İslam Devleti

İslam Devleti

İslam Devleti Ömer Ödemiş/ABC GazetesiIrak El Kaidesi olarak 2003 yılında kurulan ve ABD’nin Irak işgaline karşı eylemlerle varlık sürdüren IŞID 2012 yılının sonunda Suriye sahasına girdi. ABD’nin Irak’tan çekilmesi sonrasında yer...

Ömer Ödemiş/ABC Gazetesi

Irak El Kaidesi olarak 2003 yılında kurulan ve ABD’nin Irak işgaline karşı eylemlerle varlık sürdüren IŞID 2012 yılının sonunda Suriye sahasına girdi. ABD’nin Irak’tan çekilmesi sonrasında yer altına çekilerek eylemliliklerini asgari düzeye indiren radikal İslamcı örgüt, Suudi Arabistan, Katar ve AKP’nin istemi üzerine Suriye topraklarına girerek, Rakka kentini ele geçirdi. Valiyi kent meydanında asarak infaz eden cihatçı örgüt, bu kenti merkez haline getirerek diğer bölgelere de yayıldı.

İlk süreçte diğer örgütlerle iş birliği içerisinde Suriye sahasında hareket eden örgüt, kısa bir süre sonra Rakka merkezli İslam Devletini kurduğunu ilan ederek, cihat için savaşan tüm örgütlerin biat etmesini istedi. İslam Devletini tanımayan, biat etmeyen hemen herkesi İslam düşmanı, kâfir ilan ederek, savaş ilan etti. Cihatçı pek çok grubu kendisine biat ettirerek, bünyesine katarken, Nusra gibi el kaide kökenli bazı örgütlere ise “Allaha şirk koşmakla'' suçlayarak, savaş açtı.

Selefi bir anlayışla İslam’a yaklaşan İslam Cephesi, ilk İslam’ı, yani mezhepler öncesi var olan İslam’ı savunmakla, diğer şeriatçı örgütlerle arasına kalın bir çizgi çekmiş oldu. Dünyanın hemen her ülkesinde cami, cemaat ve İslami sivil toplum örgütleri bünyesinde çalışmaya yönelen örgüt, kısa sürede ciddi bir etki yaratarak, hızla gelişti.

Yıllar sonra ilk İslam devletini kurmuştur. Allah’ın tek bir devleti vardır, oda Rakka merkezli, olarak kurulan İslam devletidir. Kendisine Müslümanım diyen herkes İslam’ın bu son devletini tanımalıdır. Tanımayan İslam düşmanıdır, Müslüman değildir, savaşılması ve yok edilmesi gerekir.

Bu anlayış Suriye’de yürütülen şiddet eylemleriyle birlikte hemen her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de çok geçmeden taban bularak, örgütlenmeyi başardı. İlk süreçte topladığı insanları cihat için Suriye ve Irak sahasına taşırken bir süre sonra bu insanları kendi yaşam alanlarında “uyuyan hücreler'' olarak mevzilendirdi. Normal yaşamda yer alan bu yetişmiş ölüm makinaları, teçhizatlı olarak, eylem alanları için istihbarat ve örgütlenme faaliyetlerini sürdürdüler. Suriye ve Irak sahasından tonlarca askeri malzemeyi Türkiye’ye sokan örgüt, artık yaşamın her alanına kanlı eylemlerle müdahale edebilecek boyuta ulaşmış oldu.

AKP iktidarın Suriye sahasında eylemlerde bulunduğu ev kendi siyasal çıkarlarına denk düştüğü için, hareket alanlarına izin veren, belirli alanlarda desteklediği diğer örgütlerle birlikte yardımlarda bulunduğu İslam Devleti örgütü, gelinen süreçte pek çok ülkede kanlı eylemeler yapabilecek bir güce ulaşmış oldu.

AKP hükümetinin yanlış ve kirli Suriye politikasının bir ürünü olarak bu boyutta güçlenen ve Türkiye için ciddi bir tehdit haline dönüşen İslam Devleti örgütü, Türkiye halkına karşı açıkça savaşa girmiştir. Kanlı eylemlerle sivil insanları hedef alarak, insanların sosyal yaşamdan kopararak, kendi alanlarına çekilmesi ve yerel alanlarda inisiyatif kazanılması yoluna gitmiştir.

İslam Devleti örgütü Türkiye’yi cihat alanı ilan etmiştir. AKP’nin Suriye politikasında vazgeçmeye dönük girişimleri sonrasında Türkiye’yi açıkça hedef alarak harekete geçmiştir. AKP’nin yanlış ve kirli Suriye politikasının ürünü olan bu örgüte karşı ciddi tedbirler alınmalıdır.

"İslam Devleti" haberi, 02 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 02 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İslam Devleti haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İslam Devleti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Gündem Haberleri