İnce'den 'Ekmeleddin' önlemi: Tümüyle Türkiye'yi kucaklayan bir seçenek

İnce'den 'Ekmeleddin' önlemi: Tümüyle Türkiye'yi kucaklayan bir seçenek

İnce'den 'Ekmeleddin' önlemi: Tümüyle Türkiy... TBMM’de düzenlendiği basın toplantısıyla 36. Olağan Kurultay’da CHP Genel Başkanı olmak için adaylığını açıklayan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, 2019 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci bir  ''Ekmeleddin''...

TBMM’de düzenlendiği basın toplantısıyla 36. Olağan Kurultay’da CHP Genel Başkanı olmak için adaylığını açıklayan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, 2019 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci bir  ''Ekmeleddin'' krizinin önüne geçmek için Kurultay’a tüzük değişikliği ile gidiyor.

Genel başkanlığa ikinci kez aday olan İnce'nin ekibinden, Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, MHP İstanbul Milletvekilli Ekmeleddin İhsanoğlu’nun 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ve MHP’nin çatı adayı olarak gösterilmesinin, parti tabanı ve kendilerinde büyük bir kırılmaya sebep olduğunu söyledi. Benzer bir krizin yaşanmasının istenmediğini belirten Havutça, CHP’ye kayıtlı 1 milyon 300 bin üyenin cumhurbaşkanlığı adaylığında söz sahibi olmasını öngören düzenleme için Kurultay’da destek aranılacağını ifade etti. Buna göre, Muharrem İnce, Kurultay’da bu konuda bir tüzük değişikliği yapılmasını isteyecek.

'GENEL BAŞKAN'IN İKİ DUDAĞI ARASINDA OLMAMALI'

İnce, genel başkan adaylığını açıkladığı basın toplantısında, “2019’da CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Genel Başkan'ın iki dudağı arasında olmamalıdır. Tıpış tıpış oy vermemeliyiz. Gönüllü oy kullanmaya gitmeliyiz. Onun için CHP’nin 1 milyon 200 bin üyesinin görüşünün alındığı, onların önemsendiği bir tüzük değişikliğini CHP gerçekleştirmelidir. CHP’nin genel başkanı partiyi ben yöneteyim, ülkeyi başkası yönetsin diyemez, dememeli'' demişti.

Kurultayda geri sayıma geçilirken Yalova Milletvekili Muharrem İnce çalışmalarını yoğunlaştırdı. İnce’nin şu anda 200 delegenin oyuna ulaştığı belirtilirken, çalışma arkadaşı Balıkesir Milletvekili Havutça T24’e şu değerlendirmelerde bulundu:

"Öncelikle bizim için CHP’nin cumhurbaşkanlığı seçiminde bizim tabanımızın ve bizlerin en büyük krılmalardan bir tanesi cumhurbaşkanı adayının partiden gelmeyen ve hiç kimsenin kabullenmediği ''Ekmeleddin krizi büyük bir sarsıntıya yol açtı. Bu noktada Muharrem Bey’in önerdiği çözüm, demokratik meşruiyeti, hukuki meşruiyetle tamamlayacak partimize kayıtlı 1 milyon 300 bin üyenin cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi, Türkiye’yi yönetecek bir iradenin adayın belirlenmesinde eğilimlerinin alınması.  

CHP tüzüğünde, mahalle delegesi, ilçe başkanı il başkanını milletvekili ve belediye başkan adaylarının nasıl belirleneceği belli ama cumhurbaşkanlığı adayı gibi en önemli makam belirsiz. Biz, bunu hukuki ve demokratik kesin bir kurala bağlanması gerektiğini Muharrem İnce ifade ediyor. Bu noktada tüzük değişikliği önererek iki turlu bir seçimle detaylarını hazırlıyoruz, gerekli değişikliği yaparak CHP’nin cumhurbaşkanı adayının partiye kayıtlı tüm üyelerle yapılacak ön seçimle belirlenmesi eğer birinci turda oy kullananların salt çoğunluğunun alamazsa bir hafta sonra yapılacak ikinci turda en fazla oy alan  iki aday arasında salt çoğunluğu alan aday gösterilir. Bu şekildeki belirleme hem parti tabanımızın iradesini hem de toplumsal kamuoyu desteğini arkasına alacak.

"Sayın İnce, bu öneriyi bugün kamuoyuna o iradeyi ortaya koydu. Bizim kurultayımız her şeye muktedirdir. Kurultay sonuçta partinin en yetkili organıdır, kurultay orada delegasyonun biz bunu iradesine ve vicdanına sunacağız. Nasıl değiştirileceği ve nasıl ekleneceği tüzük de belli. Yeterli çoğunluk sağlandığı takdirde bir tüzük komisyonu kurulur ve bu önerge gelir ve değerlendirilir. İçinde bulunduğumuz süreçte Türkiye’ye cumhuriyeti, çok partili sistemi getiren CHP’nin bir ilki başararak kendi adaylarında en demokratik şekilde belirlenmesinin delege tarafından yolunu açacaklarına inanıyorum.

"Türkiye şu anda Suriye de bir savaş ortamında. Bir taraftan da demokratik hayat, toplumsal sorunlar devam ediyor, işsizlik, yolsuzluk, yoksulluk, adaletsizlik, yargı sorunları. Bu süreçte CHP’nin tarihi bir sorumluluğu var hiç kuşkusuz bu kurultay da bizim amacımız Türkiye’de şu anda mevcut iktidarın karşısına Türkiye’nin tümünü kucaklayan, barışı, kardeşliği ve sevgiyi,  gerçek demokrasiyi tüm özgürlükleri getirecek bir seçenek ortaya koymak.  2019 seçimlerine CHP’nin bu Atatürk’ün devrimci kadrolarıyla iktidar hedefe ve seçeneği koymak istiyoruz amacımız bu."

"İnce'den 'Ekmeleddin' önlemi: Tümüyle Türkiye'yi kucaklayan bir seçenek" haberi, 22 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 22 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İnce'den 'Ekmeleddin' önlemi: Tümüyle Türkiye'yi kucaklayan bir seçenek haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İnce'den 'Ekmeleddin' önlemi: Tümüyle Türkiye'yi kucaklayan bir seçenek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:28 AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu, Rolex Paylaşımını Silme Kararını Açıkladı
  2. 12:23 İran-İsrail Gerilimi Petrol Fiyatlarını Uçurdu: Türkiye Enerji Arayışlarını Sürdürüyor
  3. 11:42 İstanbul Valisi Gaziosmanpaşa'daki Toprak Kaymasıyla İlgili İncelemelerde Bulundu
  4. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  5. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  6. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  7. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
  8. 11:24 Galatasaray, Okan Buruk'a Yıllık 30 Milyon TL'lik Zam Teklif Ediyor
  9. 11:21 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Can Kaybı Artıyor: Son 24 Saatte 37 Ölü, 68 Yaralı
  10. 11:17 Stute Şirket Grubu İflas Başvurusu Yaptı: Ekonomik Zorluklar Artıyor
  11. 11:10 Sağlık Dünyasında Yeniden Parlayan Kuyruk Yağı: İbn-i Sina ve Canan Karatay'dan Destek!
  12. 11:02 Özgür Özel, Anıtkabir’i ziyaret etti: Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzaladı
  13. 10:42 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Emeklilerle ilgili birtakım hazırlıklar var
  14. 10:37 Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 3,5 ayda 94 milyon TL ceza
  15. 10:31 AK Partili Yenişehirlioğlu'ndan 'Rolex' açıklaması: Helal yoldan edindim
  16. 10:22 Türkiye yazarı Necmettin Batırel: Döviz can çekişiyor, TL destan yazıyor
  17. 10:14 Algı testi: Resimdeki S harfini 6 saniyede tespit edin
  18. 09:58 Sarıyer'de TEM Otoyolu'nu kilitleyen kaza: 4 kişi yaralandı
  19. 09:52 Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi: İşte yanıtı
  20. 09:45 Erdoğan imzaladı: O isimler gece yarısı görevden alındı
Gündem Haberleri