İstanbullular için sığınacak sadece mezarlıklar kaldı

İstanbullular için sığınacak sadece mezarlıklar kaldı

İstanbullular için sığınacak sadece mezarlık... 17 Ağustos Marmara Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılarak enkazdan yaralıların çıkartılması ve tedavileri  için verdiği mücadeleyle o dönem de ulusal basın tarafından ?“Kahraman Doktor'' olarak tanıtılan...

17 Ağustos Marmara Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılarak enkazdan yaralıların çıkartılması ve tedavileri  için verdiği mücadeleyle o dönem de ulusal basın tarafından ?“Kahraman Doktor'' olarak tanıtılan CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker 17 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği,  17 Ağustos Marmara Depreminin 17. yılı dolayısıyla Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

1509 yılında yaşanan büyük trajedi adı verilen depremden, 1999 Gölcük ve Düzce depremlerine kadar yaşadığımız tüm irili ufaklı depremler, ülkemizde yapı stoğunun yaşanan depremlere hazır olmadığını gösterdiğini söyleyen CHP’li Şeker, 8-9 şiddetinde depremlerin yaşandığı Japonya’da neredeyse kimsenin burnu bile kanamazken, ülkemizde 4-5 şiddetli depremlerde binaların yıkıldığını, can kayıplarının yaşandığını belirtti.

Toplumsal Hafızanın Unutkanlık Hastalığına Güvenenler Sorumluluklarını Yerine Getirmiyor

Herkesin “deprem uzmanı'' olduğu ülkemizde depremin değil, yeterli mühendislik hizmeti almamış, imar kurallarına uyulmadan yapılmış, dere kenarlarına doldurulmuş binaların insanların ölümüne neden olduğunu da herkes bilmekte olduğunu belirten Şeker, "Yaşanan depremlerden sonra siyasi sorumluların yaptıkları “önlem alacağız'' açıklamaları, çıkarılan yasalar, bir süre sonra da bunların unutulması her zaman yaşadığımız sıradan olaylardır ve 23 Ekim 2011 Van depremi bu durumun somut bir örneğidir.

Bilim adamlarının, meslek kuruluşlarının yaptıkları araştırmalarla ortaya koydukları çok net gerçekler var. Ülkemizin büyük bir kısmında olduğu gibi İstanbul önemli bir deprem kuşağının ortasında yer almaktadır. Ortalama 250 yılda bir gerçekleşen büyük deprem geliyor. İstanbul’u ve ülkeyi yönetenler bu büyük deprem gerçeğinin farkında değil. Toplumsal hafızanın unutkanlık katsayısına güvenen sorumlular, önlem alma konusunda üzerlerine düşeni yapmıyorlar" dedi.

17 Ağustos Depremi Sonrası Kurulan Deprem Fonunda Biriken Paralar Ne Oldu?

Konuşmasının devamında deprem riskinin en ciddi yaşanan ülkelerin başında geldiğimizi belirterek ihmalleri ve göz yumulan olayları açıklayan İstanbul Milletvekili Ali Şeker basın toplantısında şu görüşlere yer verdi:

“Marmara bölgesi ve İstanbul, Türkiye sanayisinin kalbi konumundadır. Sanayi ve ticaretin yüzde 75’ini barındıran bu bölgede yaşanacak büyük bir deprem, Türkiye’nin durması demektir. Bunu herkes bilirken, herhangi bir önlem, geleceğe dönük planlama neden yapılmaz?

Meslek Odalarının daha ciddi denetimler yapmasına uygun yasal düzenlemeler ve koşullar yaratmak yerine, meslek odalarına yönelik iktidar baskısı denetimsiz yapıların, sahte mühendislik hizmetlerinin önünü açmaktadır. Bu durum, yeni yapıların denetlenebilir olmasını zorlaştırmaktadır. Yapı denetim firmaları ile müteahhitler arasındaki ücret ilişkisi sonlandırılmalıdır. Müteahhitler yapı denetim ücretlerini işin başında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ödemeli,  yapı denetim firmaları ise bu işlerini yaptıkça hak edişlerini aynı şekilde Bakanlıktan almalıdır. Müteahhitlerin, yapı denetim firmalarını kontrol ettiği sistemin değil, yapı denetim firmalarının müteahhitleri kontrol ettiği sisteme geçilmelidir.

17 Ağustos depreminden sonra kurulan Deprem fonu ne oldu? Bu fonda 17 yılda ne kadar para toplandı? Bu fonla ne kadar konut yenilenebilirdi? 17 Ağustos depreminden sonra alınan önlemlerden birisi de deprem sonrasına yönelik oluşturulan deprem toplanma alanları ve acil ulaşım ağı idi. O tarihlerde insanların depremlerden sonra toplanmaları, acil ihtiyaçların görülmesi, barınabilmeleri için oluşturulan 470 deprem toplanma alanının 300’ü AVM ve Gökdelene dönüşmüştür. İstanbul’da yaşanan 1999 depreminde insanların haftalarca sokaklarda yaşadığını düşündüğümüzde sağ kalan 15 milyon İstanbullunun toplanabileceği alan kalmadı. Peki, büyük İstanbul depreminde hayatta kalmayı başaran 15 milyonun üzerinde İstanbullu ne yapacak? İstanbul’un yaşanacak bir deprem sonrasında acil bir ulaşım eylem planı yoktur. İlan edilen acil ulaşım yolları İSPARK aracılığıyla otopark haline getirilmiştir. İstanbul’un trafik sorunu deprem sonrası müdahaleyi imkânsız kılacak durumdadır ve maalesef 99 depreminden ders çıkartılmamıştır.''

TOKİ VE KİPTAŞ’IN Yapı Denetiminden Muaf Tutulması Kabul Edilemez

"TOKİ ve KİPTAŞ gibi büyük konut üreticisi kuruluşların yapı denetimden muaf tutulması kabul edilemez" diyen Şeker İstanbul başta olmak üzere ülkemizde kentsel dönüşüm ihtiyacının kaçınılmaz olduğunu söyleyerek, bu dönüşümün kentsel dönüşüm uzmanların ve meslek birliklerinin yaptıkları uyarılar dikkate alınarak hak sahipleri hak kaybına uğramadan gerçekleştirilmeli, kentsel dönüşüm rantsal dönüşüme çevrilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

"TOKİ’nin yandaşlara rant sağlayan lüks konutlar yapmak yerine, bilgi ve teknolojik birikimini konut stoğunun ve kamu binalarının yenilenmesi konusunda kullanırsa, en azından bundan sonra oluşacak kayıpların azaltılmasına ve kaybedilen 17 yılın telafisi yoluna gidilebileceğini" söyledi.

Sessiz ve Zavallı Bir Halde Sakat Kalmayı, Ölmeyi Bekliyoruz

"1994 yılından bu yana İstanbul’u, 14 yıldır da Türkiye’yi yönetenler bu dönemde yaşanan ve bundan sonra da yaşanacak olan tüm olumsuzluklarında sorumlusudur. Depremi sessizce bekleyen İstanbul’da sessizliğin bozulup toprağın ses vereceği anda maalesef ölecek insanlar. Milletçe sessiz ve zavallı bir halde sakat kalmayı ve ölmeyi bekliyoruz.'' diyen Şeker şunları söyledi:

"Olası büyük ölçekli bir depremde ise İstanbul’da yaşayan insanların toplanma alanı olarak belirlenene 470 alandan 300'ü AVM ve rezidansa dönüştürüldüğü için, toplanma alanı olarak sadece mezarlıklar kaldı."

Torba Yasadaki 75. Madde Geri Çekilmelidir

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan kanun maddeleri ile ilgili kaygılarını da belirten CHP’li Şeker: “Ülkenin denetim mekanizmalarını hemen her konuda felç eden iktidar, getirdiği varlık fonu yasasının önce 70. Daha sonra 75 olan Maddesiyle, yurttaşların özellikle çevre ve doğa konusundaki duyarlılıklarını ve denetim görevlerini by pass etmeye çalışmaktadır. Bu madde, yanlıştır. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında oluşturulmaya çalışılan uzlaşma kültürüne de, demokrasi kültürüne de aykırıdır, geri çekilmelidir'' dedi.?

"İstanbullular için sığınacak sadece mezarlıklar kaldı" haberi, 18 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 18 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İstanbullular için sığınacak sadece mezarlıklar kaldı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbullular için sığınacak sadece mezarlıklar kaldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  2. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  3. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  4. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  5. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  6. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  7. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  8. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  9. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  10. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  11. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  12. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  13. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  14. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  15. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  16. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  17. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  18. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  19. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  20. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
Gündem Haberleri