Kadıköy Sineması küllerinden doğdu

Kadıköy Sineması küllerinden doğdu

Kadıköy Sineması küllerinden doğdu Beyoğlu’nun simgelerinden Emek Sineması’nın yok oluşu, kent tarihi ve kültürünü dert edinen herkesi üzmüştü. Bahariye Caddesi üzerinde bulunan Kadıköy Sineması’nın yeniden doğuşu aynı insanlar için belki bir teselli...

Beyoğlu’nun simgelerinden Emek Sineması’nın yok oluşu, kent tarihi ve kültürünü dert edinen herkesi üzmüştü. Bahariye Caddesi üzerinde bulunan Kadıköy Sineması’nın yeniden doğuşu aynı insanlar için belki bir teselli niteliğinde olacak.

Gazete Duvar'dan Adem Erkoçak'ın haberine göre, salonun mülkiyetini 50 yıldır elinde bulunduran aile, Ocak 2018 itibariyle orijinal yapıyı koruyarak Kadıköy Sineması’nı yeniden işletmeye başladı.

2 Nisan 1964’te tiyatro salonu olarak inşa edilen yapı, aynı yıl İtalya’da bir tasarım ödülüne de layık görüldü. Mimari projesi Melih Koray’a ait olan bina, Arslan Ekşioğlu tarafından yaptırıldı. Maddi sorunlar nedeniyle el değiştiren mülkiyet, 1968 yılında Erol Kocadağ’a geçti. Kocadağ, salonun işletmesini 1988’e kadar bizzat sürdürdü. O tarihten itibaren çeşitli kiracıların devraldığı salon, bu yıl itibariyle yeniden aile tarafından işletilmeye başlandı.

''BABAM BİRÇOK ŞEYE DİRENDİ’
“Babam sinema ve tiyatroya gönül vermişti,'' diye anlatmaya başlayan Funda Kocadağ “Ofisi hep buradaydı, sinemaya her gün gelen birisiydi. O da birçok şeye direndi; seks filmleri furyasına, 80’li yıllarda bir çılgınlık gibi yayılan videolara, AVM içerisinde açılan salonlara, krizlere… Burası her zaman çizgisi olan bir sinemaydı. Son zamanlarda pasajı bir mağazaya çevirmek için kapısını çalanlar çok oldu. Son yıllarında da ''Ben buranın kültür sanata hizmet edecek şekilde kalmasını istiyorum. Ben olmadığım zaman siz istediğiniz gibi değerlendirirsiniz’ dedi. Babamı geçen yıl kaybettik. Ve oğlumla onun anısını yaşatmayı bir borç bildik,'' diyerek nasıl bir mirası devraldıklarını anlatıyor.

''KEMAL SUNAL, KİMSE TANIMAZKEN İLK KEZ BURADA SAHNEYE ÇIKTI’
Devekuşu Kabare, Dostlar Tiyatrosu, Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu gibi grupların ve Nejat Uygur, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Kemal Sunal, Genco Erkal gibi birçok ismin sahne aldığı Kadıköy Sineması’nda, bütün çocukluğunun burada geçtiği söyleyen Funda Hanım “Kemal Sunal’ı kimse tanımazken Devekuşu Kabare’nin bir oyununda ilk kez burada sahneye çıktı. Çok küçük bir çöpçü rolü vardı. Devekuşu Kabare çok büyük bir ekipti ve kulisler yetmezdi. Ofislerde giyinip soyunurlardı. Oyunların sonrasında ekip bizim evde toplanır ve saatlerce devam eden sohbetler olurdu,'' diyor ve ekliyor: “Buranın özel bir akustiği var. Mikrofonsuz salonun en arka sırasına bile ses rahatlıkla ulaşabiliyor.''

İSTANBUL FİLM FESTİVALİ VE FİLM EKİMİ’NE DE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Sinemayı sadece ticari olarak kullanmayan, sanat değerine sahip ve bir niteliği olan filmleri göstermeyi amaçladıklarını söyleyen Funda Kocadağ, “Sinema olarak İKSV ile anlaştık. Başka Sinema’nın Kadıköy merkeziyiz. 6 Nisan’da da İstanbul Film Festivali’ne ev sahipliği yapacak burası. Ayrıca, Film Ekimi de yine burada düzenlenecek. Gişe filmi oynamayacak,'' dedikten sonra şöyle devam ediyor:

“Yani Kadıköy’ün dokusuna da uygun filmler olacak. Burada bizi mutlu eden bir talep var. Buranın ilk halini hatırlayanlar inanılmaz mutlu oluyorlar. ''Bu salonda ne filmler izledik, ne oyunlar gördük’ diyorlar. Onlar buranın yeniden dönüşüne çok mutlular. Gençler geliyor ve hayret ediyorlar, ''biz burayı nasıl ıskalamışız’ diye. Çünkü İstanbul’da orijinalliği hiç bozulmadan kalan son iki salondan bir tanesi (Diğeri 1946’da hizmete giren Atlas Sineması). Bir tarihi ve hikâyesi var.

“AVM içindeki sinema salonları bize dayatılan büyük bir paketin parçası gibi. Hayatın başka alanlarında da hep bu dayatılan paketlere direndim. Katkı maddeli hiçbir gıda ürünü tüketmedim örneğin, hep doğal beslendim. Bizim salonumuz da öyle, doğal. Diğer sinemalar gibi 12 salonda 5’er hafta gösterilecek filmler gibi bir dayatma içerisinde olmayacak hiçbir zaman.''

’35MM ESKİ FİLMLER DE GÖSTERİLECEK’
Salonun tarihi değeri ve etkileyiciliği kadar ışıklar kapanıp da perde aydınlanınca sunduğu görüntü ve ses kalitesi de önemli. “Sinema demek, ışık ve ses demek,'' diyen Kocaoğlu “Bu konuya çok titizlik gösteriyoruz. Dijital projeksiyon makinesine son bir aydır her yönüyle bakımını yaptık. Ömrünü dolduran ampulleri en kalitelileri ile değiştirdik. Bu sayede filmler karanlık oynamayacak. Ayrıca dört adet 35mm projeksiyon makinemiz var ki, bir tanesi pırıl pırıl. Buna İKSV ve Başka Sinema da çok mutlu oldu. Çünkü eski filmler de gösterim şansı bulacak bu sayede,'' diyerek, ilerleyen tarihlerde sinema tarihine geçmiş eski filmlerin 35mm kopyaları ile gösterileceğinin müjdesini veriyor.

Sinemayı sadece eğlenceli vakit geçirilecek bir aktivite olarak görmeyenler, iyi filmleri izleme şansını çok az buluyorlar, bulduklarında ise fiziki şartları yeterli olan salonlarda bu filmleri izleyemiyorlardı. Kadıköy Sineması, 319 kişi kapasiteli ve bir istiridye kabuğu şeklindeki ana salonuyla iyi filmlere yakışan ortamı, sinema izleyicisine sunmuş oluyor.

"Kadıköy Sineması küllerinden doğdu" haberi, 12 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. 12 Şubat 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Kadıköy Sineması küllerinden doğdu haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kadıköy Sineması küllerinden doğdu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  2. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  3. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
  4. 20:10 Türkiye'de Yüksek Döviz Kuru: macOS mı, Windows mu? İşletim Sistemleri Karşılaştırması
  5. 20:08 ÖSYM tarafından bu hafta sonu 4 sınav yapılacak
  6. 20:03 İzmir'de Meydana Gelen Trafik Kazasında Bir Kişi Hayatını Kaybetti
  7. 19:53 20 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  8. 19:49 Türkiye Ekonomisine IMF Değerlendirmesi: Reformlar Ön Planda
  9. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  10. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  11. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
  12. 19:30 Kartlı ödemelerde rekor kırıldı! Geçen seneye göre yüzde 126 artış gözlemlendi
  13. 19:25 Fırında Mercimek Köftesi: Sağlıklı, Lezzetli ve Vegan Dostu Bir Protein Alternatifi!
  14. 19:24 Çiçeklerdeki Mantar Sivrisineği Sorununa Pratik Çözümler
  15. 19:18 İçişleri Bakanlığından İddialara Müfettiş Ataması: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İncelemede
  16. 19:13 Samsunspor, Adana Demirspor Maçı Öncesi Eksiklerini Belirledi
  17. 19:12 CHP devraldığı belediyelerin borçlarını halka açtı: Toplam 100 milyar TL borç
  18. 19:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Artık Fenerbahçeli değilim
  19. 18:59 Erdoğan Romanya Cumhurbaşkanı lohannis ile telefonda görüşmesi yaptı
  20. 18:37 Stoltenberg açıkladı: "Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlama kararı aldık"
Kültür Sanat Haberleri