İstanbul'un en meşhur üç caddesi artık bomboş

İstanbul'un en meşhur üç caddesi artık bomboş

İstanbul'un en meşhur üç caddesi artık bomboş Gözde alışveriş caddelerindeki yaprak dökümü devam ediyor. Bağdat Caddesi’nde geçen yıl dolu olan 77 mağaza bu yıl boş. Dolu mağaza sayısında İstiklal Caddesi’nde 29, Nişantaşı’nda 21 azalma var. Bu alışveriş caddelerinde...

Gözde alışveriş caddelerindeki yaprak dökümü devam ediyor. Bağdat Caddesi’nde geçen yıl dolu olan 77 mağaza bu yıl boş. Dolu mağaza sayısında İstiklal Caddesi’nde 29, Nişantaşı’nda 21 azalma var. Bu alışveriş caddelerinde dolu dükkan sayısındaki azalmanın da etkisiyle kiralar düşüyor. Yetkililerin tahminine göre düşüş yüzde 25 - 40 düzeyinde. Yüksek kiralar nedeniyle bu caddeleri terkeden perakendeciler ya daha düşük kiralı semtlere ya da yakınlardaki AVM'lere gidiyor. Caddelerde boşalan mağazaların yeniden kiralama süresi 2 aydan 6 aya kadar uzamış durumda. Köklü AVM’ler iyi durumda ancak bazı yeni AVM’ler yüzde 30 dolulukla açılıyor. 380 AVM’de 4 bin civarında dükkan kiracı bekliyor.

Dünya gazetesinden İrem Çetingeöz’ün haberine göre, geçen yılın ilk çeyreğin Bağdat Caddesi'ndeki dolu dükkan sayısının 427 olduğunu belirten JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, bu yılın ilk çeyreinde bu sayının 350 olarak hesaplandığını söyledi. Alkaş, aynı şekilde İstiklal Caddesi'nde de geçen yıl 263 olan dolu mağaza sayısının bu yıl 234'e düştüğünü, azalma trendinin Nişantaşı'nda da olduğunu bildirdi. Alkaş'ın verdiği bilgiye göre; bu semtte de geçen yıl 519 olan dolu mağaza sayısı bu yıl 498'e düşmüş. Alkaş, “Bağdat Caddesi'nde geçen yıl sadece 8 dükkan boştu. İstiklal Caddesi'nde boş dükkan sayısı 3'ten 32'ye yükseldi. Nişantaşı'nda boş dükkan sayısı geçen yıl 19’du, şimdi 25 oldu. Bu durumun yaşanmasında kentsel dönüşüm sürecinin büyük etkisi var. İnşaat halindeki yapıların sayısı her geçen yıl artıyor. Bağdat Caddesi'nde 43, İstiklal'de 13, Nişantaşı'nda ise 28 mağaza inşaat halinde" dedi.

KİRADA İNDİRİM OLMAZSA BOŞALTIYORLAR
Boş dükkanları kiralayan yeni kiracıların bir önceki kiraya göre yüzde 40 daha düşük fiyata anlaştığını belirten Avi Alkaş, bu nedenle mevcut kiracıların indirimi ya da kur sabitleme gibi taleplerine yanıt alamazlarsa farklı dükkanlara geçiş yaptıkları bilgisini verdi. Caddelerdeki birincil kira seviyelerinin 2010’dan 2015 sonuna kadar çok hızlı bir artış gösterdiğini belirten Alkaş, "Ekonomik durgunluk ve yabancı turist sayısının azalması, kira seviyelerindeki güçlü artış eğilimini tersine çevirdi. 2016’nın ilk aylarından günümüze kadar düşüş eğilimi sürdü. Orta vadede de söz konusu düşüş eğiliminin sürmesini bekliyoruz. Kira düşüşlerinden en fazla Bağdat ve İstiklal Caddesi'ndeki mağazalar etkilendi. Nişantaşı daha az etkilendi'' diye konuştu.

Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da AVM’lerde yaklaşık 1 yıldır dükkanların boşaldığını, bu durumun caddelerde de görüldüğünü belirtti. Yazıcı şöyle devam etti: "Perakendeciler yüksek kiraları ödemekte zorlanıyor. Bu yüzden ya metrekaresi küçük mağazaya ya da kirası daha düşük yere geçmeyi tercih ediyor. Şimdi caddedeki bir mağazayı boşaltan perakendecinin yerine gelen yeni kiracı o yeri yüzde 20-25 daha düşük kiralıyor."

DÜKKANLAR EN AZ 6 AY BOŞ KALIYOR
Cadde perakendeciliğinde dikkat çeken bir diğer konu da boşalan dükkanların ne kadar süre boş kaldığı. Konuyla ilgili konuşan JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, "Geçtiğimiz dönemlerde dükkanlar genellikle boşalmıyor, devir oluyordu. Boşalanlar da 1-2 ayda kesin doluyordu. Bu süreç günümüzde 6 aya kadar uzadı" dedi. Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da boşalan bir dükkanın boş kalma süresinin cadde perakendeciliğinde 6 ay ve üzeri olduğunu söyledi.

PERAKENDECİNİN MALİYETİNİN YÜZDE 15'İ KİRA
Alışveriş merkezlerinin kiracısı ile bir bütünlük sağladığını aktaran Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, “Serbest ekonominin temel maddelerinden biri sözleşme serbestliğidir. Her rasyonel AVM yatırımcısı ve perakendeci sözleşme serbestliği doğrultusunda hareket ediyor. AVM yönetimleri, perakendecinin kira/ciro oranını takip ederek, zorda olan kiracıya gerekli yardımı yapmaya çalışıyor. Bu noktada unutulmamalıdır ki kiralar perakendecinin maliyet kalemlerinin ortalama yüzde 15’ini oluşturuyor" dedi.

AVM’LERDE 4 BİN MAĞAZA BOŞ, KİRA MAKUL OLURSA DOLAR
Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, yerli AVM yatırımcısının perakendeciye ciddi şeklide yaklaşım gösterdiğini söyledi. Öncel şöyle devam etti: "Yeni AVM'ler yüzde 30-40 dolulukla açılıyor. Buradaki perakendecilerle ciro üzerinden kira anlaşması yapılıyor. Her AVM'de en az 10-15 dükkan boş. Birleşmiş Markalar Derneği olarak daha fazla mağaza açmak istiyoruz. Çünkü 1 mağaza, 7-8 kişinin istihdamı demek. Şu anda da 380 tane AVM ve 4 bin boş mağaza var. Yeter ki bize makul değerlerle kira verilsin, biz de mağazalar açalım. Bu konuda yerli yatırımcılar gibi yabancı yatırımcı AVM yönetim gruplarının da ilgili olmasını istiyoruz."

Önde gelen caddelerdeki dolu mağaza sayıları:

 20162017Azalma
Bağdat Caddesi42735077
İstiklâl Caddesi26323429
Nişantaşı51949821

"İstanbul'un en meşhur üç caddesi artık bomboş" haberi, 21 Temmuz 2017 tarihinde yazılmıştır. 21 Temmuz 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan İstanbul'un en meşhur üç caddesi artık bomboş haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul'un en meşhur üç caddesi artık bomboş 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  2. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  3. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  4. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  5. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  6. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  7. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  8. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  9. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  10. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  11. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  12. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  13. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  14. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  15. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  16. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  17. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  18. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  19. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  20. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
Ekonomi Haberleri