Kadıköy'de tiyatrocular 'Özgür tiyatro' için bir araya geldi

Kadıköy'de tiyatrocular 'Özgür tiyatro' için bir araya geldi

Kadıköy'de tiyatrocular 'Özgür tiyatro' için... Kadıköy Tiyatroları Platformu'nun çağrısıyla, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nü kutlamak için Kadıköy'de bir araya gelen tiyatro oyuncuları, yönetmenleri, tiyatro çalışanları ve tiyatroya gönül veren yurttaşlar tarafından...

Kadıköy Tiyatroları Platformu'nun çağrısıyla, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nü kutlamak için Kadıköy'de bir araya gelen tiyatro oyuncuları, yönetmenleri, tiyatro çalışanları ve tiyatroya gönül veren yurttaşlar tarafından yürüyüş düzenlendi. Saat 17:00'de Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde toplanan kitle, "Bir hayalden bir dünya kuranların günü kutlu olsun" pankartıyla Süreyya Operası önüne geldi.

Süreyya Operası önünde, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü bildirisi tiyatro sanatçısı Metin Çoşkun tarafından okundu.

Bildirinin ardından başlayan yürüyüş, Kadıköy Mehmet Ayvalıtaş Parkı'na kadar devam etti. Burada da Kadıköy Tiyatroları Platformu tarafından hazırlanan basın açıklaması okundu.

'KUTLU OLSUN İNSANSININ KENDİNİ SANATLA SAVUNMASI'

Açıklamada, "Bugün 27 Mart. Bugün binlerce sahnede milyonlarca göz kendi hayatına tanıklık edecek. Dün olduğu, yarın olacağı gibi. Sahneden sesler yayılacak. Kulak verelim bu sese. Bu ses bir kabustan uyanan kadının, bir emekçinin öfkesinin, bir gencin ilk aşkının sesi olabilir. Bu ses, bir hayalden bir dünya yaratanların sesidir. Bu ses, hayatı düşlerle yoğurup, sizi kendi avuçlarınıza bırakanların sesi, bu ses tiyatronun sesidir. Bugün 27 Mart. Dünya tiyatrolarının kararlılığının en güçlü duyulduğu gün. Vardık, varız, var olacağız. Bugün binlerce sahnede milyonlarca göz kendi hayatına tanıklık ediyor. Shakespeare'in kadim cümleleri, Vasıf Öngören'in sesi hala çelik gibi sağlam. Haldun Taner'i dinleyelim, Bertolt Brecht'i, Lorca'yı: cesareti, hüznü, inancı, aşkı, inadı, öfkeyi, acıyı, direnişi, anlamayı, kahkayı. Emperyalist devletlerin barbarlığına karşı, tiyatronun insanı savunmasının yeni yaşı. Kutlu olsun insanın kendini, düşlerini, sanatla savunması. Tiyatro kapılarının polislerce dolaşıldığı, sansürün, yasakların A4 kağıtlarına remi mühürlerle yazıldığı, umudun, barışın sesinin kısılmaya çalışıldığı bu zamanlarda, yaşasın bir hayalden bir dünya yaratanların çılgınlığı" ifadelerine yer verildi.

'SAVAŞLAR, KAN, ZULÜM... TİYATRO BUNLARA DUVAR OLMALI'

Yürüyüşe katılan sanatçı Orhan Aydın, tiyatronun görevleri olduğunu belirterek, "Yalnız burada değil, dünyada bir çok sahnede, sokaklarda, meydanlarda, insanın olduğu her yerde Dünya Tiyatro Günü kutlanıyor. Dünyanın içinden geçtiği çok önemli bir süreç var. Savaşlar, kan, zulüm, kin, nefret ve düşmanlık... Yalnız insan için değil, doğa için de bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Kapitalizm önce insanı kirlettiği için hayatta kirleniyor. Tiyatronun buradaki temel görevi bütün bunlara karşı duvar olmak. 2018 yılının Dünya Tiyatro Günü'nün tek meselesi barışı, eşitliği, özgürlüğü halkı ile beraber kışkırtmak olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

'TİYATRO YARATICIDIR, HAYATA MÜDAHALE EDER'

Tiyatro sanatçısı Metin Çoşkun ise, "Tiyatro yaşamımızdaki en önemli şeylerden biri. Tiyatrosuz bir dünya düşünmek zor. Tiyatro yaratıcıdır, değiştiricidir. Hayata müdahale eder, yön verir. Tiyatro tek başına değiştiremez ama değiştirmenin yollarını açar. İnsanı değiştirir. İnsanı değiştirmek, dünyayı değiştirmenin bir yoludur" dedi.

Tiyatrocuların yürüyüşüne Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'da destek verdi.

"Kadıköy'de tiyatrocular 'Özgür tiyatro' için bir araya geldi" haberi, 27 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 27 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Kadıköy'de tiyatrocular 'Özgür tiyatro' için bir araya geldi haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kadıköy'de tiyatrocular 'Özgür tiyatro' için bir araya geldi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  2. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  3. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  4. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  5. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  6. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  7. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  8. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  9. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  10. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  11. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  12. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  13. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  14. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  15. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  16. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  17. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  18. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  19. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  20. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
Kültür Sanat Haberleri