İsrail'le 'Normalleşme' anlaşması Meclis'te: İşte maddeler!

İsrail'le 'Normalleşme' anlaşması Meclis'te: İşte maddeler!

İsrail'le 'Normalleşme' anlaşması Meclis'te:... Mavi Marmara Gemisi ile ilgili Türkiye-İsrail arasındaki Tazminata ilişkin Usul Anlaşması, Meclis'e sunuldu. Anlaşmada, Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin yakınlarına, 25 gün içinde 20 milyon dolar ödeme yapılacağı, İsrail'in...

Mavi Marmara Gemisi ile ilgili Türkiye-İsrail arasındaki Tazminata ilişkin Usul Anlaşması, Meclis'e sunuldu. Anlaşmada, Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin yakınlarına, 25 gün içinde 20 milyon dolar ödeme yapılacağı, İsrail'in Türkiye'de yapılan veya yapılacak her türlü hukuki ya da cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarının sağlanacağı, hukuki isteklerin devam etmesi halinde İsrail vatandaşlarının tüm kayıp, masraf, hasar veya harcamalarının Türk Hükumeti tarafından karşılanacağı maddeleri dikkat çekti. 

Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 6 maddelik Türkiye-İsrail arasındaki Tazminata ilişkin Usul Anlaşması Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla Meclis Başkanlığına gönderildi. Anlaşmada 31 Mayıs 2010 tarihinde yaşanan konvoy (Mavi Marmara) hadisesi sırasında yakınlarını kaybeden ailelere tazminat olarak Türk Hükumeti tarafından açılacak hesaba 20 milyon ABD doları ödeme yapılacağı, anlaşmanın yürürlüğe giriş tarihini izleyen 25 iş günü içinde paranın hesaba havale edileceği, tazminatın ailelere dağıtımının Türk Hükümeti'nin yetkisinde olduğu belirtiliyor. Anlaşmada İsrail'in konvoy hadisesiyle ilgili olarak Türkiye'de yapılmış veya yapılacak her türlü hukuki yada cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarının sağlanacağı, eğer hukuki talepler devam ederse İsrail vatandaşlarının tüm kayıp, masraf, hasar veya harcamalarının Türk hükümeti tarafından karşılanacağı yer alıyor. 

ANLAŞMA MADDELERİ 

Türkiye adına Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile İsrail adına Büyükelçi Dore Gold'un imzasının bulunduğu, Türkçe, İbranice ve İngilizce olarak hazırlanan anlaşmanın maddeleri şöyle: 

"İsrail Hükümeti, 31 Mayıs 2010 tarihinde yaşanan konvoy (Mavi Marmara) hadisesi sırasında yakınlarını kaybeden ailelere tazminat olarak Türk Hükumeti tarafından açılacak bir hesaba ex gratia (lütuf ödemesi) 20 milyon Amerikan Doları ödeme yapacaktır. Türk hükumeti tarafından açılacak banka hesabına , anlaşmanın yürürlüğe giriş tarihini takip eden 25 işgünü içinde bu para havale edilecektir. Tazminatın ailelere dağıtımının Türk hükumetinin yetkisindedir. Türkiye ve İsrail diğer tarafa veya diğer taraf adına hareket edenlere hukuki veya başka bir sorumluluk yüklemeyecekleri, ve bu anlayışın taraflardan herhangi birinin veya taraflar adına hareket edenlerin cezai veya hukuki sorumluluğu kabul ettiği veya üstlendiği şekilde yorumlanmayacağı hususlarında mutabıktır. Her halükarda bu anlaşma İsrail'in, İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti veya Türk gerçek veya tüzel kişileri tarafından konvoy hadisesiyle ilgili olarak kendilerine yönelik doğrudan yada dolaylı olarak Türkiye'de yapılmış veya yapılacak her türlü hukuki yada cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarını sağlayacaktır. İsrail hükumeti gerçek veya tüzel kişilerine karşı herhangi bir talep yukarıdaki hükümlere bakılmaksızın İsrail hükumeti onun adına hareket edenler İsrail vatandaşlarının tüm kayıpları masrafları, hasarları, veya harcamaları Türk hükumeti tarafından karşılanacaktır. Bu anlaşma yazılı bildirimlerin sonuncusunun alındığı tarihte yürürlüğe girecektir."

"İsrail'le 'Normalleşme' anlaşması Meclis'te: İşte maddeler!" haberi, 17 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İsrail'le 'Normalleşme' anlaşması Meclis'te: İşte maddeler! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsrail'le 'Normalleşme' anlaşması Meclis'te: İşte maddeler! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:53 20 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  2. 19:49 Türkiye Ekonomisine IMF Değerlendirmesi: Reformlar Ön Planda
  3. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  4. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  5. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
  6. 19:30 Kartlı ödemelerde rekor kırıldı! Geçen seneye göre yüzde 126 artış gözlemlendi
  7. 19:25 Fırında Mercimek Köftesi: Sağlıklı, Lezzetli ve Vegan Dostu Bir Protein Alternatifi!
  8. 19:24 Çiçeklerdeki Mantar Sivrisineği Sorununa Pratik Çözümler
  9. 19:18 İçişleri Bakanlığından İddialara Müfettiş Ataması: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İncelemede
  10. 19:13 Samsunspor, Adana Demirspor Maçı Öncesi Eksiklerini Belirledi
  11. 19:12 CHP devraldığı belediyelerin borçlarını halka açtı: Toplam 100 milyar TL borç
  12. 19:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Artık Fenerbahçeli değilim
  13. 18:59 Erdoğan Romanya Cumhurbaşkanı lohannis ile telefonda görüşmesi yaptı
  14. 18:37 Stoltenberg açıkladı: "Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlama kararı aldık"
  15. 18:33 CHP'li başkan, belediyenin borcunu billboardlarda açıkladı!
  16. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  17. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  18. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  19. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  20. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
Politika Haberleri