İşte üniversiteye girişte yeni sistem

İşte üniversiteye girişte yeni sistem

İşte üniversiteye girişte yeni sistem Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Yekta Saraç, 2018-2019 eğitim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adının ’Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ olacağını açıkladı. İki oturum halinde yapılacak sınavın Haziran...

Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Yekta Saraç, 2018-2019 eğitim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adının ’Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ olacağını açıkladı. İki oturum halinde yapılacak sınavın Haziran ayında bir hafta sonunda bitirileceğini belirten Saraç, sorularda sadece Milli Eğitim Bakanlığı müfredatının esas alınacağını ifade etti.

SINAVIN ADI DEĞİŞTİRİLDİ
"Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirildi. Bir hafta sonunda yapılıp bitecek. Türkçe ve matematik merkezde olacak. Sınavın adı Yüksek Öğretim Kurumları sınavı olacak. Sınavda 80 soru sorulacak. Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak.

Aksayan tarafları giderecek, öğrenciler üzerindeki stresi azalatacak, daha yalın bir sistem için gerekli düzenlemenin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu gerçektir. Lise eğitimi, yükseköğretim de dahil, eğitimin bel kemiğidir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlatıp bitirmeyi planladık.

Şu an varolan 18 puan türü yeterlilikleri sağlamak açısından önemli işlev görse de süreyi zorlaştırmaktadır. Bazı puan türleri arasında akademik farklılık az olarak ortaya çıkmaktadır. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz fakat her bir puan türünde Türkçe ve Matematik ağırlıkta olacaktır. 

Eğitim ve öğretimdeki her bir değişiklik anne ve babalarının canlarına, yani çocuklarına dokunmak demektir.

Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerimizi değiştirmesinler. Yeni düzenleme ile sınavı, öğrencilerimiz, aileleri, rehberleri ve bizler için daha yalın hale getirmeyi planlıyoruz.

2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacaktır. 

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı yabancı dil hariç haziran ayında bir hafta sonu yapılacaktır, iki oturum olacaktır. İkinci oturumda adayların lise müfredat bilgisi esas alınacaktır.

Ama yabancı dil sınavı tek oturum olacaktır.

Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur.

SINAVLAR İKİ OTURUMDA YAPILACAK
Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, birinci oturumda 40 adet Türkçe, 40 adet matematik sorusundan oluşan sınav, Cumartesi sabahı gerçekleştirilecektir. Sınav sorularının toplamı 80 olacaktır.
 Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek. 
İkinci oturumda 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir.  Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur.  Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir. Sosyal testi yüzde 50, fen testi yüzde 50 etkili olacaktır.

'EN AZ 150 PUAN ALANLAN ADAYLAR..'
Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen  sene olduğu gibi baraj puanı bu yıl da aynı tutulmuştur. Temel Yeterlilik  Testi'ne giren ve Temel Yeterlilik Testi puanı en az 150 olan adaylar, özel  yetenekle öğrenci alan özel  yetenekle öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

Özetle yeni sistemimiz daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilir ve kolay yönetilebilir bir sistemdir. Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir. Temel yeterlilik esaslı bir değerlendirme söz konusu olacaktır. Tek bir puanla meslek yüksek okulları tercih edilebilecektir. Orta öğretim sürecini odağa alan bir sistemdir. 
Bu giriş sisteminin usul ve esaslarının belirlenmesi YÖK’e has. Ama ÖSYM’nin de bir sınav takvimi var. ÖSYM başkanı ile bu hususu müzakere edeceğiz.

SINAV NE KADAR SÜRECEK?
Stres yaşamamaları için gereken sürenin tespiti hususunda hem eğitim bilimcilerden hem de psikologlardan görüş alıyoruz.Birinci oturum çok m daha kısa bir müddet olacak.
Toplamda bütününde soru başına düşen dakika hesaplarına baktığımızda bu 2006-2009 yılları arasında bir dakika idi. Daha sonra 1,5-1,7 arasında süre veriliyordu. Önceliğimiz adaylarımızın rahat ve huzur içinde bu sınavı yapacak süreye sahip olmaları.

Bu yıl ilk sınavda uygulanacak bu sistem. Hiç vakit kaybetmeden bu sene uygulamaya başlıyoruz. 
Sınava giriş saati konusunda ÖSYM ile görüştük. Bu yıl biraz daha esnek olacak. 

f2-028.jpg

"İşte üniversiteye girişte yeni sistem" haberi, 12 Ekim 2017 tarihinde yazılmıştır. 12 Ekim 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan İşte üniversiteye girişte yeni sistem haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İşte üniversiteye girişte yeni sistem 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:56 25 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  2. 11:52 Ev Yapımı Dondurma Tarifleriyle Yazın Keyfini Çıkarın!
  3. 11:40 Fatih Altaylı: Soylu’nun zeki, akıllı biri olduğunu düşünmüştüm hep
  4. 11:30 Faruk Bildirici: O montaj fotoğraf gazetecilik problemi
  5. 11:30 Akaryakıt Fiyatlarında Büyük İndirim: Motorine 1.17 TL'lik Düşüş!
  6. 11:22 Çorlu tren faciası davasında karar çıktı
  7. 11:18 Hamas'ın üst düzey yetkilisi silah bırakma koşulunu açıkladı
  8. 10:53 Son seçim anketinden AK Parti ve YRP'ye kötü haber: CHP’nin yükselişi sürüyor
  9. 10:49 Filozof Atakan yıllar sonra ortaya çıktı
  10. 10:43 Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan’ın dudak uçuklatan maaşı: 801 bin lira
  11. 10:39 Sosyal medyadan duyurdu: İYİ Parti'de üst düzey istifa
  12. 10:32 Mehmet Yakup Yılmaz: Erdoğan'ın MHP'yi yok sayabileceğini düşünmüyorum
  13. 10:25 Barış Terkoğlu yazdı: Uğur Dündar’ın babalık davası
  14. 10:22 İsmail Kartal: 5'te 5 yapabilirsek, hedefimize ulaşma şansımız olabilir
  15. 10:18 Hatay'da afetzedelerin sorunları büyüyor: Hava tozlu, konteynerler böcekli
  16. 09:51 ‘Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur’ sorusuna Barış Arduç'tan jet yanıt
  17. 09:47 11 Hükümet Konağı ihalesi yapıldı: Toplam bedeli 1 milyar 189 milyon
  18. 09:40 Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Yeni anayasa bir vizyon ister fakat ortada bundan eser yok
  19. 09:34 ATV'nin sevilen dizisi için apar topar final kararı
  20. 09:30 Alman basını: Nico Hulkenberg Audi ile anlaştı, resmi açıklama yakın
Eğitim Haberleri