İşte Gezicinin ilk kez açıklanan son referandum anketi!

İşte Gezicinin ilk kez açıklanan son referandum anketi!

İşte Gezicinin ilk kez açıklanan son referan... ABC GAZETESİ/HABER MERKEZİGezici Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gezici son anketin ayrıntılarını Tele1 TV'de Merdan Yanardağ'ın hazırlayıp sunduğu 5. Boyut programında anlattı. Gezici araştırmanın 21 ilde...

ABC GAZETESİ/HABER MERKEZİ

Gezici Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gezici son anketin ayrıntılarını Tele1 TV'de Merdan Yanardağ'ın hazırlayıp sunduğu 5. Boyut programında anlattı. 

Gezici araştırmanın 21 ilde yapıldığını bildirerek, seçmenin sandığa gitme eğiliminin normal ölçüde, gitmeyenlerin eğilimlerinin ise 'Hayır' yönünde olduğunu söyledi. Gezici, bu yurttaşların sandığa gitmesi halinde 'Hayır' oylarının daha da yüksel olduğunu belirtti.

SANDIĞA GİDİLSEYDİ ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI OLAMAZDI 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini örnek gösteren Gezici, "O dönemde seçmen sandığa gitseydi. Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 48, Erdoğan ise yüzde 43,5 oy alacaktı. Seçimler ikinci tura kalacaktı. İkinci turda da Ekmeleddin İhsanoğlu kazanacaktı" dedi. 

AKP seçmeninin yüzde 65'inin ideolojik nedenlerle oy verdiğini öne süren Gezici, geri kalan yüzde 35'in ekonomik sebepler, güvenlik kaygısı ve geçici sebeplerle oy verdiğini iddia etti. 

Bu yüzde 35'in aklının karışık olduğunun altını çizen Gezici AKP seçmenin yüzde 22'sinin referandumda 'hayır' oyu vereceğini belirtti.

Gezici son düzenledikleri ankette "Referanduma giderseniz tercihiniz ne yönde olur?" sorusuna halkın yüzde 41,2'sinin 'evet', yüzde 58,2'sinin ise 'hayır' dediğini programda açıkladı.

7 Haziran seçimlerinde oy verdikleri parti ile başkanlık sistemini destekleyip desteklememesi arasındaki ilişkiyi karşılaştıran Gezici anketinde elde edilen sonuçlar ise şu şekilde; 

7 HAZİRAN'DA AKP'YE OY VERENLERİN YÜZDE 22,7'Sİ BAŞKANLIK İSTEMİYOR

7 Haziran'da AKP'ye oy veren seçmenin yüzde 77,3'ü desteklediğini açıklarken, yüzde 22,7'si başkanlık sistemini desteklemediğini söylüyor.

MHP seçmeninin ise sadece yüzde 31,3'ü başkanlık sistemini destekliyor. Buna karşın başkanlık sistemini desteklemeyen MHP seçmeninin oranı ise; yüzde 68,7

CHP ve HDP seçmenlerinin büyük bir bölümü ise başkanlık sistemini desteklemiyor. CHP seçmenin sadece yüzde 5'i başkanlık sistemini desteklediğini belirtirken, yüzde 95'i desteklemediğini belirtiyor.

HDP'de ise başkanlık sistemini destekleyen seçmenin oranı sadece yüzde 4,9, buna karşın seçmenin yüzde 95,1'i başkanlık sistemini desteklemiyor.   

 İşte Gezici Araştırma'nın son anketinin detayları;

Araştırmaya katılan halkın 7 Haziran 2015 seçimlerinde hangi partiye oy verdiği ile CHP’ye oy verip vermeyeceği arasındaki ilişki incelendiğinde, 7 Haziran 2015 seçimlerinde CHP’ye oy verenlerin % 93,9’u CHP’ye yine oy verebileceğini ifade ederken,  7 Haziran 2015 seçimlerinde MHP’ye oy verenlerin % 32’si CHP’ye oy verebileceğini, 7 Haziran 2015 seçimlerinde AKP’ye oy verenlerin % 16,4’ü CHP’ye oy verebileceğini ifade etmektedir.

1-179.jpg

Tablo. Araştırmaya Katılan Halkın 7 Haziran 2015 Seçimlerinde Hangi Partiye Oy Verdiği ile Başkanlık Sistemini Destekleyip Desteklememesi Arasındaki İlişki

2-164.jpg

Başkanlık Sistemini Destekleyip Desteklememesi Arasındaki İlişki

2.1.jpg

7 Haziran 2015 Seçimlerinde Hangi Partiye Oy Verdiniz?

2.2.jpg

Araştırmaya katılan halkın 7 Haziran 2015 seçimlerinde hangi partiye oy verdiği ile başkanlık sistemini destekleyip desteklememesi arasındaki ilişki incelendiğinde, 7 Haziran 2015 seçimlerinde CHP’ye oy verenlerin % 95’i başkanlık sistemeni istemediğini ifade ederken, MHP’ye oy verenlerin % 68,7’si ve AKP’ye oy verenlerin % 22,7’si başkanlık sistemini istemediğini ifade etmektedir.                                                                                                                            

Tablo.  Araştırmaya Katılan Halkın 1 Kasım 2015 Seçimlerinde Hangi Partiye Oy Verdiği ile Hayatında Hiç CHP’ye Oy Verip Vermediği Arasındaki İlişki

chp-007.jpg

Araştırmaya katılan halkın 1 Kasım 2015 seçimlerinde hangi partiye oy verdiği ile hayatında hiç CHP’ye oy verip vermediği arasındaki ilişki incelendiğinde 1 Kasım seçimlerinde MHP’ye oy verenlerin % 35,2’si CHP’ye oy verdiğini ve AKP’ye oy verenlerin % 21,3’ü  CHP’ye oy verdiğini ifade etmektedir.

Tablo. Araştırmaya Katılan Halkın 1 Kasım 2015 Seçimlerinde Hangi Partiye Oy Verdiği ile CHP’ye Oy Verme Durumu Arasındaki İlişki

3-110.jpg

Araştırmaya katılan halkın 1 Kasım 2015 seçimlerinde hangi partiye oy verdiği ile CHP’ye oy verme durumu arasındaki ilişki incelendiğinde,  1 Kasım seçimlerinde CHP’ye oy verenlerin % 93,1’i CHP’ye oy vermek istediğini ifade ederken, MHP’ye oy verenlerin % 33,6’sı ve AKP’ye oy verenlerin % 17’si CHP’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir.

Tablo. Araştırmaya Katılan Halkın Olası Bir Erken Seçimde Oy Vermek İstediği Partiye İlişkin Dağılım

3.1.jpg

Araştırmaya katılan halkın olası bir erken seçimde oy vermek istediği partiye ilişkin dağılım incelendiğinde % 45,1’i AKP’ye oy vermek istediğini ifade ederken, % 26’sı CHP’ye, % 15,1’i MHP’ye ve % 10,2’si HDP’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir. 

Tablo. Araştırmaya Katılan Halkın Olası Bir Erken Seçimde Oy Vermek İstediği Parti Dışında İkinci Olarak Düşündüğü Partiye İlişkin Dağılım

ikinci.jpg

?Araştırmaya katılan halkın olası bir erken seçimde oy vermek istediği parti dışında ikinci olarak düşündüğü partiye ilişkin dağılım incelendiğinde % 38,2’si MHP’ye oy vermek istediğini ifade ederken, % 21,6’sı CHP’ye, % 15,7’si AKP’ye ve % 4’ü HDP’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir.

Tablo. Araştırmaya Katılan Halkın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Girmesini İsteme Durumu ile Olası Bir Erken Seçimde Oy Vermek İstediği Parti Arasındaki İlişki

ab-003.jpg

Araştırmaya katılan halkın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini isteme durumu ile olası bir erken seçimde oy vermek istediği parti arasındaki ilişki incelendiğinde olası bir erken seçimde CHP’ye oy vermek isteyenlerin % 73,1’i Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini istediğini ifade ederken, olası bir erken seçimde AKP’ye oy vermek isteyenlerin % 35’i Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini istediğini ve MHP’ye oy vermek isteyenlerin % 36’sı Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini istediğini ifade etmektedir.

Tablo. Araştırmaya Katılan Halkın Cumhuriyet Halk Partisi’ne Oy Verip Veremeyeceğine İlişkin Dağılım

chpye.jpg

Araştırmaya katılan halkın Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy verip vermeyeceğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 40,6’sı CHP’ye oy vereceğini ifade ederken, % 37,6’sı hayır, % 21,8’i belki verebileceğini ifade etmektedir.

Tablo. Araştırmaya Katılan Halkın Hayatında Hiç Cumhuriyet Halk Partisi’ne Oy Verip Vermediğine İlişkin Dağılım

verdim.jpg

Araştırmaya katılan halkın hayatında hiç Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy verip vermediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 45,1’i oy verdiğini ifade ederken, % 54,9’u oy vermediğini ifade etmektedir.

Tablo. Araştırmaya Katılan Halkın Şuan Ülkenin En Önemli Sorunun Ne Olduğu ile İlgili Görüşlerine İlişkin Dağılım

sorun.jpg

*Araştırmaya katılan halk birden fazla tercih yapmıştır.

Araştırmaya katılan halkın şuan ülkenin en önemli sorunun ne olduğu ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 67’si terör olduğunu ifade ederken, % 55’işsizlik, % 37’si ekonomik sıkıntılar, % 16’sı yargı/hukuk ve  % 15’i yolsuzluk olduğunu ifade etmektedir.

Tablo. Araştırmaya Katılan Halkın Avrupa Birliği’nde Müzakerelerin Durdurulmasını Nasıl Gördüğüne İlişkin Dağılım

abbtse.jpg

Araştırmaya katılan halkın Avrupa Birliği’nde müzakerelerin durdurulmasını nasıl gördüğüne ilişkin dağılım incelendiğinde % 36,2’si olumsuz bir durum olduğunu ifade ederken, % 36,1’i yerinde bir karar olmuş, durdurulsun ve % 27,7’si bir fikri olmadığını ifade etmektedir.

Tablo. Araştırmaya Katılan Halkın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Girmesini İsteyip İstememesine İlişkin Dağılım

6-025.jpg

Araştırmaya katılan halkın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini isteyip istememesine ilişkin dağılım incelendiğinde % 54,4’ü Avrupa Birliği’ne girmek istediğini ifade ederken, % 45,6’sı girmek istemediğini ifade etmektedir.

Tablo. Araştırmaya Katılan Halkın Geçim Sıkıntısı Yaşayıp Yaşamamasına İlişkin Dağılım

son-001.jpg

Araştırmaya katılan halkın geçim sıkıntısı yaşayıp yaşamamasına ilişkin dağılım incelendiğinde % 55,9’u geçim sıkıntısı yaşadığını ifade ederken, % 44,1’i geçim sıkıntısı yaşamadığını ifade etmektedir.

"İşte Gezicinin ilk kez açıklanan son referandum anketi!" haberi, 03 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 03 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İşte Gezicinin ilk kez açıklanan son referandum anketi! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İşte Gezicinin ilk kez açıklanan son referandum anketi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:51 ‘Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur’ sorusuna Barış Arduç'tan jet yanıt
  2. 09:47 11 Hükümet Konağı ihalesi yapıldı: Toplam bedeli 1 milyar 189 milyon
  3. 09:40 Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Yeni anayasa bir vizyon ister fakat ortada bundan eser yok
  4. 09:34 ATV'nin sevilen dizisi için apar topar final kararı
  5. 09:30 Alman basını: Nico Hulkenberg Audi ile anlaştı, resmi açıklama yakın
  6. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  7. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  8. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  9. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  10. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  11. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  12. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  13. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  14. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  15. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  16. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  17. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  18. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  19. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  20. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
Politika Haberleri