Hüsnü Mahalli ve Ayşenur Arslan’ın isyanı

Hüsnü Mahalli ve Ayşenur Arslan’ın isyanı

Hüsnü Mahalli ve Ayşenur Arslan’ın isyanı Gazeteci Hüsnü Mahalli’nin tutuklanması AKP iktidarının önümüzdeki dönemde Türkiye’yi nasıl bir rejime sürüklediğinin de somut ifadesidir. Aydınlara, gazetecilere, entelektüel ortamda şekillenen muhalefet çevrelerine bir...

Gazeteci Hüsnü Mahalli’nin tutuklanması AKP iktidarının önümüzdeki dönemde Türkiye’yi nasıl bir rejime sürüklediğinin de somut ifadesidir. Aydınlara, gazetecilere, entelektüel ortamda şekillenen muhalefet çevrelerine bir göz dağıdır. Muhalefeti susturma girişimidir.

Suriye asıllı olan, Cerablus doğumlu Hüsnü Mahalli’nin kariyer çizgisi izlendiğinde, aslında AKP’ye önsel ve kategorik bakımdan karşı olan, felsefi nedenlerle muhalefet eden bir gazeteci değildir. Daha önce Yeni Şafak gazetesinde de köşe yazarlığı yapan, bir dönem iktidara yakın medya gruplarında çalışan, AKP hükümeti ile Esad rejimi arasındaki ilişkilerin iyi seyrettiği dönemde el üstünde tutulan bir gazetecidir. Öyle ki, Suriye’ye giden bazı AKP’li bakanlara tercümanlık ve rehberlik yapacak kadar bir dönem güven duyulan isimdir.

Ancak, Mahalli aynı zamanda aydınlanmacı, laikliğe inanan ve cumhuriyetçi dünya görüşüne sahip bir gazetecidir. Bu anlamda, genel olarak solda duran, Arap modernleşmesi ve uluslaşma sürecine inanan, bu çerçevede Suriye yönetimi ile de iyi ilişkilere sahip bir aydındır.

Mahalli’nin tutuklanması ile AKP yönetiminin Suriye yenilgi arasında yakın bir ilişki vardır. Özellikle Halep’in kurtuluşu, cihatçı teröristlerden bu kentten temizlenmesi ve küresel gericiliğin Suriye’deki yenilgisi, Mahalli’nin tutuklanmasına yol açan öfkenin kaynağıdır.

Evet, Mahalli bu ülkedeki milyonlarca aydınlanmacı, laikliğe inanan, sol ve cumhuriyetçi yurttaşımız gibi Halep’te cihatçı katillerin yenilgisine sevinmiş, bunu açıkça ilan da etmişti. Ayrıca Mahalli’nin sevinmesi için özel bir nedeni de vardı; İslamcı teröristlerin işgalindeki Doğu Halep, onun liseyi okuduğu semt ve bölgeydi.

Zaten Doğu Halep’te sıkışan gericiler yenilgiye uğratılıp kent tamamen kurtarıldığında, yapılan anlaşma çerçevesinde ancak 4 bin kişi ayrılmayı istedi. Buna karşılık yaklaşık 350 bin kişi ise kentte ve Suriye rejiminin yanında kalacağını açıkladı. Cihatçıların gücü de kitle tabanı da bundan ibaretti.

Halep'te rejim kuvvetleri tarafından katliam yapıldığı iddiasının da bir yalandan ibaret olduğu kısa sürede ortaya çıktı. Tam tersine kentte halkın katıldığı kurtuluş ve zafer kutlamaları yapılmaya başlandı. Türkiye sınırına yüzbinlerce mültecinin yığılacağı iddiası da çöktü.

Bu anlamda; Hüsnü Mahalli’nin tutuklanması Türkiye’de iktidarın, dinci çevrelerin ve cihadistlerin intikam histerisinin bir sonucudur. Nitekim, mahkemenin tutuklama kararı daha resmen basına açıklanmadan sosyal medyada dinci militanlara, El Kaideci ve cihatçı çevrelere ait hesaplardan duyurulması bu durumun açık kanıtı gibidir.

Cumhurbaşkanının teklifi ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, anadili düzeyinde Türkçe bilen, burada evlenen Mahalli’nin tutuklanması, ülkenin hızla bir diktatörlük rejimine, karanlık bir baskı ve kaos ortamına sürüklendiğinin işaretidir.

Dünya çapında tanınan Ortadoğu uzmanı Hüsnü Mahalli’nin siyasal iktidarın Suriye politikasını eleştirdiği gerekçesiyle tutuklanmasının anlamı budur.

Diğer taraftan, Hüsnü Mahalli’nin bile tutuklanıyor olması, AKP iktidarının en büyük yenilgilerinden biridir. Bütün demokratikleşme iddialarının çöküşüdür.

Ayşenur Arslan, birlikte program yaptığı Hüsnü Mahalli’nin tutuklanması üzerine, Halk TV’deki programlarına son verdiğini ilan etti. Ayşenur Arslan’ın çığlığı bir geri çekiliş değil, bir isyandır. Çünkü, Arslan’ın söylediği gibi bazen susmak en büyük başkaldırıdır. Bu çığlığı çoğaltmak boynumuzun borcudur.

Keskin Kalem

"Hüsnü Mahalli ve Ayşenur Arslan’ın isyanı" haberi, 17 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Hüsnü Mahalli ve Ayşenur Arslan’ın isyanı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hüsnü Mahalli ve Ayşenur Arslan’ın isyanı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Gündem Haberleri