İngiltere de Türk yolculara ambargo mu uygulayacak?

İngiltere de Türk yolculara ambargo mu uygulayacak?

İngiltere de Türk yolculara ambargo mu uygul... Aralarında İstanbul’un da bulunduğu 8 ülkedeki 10 havalimanından ABD’ye doğrudan sefer yapacak uçaklarda yolcular, bugünden itibaren uçağa cep telefonundan büyük elektronik cihaz sokamayacak. ABD yönetiminin Türkiye dahil...

Aralarında İstanbul’un da bulunduğu 8 ülkedeki 10 havalimanından ABD’ye doğrudan sefer yapacak uçaklarda yolcular, bugünden itibaren uçağa cep telefonundan büyük elektronik cihaz sokamayacak. ABD yönetiminin Türkiye dahil 8 ülke için aldığı bu karara İngiltere’nin de dahil olacağı iddia edildi.

ABD yönetiminin Türkiye dahil 8 ülke için aldığı bu karara İngiltere’nin de dahil olacağı öne sürüldü. İngiliz The Telegraph gazetesi bu iddiayı güvenlik kaynaklarına dayandırdı.

İLK UYGULAMA YARIN BAŞLAYACAK

DHA’nın haberine göre THY yetkilileri ilk uygulamanın yarın sabah 08.30’da İstanbul’dan New York’a gidecek uçak yolcuları ile başlayacağını açıkladı.

THY yetkilileri ilk uygulamanın yarın sabah 08.30’da İstanbul’dan New York’a gidecek uçak yolcuları ile başlayacağını belirterek, "Bilet satış sırasında gerek telefon, gerekse de mail adreslerini aldığımız yolcularımıza uyarı bilgisi gönderiyoruz. Bu tür cihazlarını evden çıkmadan valizlerine koymalarını istiyoruz" dediler.

THY uygulamanın bugün tebliğ edilmesiyle birlikte yürürlüğe girdiğini bildirerek ABD’ye uçacak yolcularını uyardı.
Bilgilendirmede şöyle denildi:

“İstanbul Atatürk Havalimanı çıkışlı ABD varışlı seferlerimizde geçerli olmak üzere, cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların uçak altı kargo bölümünde taşınması konusunda ilgili otoritelerce karar alınmıştır. Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalar uçak altı kargo bölümünde taşınabilmektedir''

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TARAFINDAN DA AÇIKLAMA GELDİ 

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, 8 ülkedeki 10 şehirden ABD’ye yapılacak uçuşlara getirilen kısıtlamaya ilişkin konuştu.  Arslan şunları söyledi:

-Elbette ki bu bizim ülkemiz açısında da doğru bir şey değil. Bence ABD açısında da doğru bir şey değil. Zira kimse keyfi için oraya gitmiyor. Veya kimse keyfi için oradan buraya gelmiyor. 

-İki ülkenin ticareti açısından da farklı ilişkilerin gelişmesi açısında da bu yolculuklar yapılıyor.

-Biz bu konuda dünden itibaren arkadaşlara gerekli talimatları verdik.ABD’nin ilgili otoriteleriyle de görüşüyoruz. Arkadaşlar dünden beri başladılar muhataplarıyla çalışıyorlar bu konu üzerinde.

-Önümüzdeki günlerde bunu sonuçlandırmış olacağız. İstanbul’u, İstanbul Atatürk Havalimanı’nı başka ülkelerdeki havalimanlarıyla karıştırmamaları gerektiğini de özellikle vurguluyoruz. Yılda 80 milyonun üzerinde uçuşun gerçekleştiği İstanbul'u başka yerlerle bence karıştırmasınlar.

-Biz bu anlamda her türlü güvenliği tedbiri zaten alıyoruz. Dünden itibaren de arkadaşlar çalışmaya başladılar. Karşılıklı muhataplarıyla görüşüyorlar.

-Bizim derdimiz uygulamanın nasıl olacağı konusu değil. Bu uygulamanın yolcunun konforunu da sayısını da düşürebileceği.

-Bunu yolcunun faydasına olmadığını özellikle vurgulayıp bundan geri adım atmasını ya da hafifletilmesi gerektiğini konuşuyoruz. O müzakere ediliyor.

NEDEN BU KARAR ALINDI?

Amerikan Özel Kuvvetleri’nin Yemen’de El Kaide’ye yaptığı operasyonda, terör örgütünün elektronik aletlerin içine gizlenmiş patlayıcıyla uçaklara karşı eylem yapacağı belirlenmişti. Bunun üzerine Müslüman ülkelerden bu tür bir saldırı riski nedeniyle ABD güvenlik kurallarını daha da sıkı hale getirdi.

Uygulamaya göre, yolcular yanlarına cep telefonlarından daha büyük olan dizüstü bilgisayar, tablet, DVD oynatıcısı, elektronik oyunlar veya ''kindle’ olarak adlandırılan elektronik kitap okuyucularını kabine sokamayacak. Bu tür elektronik aletler bagaja verilecek bavulların içine konulacak. Tıbbi cihazlar bu uygulamanın dışında kalacak.

PATLAYICI RİSKİ

Güvenlik uzmanları, cep telefonlarından daha büyük cihazlar içine konulabilecek patlayıcıların uçağın gövdesine hasar verebilecek etkiye sahip olacağına dikkat çekti. Geçen yıl şubat ayında meydana gelen olayda, Somali’de Mogadişu’dan kalkan Daallo Havayolları’nın uçağında bir yolcu, dizüstü bilgisayarının içine gizleyerek soktuğu bombayı uçağın kalkışı sırasında patlatmıştı. Cam kenarında oturan yolcu, gövdede oluşan yarıktan dışarı fırlamış, pilotlar uçağı Mogadişu’ya indirmeyi başarmıştı. Olayın meydana geldiği 2 Şubat 2016 tarihinde Türk Hava Yolları kötü hava şartları nedeniyle seferini iptal etmiş ve aktarmalı yolcular Daallo Havayolları’nın uçağına binmişti.

Uzmanlar, gövdede patlama ile meydana gelebilecek hasarın ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekiyor. Yüksek irtifada, dışarısı ile kabin arasında basınç farkı nedeniyle gövdedeki deformasyon hızla ilerleyerek parçalanmaya ve uçağın düşmesine neden olabiliyor.

NASIL TAŞINACAK

Yolcu cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazlarını kapalı olarak bavuluna koyacak. Bavul kontuarda teslim edildikten sonra havalimanı güvenliğinden geçirilecek. ABD aralarında Türkiye’nin de olduğu bir çok ülkeden yapılan seferlerde yetkilendirdiği güvenlik şirketlerinden özel hizmet alıyor. Bu şirketler, havalimanındaki güvenlikten uçağa gönderilen bagajı tekrar x-ray cihazından geçiriyor. Sonrasında da uçağın kargo bölümüne yükleniyor.

THY VE KÖRFEZ ŞİRKETLERİ OLUMSUZ ETKİLENECEK

Son yıllarda bir çok ABD havayolu şirketi, rekabete dayanamayarak Türkiye’nin yanı sıra körfez bölgesinden çekilmek veya seferlerini azaltmak zorunda kaldı. Başta THY, Emirates, Qatar ve Etihad Havayolları olmak üzere bu pazardan çok önemli pay almaya başladı. Uzmanlar bu yasak tan THY ve körfez bölgesindeki havayollarının ciddi etkilenebileceğine dikkat çekiyor. Trump’ın seçilmesinin ardından Amerikan havayolu şirketleri rekabetten zarar ettiklerini ve pazarlarını kaybettiklerini açıklamıştı.

HIRSIZLIK ARTABİLİR

Maddi değeri yüksek bu cihazların bavula konulması akıllara hemen hırsızlık riskini getiriyor. Özellikle ABD’de bavul hırsızlık oranlarının yüksek olması, bu konuda ekstra önlemler alınması gerekliliğine işaret ediyor. Benzer bir yasak, 2006’da İngiltere tarafından uygulandığında havalimanı hırsızlık olaylarında ciddi bir artış yaşanmıştı.

VATANDAŞLARDAN TEPKİ VAR

Bu arada yasaklı ülkeler arasında Türkiye’nin de olması vatandaşların tepkisini çekti. Farklı bölgelere seyahat etmek için Atatürk Havalimanı’na gelen vatandaşlar elektronik bir çağda yaşadığımızı söyleyerek yasağa tepki gösterdi.

''BÖYLE BİR KARARI ŞİDDETLE KINIYORUM’

Uzun uçuşlarda işlerini yürütebilmek için yanlarına bilgisayar aldıklarını söyleyen bir vatandaş, "Bu zamanda böyle teknolojik bir çağın yaşandığı dünyada cep telefonundan büyük bir cihazın alınmaması çok kötü bir şey. Herkesin elinde tableti, bilgisayarı var. İşimiz bununla dönüyor. Böyle bir kararı şiddetle kınıyorum. Uzun uçuşlarda özellikle işimizin aksamaması için yanımızda mecburen bilgisayarlarımız oluyor. Eğer böyle bir durumla karşılaşsaydım çok üzülürdüm" diye konuştu.

''ANLAMSIZ BİR KARAR OLARAK DÜŞÜNÜYORUM’

Kararı anlamsız bulduğunu söyleyen başka bir vatandaş ise "Yanımızda bilgisayar devamlı bulunuyor. Ben anlamıyorum, sebebi ne olabilir ki. Uzun yolculukta insanın tabi ki böyle şeylere ihtiyacı var. Anlamsız bir karar olarak düşünüyorum. Hiçbir zaman bir sorun yaşamadık şimdiye kadar" şeklinde konuştu.

Bir başka vatandaş ise kararı hiç uygun bulmadığını söyleyerek, "Hiç uygun bulmuyorum. Uçuşta kullanabiliyorsun. Çalışan insanlar var. Onların ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

"İngiltere de Türk yolculara ambargo mu uygulayacak?" haberi, 21 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 21 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan İngiltere de Türk yolculara ambargo mu uygulayacak? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İngiltere de Türk yolculara ambargo mu uygulayacak? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Ekonomi Haberleri