Kaboğlu'ndan mahkemeye: Gerek yok, bu kadarı bile rencide edici

Kaboğlu'ndan mahkemeye: Gerek yok, bu kadarı bile rencide edici

Kaboğlu'ndan mahkemeye: Gerek yok, bu kadarı... ''Bu suça ortak olmayacağız’ bildirisine imza atan akademisyenler hakkında ''terör propagandası yapmak’suçlamasıyla açılan davaların görülmesine bugün devam edildi. Aralarında KHK ile Marmara Üniversitesi’ndeki görevinden...

''Bu suça ortak olmayacağız’ bildirisine imza atan akademisyenler hakkında ''terör propagandası yapmak’suçlamasıyla açılan davaların görülmesine bugün devam edildi. Aralarında KHK ile Marmara Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu’nun da bulundğu 18 akademisyen bugün ayrı ayrı hakim karşısına çıktı.

Çağlayan’daki İstanbul 36’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde Kaboğlu’nun da aralarında olduğu 10 akademisyenin duruşması yapıldı. 8 akademisyen duruşmada hazır bulurken 2 akademisyen mazeret bildirdi. Duruşmaları, aralarında akademisyen ve öğrencilerin de bulunduğu çok sayıda kişi takip etti.

Kaboğlu’nu duruşmada 20’ye yakın avukat temsil etti. Ancak Mahkeme Başkanı Hakan Özer avukat sayısını, KHK’yı dayanak göstererek 3’le sınırlandırdı.

''PASAPORTUMA EL KONULDUĞU İÇİN SORBONNE’A GİDEMİYORUM’
Kaboğlu, kimlik tespiti sırasında, KHK ek listesinde adının yer aldığı için Marmara Üniversitesi’nde çalışamadığını ve Sorbonne Üniversitesi’ne de pasaportuna el konulduğu için gidemediğini söyledi. Başkan Özer’in yöneltilen suçlamayı okuyup, “Hepsini okumama gerek yok değil mi?'' diye sorması üzerine Kaboğlu, “Gerek yok. Bu kadarı bile rencide edici'' cevabını verdi.

Ardından savunmasına geçen Kaboğlu, Barış Bildirisi’na ilişkin şunları söyledi: “Her sözcüğüne katılma zorunluluğu bulunmamaktadır. Benim  bin 500 öğrencim vardı. Aynı soruya bin 500 farklı yanıt alırdık. Bildirinin herkes tarafından bütün kelimelerinin, virgüllerinin paylaşılması koşulu bulunmamaktadır. Tam 23 ay 10 gün geçti imzanın üzerinden, imzacılar kaçmıyordu. Neden buradalar?''

''İDDİANAME BANA TEBLİĞ EDİLMEDEN BİR GAZETE YAYINLANIYOR’
Adının 686 sayılı KHK ek listesinde yer aldığı günün ertesinde savcılığın kendisine davet yazısı yolladığını anlatan Kaboğlu, “Bu kadar büyük bir rastlantı olabilir mi? İddianame tarafıma tebliğ edilmeden ertesi gün bir gazetede yayımlanıyor. 15 temmuz darbe girişimi yaşanmasaydı bu listede adım yer almayacaktı. Bu dava siyasal nitelikte bir davadır'' ifadesinde bulundu.

Kaboğlu, “Neden 1128 ayrı dosya anlamak mümkün değil. Talep edilen cezalar da geniş yelpazeli. Bu bir OHAL davasıdır. Çünkü eğer OHAL ilan edilmeseydi bu davalar da ortaya çıkmayacaktı'' dedi.

''BİLDİRİ TOPLU FAKAT DAVALAR TEKLİ’
Barış hakkı ve ifade özgürlüğünün anayasal bir hak olduğunu dile getiren Kaboğlu, şöyle dedi: “Buradaki çelişki şu; bildiri toplu, fakat davalar tekil. Bu çelişkiyi aşmak, adil yargılanma için kolay olmayacak. Acaba Barış Bildirisi’ne rıza gösterenlere karşı başlatılan linç girişimi cezasızlık sorunundan mı kaynaklanıyor? Bildiriye olur veren kişiler yaşama hakkından yoksun edilme eşiğine kadar linç kampanayasına tabi tutuluyor. Onları öldürmeye azmettirme eşiğine ulaşan kişilere herhangi bir işlem yapılmıyor. Burada Anayasa’nın 138. maddesi açısından üzerinde durulması gerekir. Bütün haklardan yoksun kılıcı uygulamalara tabi tutulduk.''

''AMACA EVET AMA YÖNTEME DİKKAT’
Çözüm sürecine yönelik tavrını “Amaca evet, ama yönteme dikkat'' olarak tanımlayan Kaboğlu, “Düşüncem, TBMM devreye sokulmalı şeklinde idi. Bu hukuka olan inancımın gereğidir'' dedi.

iddianameyi eleştiren Kaboğlu, “Biz hukukta somut ne ise, metinde ne yazıyor ise ondan sorumlu olunacağını öğrendik. Öğretmeye çalıştık. Şu iddianame hukuken çok sıkıntılı'' şeklinde konuştu.

Kaboğlu, şunları kaydetti: “10 yılın Türkiye’sinde barış açılımı demokratik açılım gibi kavramlar son 10 yıla damgasını vurmuş bir devlet politikasıdır. Ancak hendek kazılması hangi siyasal idarenin görev ve yetki sorumluluk zincirindeki ihmali sonucu gerçekleşti. İhmal mi hizmet kusuru mu? Araştırılması gerekir. Çünkü bilindiği üzere bütün bu çözüm süreci 2014’te yürürlüğe girdi. Bu süreç devletin kanunlarla geçirdiği bir süreçtir. Çözüm süreçleri aynı zamanda eylemler dizisidir. Barış bildirisi adından belli olduğu üzere sadece bir talep beyanıdır. Siyasal ifade özgürlüğünün toplu kullanımıdır.''

''HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASINI İSTEMİYORUM’
Kaboğlu, şöyle devam etti: “Yalçın Akdoğan ve Mehmet Metiner’in beyanlarına kadar çok farklı niteliği olan sözler var. ''Onlar da cezalandırılsın’ demiyorum. Onlar da sözdür onlar cezasızlıktan yararlandıysa bin 128 akademisyenin imzaladığı neden böyle davaların konusunu oluşturuyor. Hukuk devleti hukukça eşit yönetim ilkesine dayanır. Bütün yurttaşlara eşit uygulanır. Muhalif kesimler yaptırıma tabi tutulur gibi bir zihniyet devreye girerse hukuk devleti kavramının bir anlamı kalmaz.''

Kaboğlu hakkında mahkumiyet kararı verilmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istemediğini söyledi.

NE OLMUŞTU?
Kürt illerindeki sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sırasında yayınlan ''Bu suça ortak olmayacağız'' başlıklı bildiride imzası bulunan bin 128 akademisyen hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. Savcıların hazırladığı iddianamelerle şu ana kadar 148 akademisyen hakkında ''terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasıyla 7 buçuk yıla kadar hapis cezası talebiyle ayrı ayrı davalar açılmıştı. 

"Kaboğlu'ndan mahkemeye: Gerek yok, bu kadarı bile rencide edici" haberi, 21 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 21 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kaboğlu'ndan mahkemeye: Gerek yok, bu kadarı bile rencide edici haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kaboğlu'ndan mahkemeye: Gerek yok, bu kadarı bile rencide edici 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:14 Ahmet Davutoğlu: "15 Mayıs soykırıma karşı Gazze ile dayanışma günü ilan edilsin"
  2. 19:54 Emeklilere Müjde! 15 Bin TL'ye Kadar Nakit Promosyon Fırsatı Son Başvuru Tarihi Yaklaşıyor!
  3. 19:54 ÇAYKUR'da İş İmkanı! İşte Başvuru Şartları ve Tarihleri
  4. 19:54 Kuş Gribi Kabusu Geri Geldi: Yumurta Fiyatları Artıyor!
  5. 19:54 Petek Dinçöz'ün Annesi Estetik Yaptırdı! Görüntüsü Sosyal Medyada Olay Yarattı!
  6. 19:41 SNP-Yeşiller Koalisyonu Çöktü: İskoçya'da Sera Gazı Anlaşmazlığı Krizi
  7. 19:37 Clara Chizoba Kronborg, YouTube'da Guinness Rekorlar Kitabı'na Giren En Uzun Röportajı Yaptı!
  8. 19:33 İstanbul'da Atatürk'e Hakaret Eden Sanığa Hapis Cezası: 3 Yıl 9 Ay
  9. 19:28 26 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  10. 19:25 İslam Memiş: "Piyasalarda biraz dalgalanma görebiliriz"
  11. 19:24 Altın yüzde 2,4 değer kazandı
  12. 19:24 Heyecan Dorukta: Fenerbahçe-Beşiktaş Derbisi Biletleri Satışta!
  13. 19:17 Muslera, Uruguay Milli Takımı'ndan emekli oldu
  14. 19:07 Güzellik Merkezi Kurşunlama Davasında Ara Karar: Tutukluluk Hali Devam Ediyor
  15. 19:01 Barcelona'da Xavi ve Laporta İttifakı: Takımın Geleceği İçin Birlikte Devam Kararı Aldılar
  16. 18:57 Zehra Güneş'in Fenerbahçe'ye Transfer İddiası Yalanlandı: VakıfBank ile Yoluna Devam!
  17. 18:52 Trabzonspor, Gaziantep FK Maçı Hazırlıklarına Hız Kesmeden Devam Ediyor
  18. 18:47 Carlo Ancelotti: Arda Güler Her An Hazır, Ancak Forma Şansı Bulamadı
  19. 18:44 Gazze'de İsrail Saldırıları: Açlık, Hastalık ve Ölüm Halkın Peşini Bırakmıyor
  20. 18:40 Uzayda Çarpışma Tehlikesi: Kullanım Dışı İki Uydu, 10 Metreden Az Mesafede Buluştu
Gündem Haberleri