Carlos Sainz: Daha fazla Avustralya gibi yarışlara ihtiyacımız var
  13. 09:19 Adnan Oktar'ın iki müridi, 'onurumuz zedelendi' dedi tazminat istedi
  14. 09:15 Sosyal medya fenomeni 1 aylık bebeği güneşle beslemeye çalışarak ölümüne neden oldu
  15. 09:10 Tanju Özcan açıkladı: Afrika’dan gelen öğrencilerin otobüs biletlerine astronomik bir zam yapacağız
  16. 09:04 Uğur Dündar'dan Babalık İddialarına DNA Yanıtı
  17. 09:00 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan Zharımbetov, İstanbul'da yakalandı
  18. 08:53 Timur Soykan: Yabancı baronun Türk ortakları
  19. 08:50 İsmailağa Cemaati’nin kullandığı camide mülteci yakalayan polis sürüldü
  20. 08:45 Fiyatlar artık uygun değil: Chery modellerine nisan zammı
Gündem Haberleri