İngiltere'de Yerel Seçimlerde Muhafazakar Parti'nin Kaybı: Başbakan Sunak Hâlâ Umudunu Koruyor

İngiltere'de Yerel Seçimlerde Muhafazakar Parti'nin Kaybı: Başbakan Sunak Hâlâ Umudunu Koruyor

İngiltere'de Yerel Seçimlerde Muhafazakar Pa... İngiltere'de yerel seçimlerde Muhafazakar Parti'nin büyük kayıplar yaşadığı ortaya çıktı. Başbakan Rishi Sunak, hâlâ genel seçimlerde kazanabileceklerine inanıyor ancak İşçi Partisi'nin yükselişi dikkat çekiyor.

İngiltere'de yerel seçim sonuçları, Muhafazakar Parti için ciddi bir sarsıntıya işaret ediyor. Başbakan Rishi Sunak, partisinin kayıplarına rağmen genel seçimlerde kazanabileceğine inanıyor ancak İşçi Partisi'nin yükselişi dikkat çekiyor. Blackpool'daki milletvekilliği ara seçiminde de Muhafazakarlar, önemli bir oy kaybı yaşadı.

İngiltere'de yerel seçimlerde büyük kayıp yaşayan Başbakan Rishi Sunak, genel seçimlere aylar kala hâlâ seçmen nezdinde kazanım elde edebileceğini savundu. Sunak, iktidar partisinin kayıplarının tam olarak netleşmesi sonrası ilk mesajında "ciddi bir hayal kırıklığı" yaşadığını kabul etti.

Perşembe günü 107 belediye için yapılan seçimlerde sonuçlar belli oldu. Buna göre İşçi Partisi, 186 ek sandalye ile meclis üyeliğini 1158'e yükseltirken, Muhafazakar Parti 474 sandalye kaybederek 515'e geriledi. Genel seçimler için de büyük işaret olan yerel seçimde Liberal Demokratlar ve Yeşiller de önemli kazanımlar elde etti.

Seçim yenilgisi ile ilgili Times gazetesine konuşan Sunak, İngiliz kamuoyuna "onların yararına işler yaptıklarını göstermeye kararlı" olduğunu söyledi. Partisinin çoğunluğu kaybetme yolunda olabileceğini ilk kez kabul eden Rishi Sunak, genel seçimden İşçi Partisi'nin en büyük parti çıkabileceğini kabul etti. Sunak, yerel seçimlerin hiçbir partinin çoğunluğu sağlayamayacağı bir genel seçim sonucunun işareti olduğunu da savundu.

Ülkenin önde gelen seçim uzmanlarından Profesör Michael Thrasher da Sky News için yaptığı değerlendirme de Sunak'ın öngörüsünü paylaştı ve İşçi Partisi'nin 294 sandalye kazanabileceğini söyledi. Bazı seçim uzmanlarının karşı çıktığı bu öngörü, yerel seçim sonuçlarında yaşanan oy verme davranışının genel seçime modellenmesi ile elde ediliyor.

İngiltere'de en geç Aralık ayında yapılması gereken genel seçimde meclis çoğunluğu için en az 326 milletvekili gerekiyor. Ülkede son genel seçimde Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti 365 milletvekili kazanmıştı. İşçi Partisi ise 203'te kalmıştı. Ancak 2019 yılındaki bu seçimden ortalama 2.5 yıl sonra Başbakan Johnson istifa etmek zorunda kaldı. Yerine gelen Liz Truss da ekonomi politikalarının büyük krize yol açması sonrası 45 gün içinde istifa etti ve görevi mevcut Başbakan Sunak'a devretti.

Blackpool yenilgisi ne anlama geliyor? Sunak, Times Gazetesi’ne verdiği mülakatta Liberal Demokratlar ve Yeşiller ile yapılacak bir İşçi Partisi koalisyonunun İngiltere için ‘felaket’ olacağını da iddia etti. Sunak, "Ülkenin bir başka at pazarlığına değil icraata ihtiyacı var. Halkın öncelikleri mevzusunda bir planı olan tek parti biziz" dedi. Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise başka partilerle genel seçim sonrasına ilişkin bir koalisyon planı içinde olabileceği iddiasını reddediyor. Partinin seçim işleri sorumlularından Pat McFadden, BBC’ye yaptığı açıklamada İşçi Partisi’nin kazanabileceğine yönelik bir inancın hakim olduğunu söyledi.

Başbakan Rishi Sunak, genel seçimler öncesi bu son büyük kamuoyu sınavında ciddi bir yenilgiye uğramış görünüyor. Londra'da İşçi Partisi'nin adayı ve mevcut Belediye Başkanı Sadiq Khan yüzde 43,8 oy alarak koltuğunu korudu. Muhafazakar Parti'nin Londra Belediye Başkan adayı Susan Hall ise yüzde 32,7 oy aldı. Genel seçime yönelik önemli göstergelerden biri Blackpool kentinde yaşandı. İktidardaki Muhafazakar Parti, yerel seçimlerle aynı gün bu kentte yapılan milletvekilliği ara seçiminde sandalyeyi İşçi Partisi'ne kaptırdı. Başbakan Sunak’ın partisi burada 2019'daki seçime kıyasla yüzde 32 oy kaybına uğradı.

Ülkede nasıl bir seçim sistemi var? İngiltere'de parlamento, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası'ndan oluşuyor. Avam Kamarası üyeleri normalde 5 yılda bir yapılan seçimlerle belirleniyor. Seçim sistemi, dar bölge ve çoğunluk esasına dayanıyor. 650 seçim bölgesinde en fazla oy alan aday, bölgesinin milletvekili olarak parlamentoya giriyor. Parlamentodaki Avam Kamarası'nda 650 sandalye bulunuyor. Sandalyelerin yarısından bir fazlasına, yani 326'sına sahip olan parti tek başına iktidar oluyor. Eğer hiçbir parti bu sayıya ulaşamazsa en çok oy alan partinin azınlık hükümeti veya koalisyon gündeme geliyor. İngiltere, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yalnız 2010-2015 döneminde koalisyon hükümetiyle yönetildi. Dar bölge ve çoğunluk esasına dayalı sistem sebebiyle partilerin ulusal çaptaki oy oranıyla, parlamentodaki sandalye dağı

lımı arasında doğrusal oran bulunmuyor.

"İngiltere'de Yerel Seçimlerde Muhafazakar Parti'nin Kaybı: Başbakan Sunak Hâlâ Umudunu Koruyor" haberi, 06 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İngiltere'de Yerel Seçimlerde Muhafazakar Parti'nin Kaybı: Başbakan Sunak Hâlâ Umudunu Koruyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İngiltere'de Yerel Seçimlerde Muhafazakar Parti'nin Kaybı: Başbakan Sunak Hâlâ Umudunu Koruyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:48 Gazze'de İsrail Saldırıları: 3 Ölü, Gazeteci Abdullah el-Neccar Hayatını Kaybetti
  2. 11:43 Hükümet Karşıtı Protestolar İsrail'de Yankı Buluyor
  3. 11:41 Fenerbahçe'den ayrılır ayrılmaz Galatasaray'da! 6 milyon euroluk yıldız!
  4. 11:38 Damacana Su Fiyatlarında İki Katlık Artış: Tüketiciler Endişeli
  5. 11:36 Ünlü Oyuncu Selen Soyder Yeni Aşkını Paylaştı, Yer Yerinden Oynadı!
  6. 11:35 Şebinkarahisar'da Otomobil Kaza Yaptı: İmam Kurtarıldı, Diğer İki Kişi Kayboldu
  7. 11:28 Gümüş Fiyatları Tarihi Rekor Kırarak 11 Yılın En Yükseğine Ulaştı
  8. 11:24 Sfaks Gösterisinde Göçmen Krizi: Yerel Halkın Talepleri ve Avrupa Birliği'nin Yardımı
  9. 11:17 Okan Bayülgen Televizyonu Bıraktı! Şok gelişme!
  10. 11:15 St. Petersburg Tahkim Mahkemesi'nden Batılı Bankalara İhtiyati Tedbir Kararı
  11. 11:14 Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanlarından Yapay Zeka İçin Tarihi Adım
  12. 11:09 Lezzetin Sırrı: Kurabiyeli Kruvasan Tarifi!
  13. 11:05 Burdur'da Mansur Yavaş'ın Ağabeyi Kaza Geçirdi
  14. 11:01 İzmir'de Trafik Kazasında Motosiklet Sürücüsü Yaşamını Yitirdi, 1 Yolcu Ağır Yaralandı
  15. 10:55 Oxford Araştırmacılarından Kara Deliklerde "Dalma Bölgesi" Keşfi
  16. 10:47 Kayserispor Başkanı Çamlı'dan Hakemlere Sert Tepki
  17. 04:03 Bütün kiri mıknatıs gibi çeken o yöntem: Kızartmalarda işinize yarayacak!
  18. 04:00 Kafe ve restoranlarda bu ibareye rastlarsanız ödeme yapmayın!
  19. 03:58 Covid-19'un yeni varyantı 'FLIRT' ciddi vakalarla çıktı!
  20. 03:56 Karpuz kelek çıkarsa tüketiciler 20 bin lira kazanabiliyor!
Dünya Haberleri