'İttifak yasası özgür tercih hakkına müdahale değil de ne?'

'İttifak yasası özgür tercih hakkına müdahale değil de ne?'

'İttifak yasası özgür tercih hakkına müdahal... CHP İstanbul Milletvekili Prof. Süleyman Sencer Ayata, ittifak kanun teklifinin anti demokratik hükümler içerdiğini ifade eden Ayata, "Şimdi bu düzenleme özgür tercih hakkına müdahale değildir de nedir?" diyerek tepki gösterdi."Anayasa...

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Süleyman Sencer Ayata, ittifak kanun teklifinin anti demokratik hükümler içerdiğini ifade eden Ayata, "Şimdi bu düzenleme özgür tercih hakkına müdahale değildir de nedir?" diyerek tepki gösterdi.

"Anayasa değişikliği referandumunda 'evet' kanadını oluşturan partilerin temel argümanlarından birinin yasama ve yürütmenin birbirinden ayrıldığı iddiası olduğunu" söyleyen Ayata, "Madem öyle, o zaman anayasaya uyum için yapıldığı söylenen bu kanunda yapılan değişiklikle neden başkan ve siyasi parti pusulaları aynı zarfın içine konuyor?" diye sordu. Ayata, bu kanun teklifiyle seçmenlerin iki farklı tercihi aynı doğrultuda yapmaya yönlendirildiğini ileri sürdü.

Halkı uyuttular: Gece gece meclisten seçim yasası geçiriyorlar

Prof. Süleyman Sencer Ayata’nın seçim ittifakına ilişkin yasa düzenlemesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma şöyle:

İTTİFAK YASASI ÜZERİNE
Seçim kanununda yapılacak değişikliklerin teknik boyutuna dair pek çok değerlendirme farklı platformlarda dile getirildi. Fakat ben bu düzenlemenin siyasi sistemimiz bakımından doğuracağı sorunlar arasında önemli gördüğüm bazılarının altını çizmek istiyorum.

1. Oyunun Kuralları

Öncelikle, seçim kanununda yapılan değişiklikler müzakereye, uzlaşmaya dayalı olarak yapılmadı. Mevcut düzenleme sadece iki partinin iradesinin bir yansıması. Bir başka deyişle, yarışmanın kuralları seçmenlerin neredeyse yarısını temsil eden siyasi partilerin rızası olmadan değiştiriliyor. Bu büyük kütle oyunun yeni kurallarının adil olduğuna inanmıyor. Değişikliklerin iktidarda kalmak için yapıldığı düşünülüyor. Bu kanaat ise Türkiye’de halihazırda yaşanan meşruiyet bunalımını daha da derinleştiriyor.

2. Seçim Güvenliği Algısı

Bugün artık seçimde adalet ve güvenlik en çok konuşulan konu haline gelmiş durumda. Propaganda eşitsizliği, kamu görevlilerinin partizan davranışları, kamu kaynaklarının iktidar partisi yararına kullandırılması ve seçimlere düşen “şaibe'' gölgesi...

Birincisi, bugüne kadar siyasi iktidar demokrasiyi hep “sandık'' çoğunluğu olarak tanımladı. Ama artık büyük bir seçmen kitlesi sandığın millet iradesini doğru yansıttığına inanmıyor. Yaşlı seçmenler ünlü sihirbaza atfen “o sandık Zati Sungur sandığı'' diyor. Sandığa güvenin kaybolduğu yerde demokrasiye, adalete inanç kalmaz.

İkincisi, asgari tanımına göre demokrasi, iktidarın özgür ve adil seçimler yoluyla el değiştirebilmesi demektir. Geçmişte, Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında bu özelliğe sahip nadir ülkelerden birisiydi. Bugün yurt içinde ve yurt dışında böyle düşünenlerin sayısı hızla azalıyor. Türkiye adil seçimlerin olmadığı bir ülke olarak anılıyor.

3. Anti-demokratik hükümler

Referandumda “evet'' kanadını oluşturan partilerin temel argümanlarından biri yasama ve yürütmenin birbirinden ayrıldığı iddiasıydı. Madem öyle, o zaman anayasaya uyum için yapıldığı söylenen bu kanunda yapılan değişiklikle neden başkan ve siyasi parti pusulaları aynı zarfın içine konuyor? Bu uygulama ile seçmenler iki farklı tercihi aynı doğrultuda yapmaya yönlendirilmiyor mu? Oysa biliyoruz ki demokrasi, ülkeyi yönetenlerin halkın oyuyla belirlenmesi demek. Bunun için de seçmenin önüne farklı seçenekler konmalı ve seçmen tercihini özgürce yapabilmeli. Şimdi bu düzenleme özgür tercih hakkına müdahale değildir de nedir?

4. Kutuplaşma

Kutuplaşma, belki de karşı karşıya olduğumuz en önemli sorun.

Her toplumda ayrışmalar, yarılmalar olduğu doğru. Ancak modern siyasi partilerin en önemli işlevlerinden birisi bu ayrışmaları yumuşatmaktır. Pekiyi, bu ittifak kutuplaşmayı yumuşatıcı yönde midir? Ben evet diyemiyorum.

Bir kısım medya ve özellikle ittifak partilerinin üst yöneticileri kendilerini “yerli ve milli'', muhalefeti dış güçlerin sözcüsü, “vatan haini'' olarak suçlamayı sürdürüyor. Hatta cumhur ittifakını açıkça bu temel üzerine oturtuyor. Bugünün koşullarında, bu düzenlemenin siyasi ve toplumsal kutuplaşmayı artıracağı, hatta kutuplaşmanın kurumsallaşmasına yol açacağı açıktır.

Hiç kuşku yok ki bu düzenleme karşı karşıya bulunduğumuz siyasi ve toplumsal kutuplaşma, demokrasi krizi ve meşruiyet erozyonu gibi sorunlarımızı büsbütün içinden çıkılmaz hale getirecektir."

"'İttifak yasası özgür tercih hakkına müdahale değil de ne?'" haberi, 13 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 13 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'İttifak yasası özgür tercih hakkına müdahale değil de ne?' haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'İttifak yasası özgür tercih hakkına müdahale değil de ne?' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Gündem Haberleri