İstanbul depremi konusunda heyecan yaratan çalışma

İstanbul depremi konusunda heyecan yaratan çalışma

İstanbul depremi konusunda heyecan yaratan ç... Gazete Habertürk yazarı Sevilay Yılman,Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, ama Fransız asıllı NASA Ames’te yer alan Geo- Cosmo Bilim ve Araştırma Merkezi Vakfı ve GeoCosmo SPC’nin Başkan Yardımcısı Ronald Karel’le konuştu......

Gazete Habertürk yazarı Sevilay Yılman,Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, ama Fransız asıllı NASA Ames’te yer alan Geo- Cosmo Bilim ve Araştırma Merkezi Vakfı ve GeoCosmo SPC’nin Başkan Yardımcısı Ronald Karel’le konuştu... Karel bulutlardan deprem tahmini yapılabileceğini öne sürerek olası İstanbul depreminin iki gün önceden tahmin edilebileceğini öne sürdü.

İşte o röportajdan ilgili bölümler;

''BULUTLAR ARACILIĞIYLA DEPREMLER ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEBİLECEK’
"Ronald Karel'e göre, NASA’nın da desteklediği bir buluş sayesinde depremler önceden tahmin edilebilecek. Projeyi uzun uzun anlattı. Ben de bunun üzerine kendisine, daha önce de bu tür iddiaların ortaya atıldığını ancak sonuç alınamadığını hatırlattım.

 Cevaben şunları söylüyor Karel: “Doğru... Yıllardır dünyanın çeşitli ülkelerinde deprem ön sinyalleri üzerinde değişik parametrelerle yüzlerce araştırma yapıldı ve bu araştırmalar çok değerli bilimsel dergilerde yayınlandı. Lakin o araştırmaların tamamında sadece tek bir parametre incelenip depremlerle ilişki kuruldu.

Bizim çalışmamızın farkı var. Şöyle ki; Gerek NASA Goddard Space olsun gerekse NASA Ames olsun, laboratuvarlarda yapılan değişik deneyler sonucu bu ön sinyallerin arkasındaki bilimi bulduk. Ve 2014 yılı sonu ile 2015 yılında NASA Ames’te Dr. Freund ile bir ekip kurup içerisine ondan fazla sensörlerin yer aldığı yer istasyonlarının planlarını hazırladık!''

''SİLİVRİ İSTASYONUNDA BU SİSTEM VAR’
"İşte bu istasyonlardan biri İstanbul Silivri’ye kurulmuş değerli okurlarım. Ve eğer gerçekten bu bilimsel çalışmalar sonuç verirse İstanbul depremini önceden haber alabilecekmişiz.

 Silivri’deki istasyonla ilgili Karel, “Amaç, multi parametreleri inceleyip deprem öncesi olası hemen hemen bütün sinyalleri kaydetmek. Bu istasyona daha başka sensörler de ilave etmeyi düşünüyoruz. Ayrıca çeşitli uydulardan da elde edeceğimiz verileri bilgisayarlarda değerlendirip bilimde çok önemli bir adım atacağımıza inanıyorum.

Her bir istasyonda değişik gaz sensörleri, elektromanyetik dalgaları ve artı ile negatif iyonları ölçecek aletler, meteoroloji istasyonu ve nihayet TEC ve TIR’ı kaydedebilecek özel yazılım gerektiren uzmanları bir araya getirip deprem biliminde bir gün depremleri birkaç gün önceden kestirip tarih yazacağız'' diyor..."

''SİSTEM TEST AŞAMASINDA OLDUĞU İÇİN VERİLER PAYLAŞILMIYOR’
Ronald Karel, İstanbul depremiyle ilgili Silivri istasyonunu sürekli takipte. Şu an test aşamasında olduğu için yazılımlar sonucu elde edilen bilgileri paylaşmıyorlar. Ancak yaklaşık bir yıl sonra bu test dönemi bitecek ve Dr. Friedemann Freund Türkiye’ye gelerek istasyondan elde edilen tüm bilgileri paylaşacakmış... Ben şahsen Karel’in anlattıklarını çok inandırıcı buldum. Ve doğruya doğru heyecanlandım. Olağanüstü bir çalışma zannımca ve inşallah sonuca ulaşır da büyük İstanbul depreminin ne zaman olacağını 2 gün önceden öğrenebiliriz."

''ÜLKEYİ YÖNETENLER PROJEYİ HİÇ MERAK ETMİYOR’
"Bu arada değerli okurlarım, uzun muhabbetin sonunda Karel, “NASA’nın Silivri istasyonu çalışmasında büyük katkım olduğunu düşünüyorum. Ülkem için bir şeyler yapmak, yapmaya çalışmak beni çok mutlu ediyor. Ancak bu kadar önemli bir çalışmayı yapan bendenizin bu ülkeyi yönetenler tarafından hiç merak edilmemesi de tuhaf geliyor. Bugüne kadar bir yetkili, bir devlet büyüğü arayıp da ''Sen kimsin arkadaş? Ne iş yaparsın? Gel oturalım bir konuşalım’ demedi!'' şeklinde serzeniş yüklü bir açıklama yaptı."


 


 

"İstanbul depremi konusunda heyecan yaratan çalışma" haberi, 06 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. 06 Eylül 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan İstanbul depremi konusunda heyecan yaratan çalışma haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul depremi konusunda heyecan yaratan çalışma 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  2. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  3. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  4. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  5. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  6. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  7. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  8. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  9. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  10. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  11. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  12. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  13. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  14. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  15. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  16. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  17. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  18. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  19. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  20. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
Teknoloji Haberleri