Karaköy’e grafitti ile gelen değişim Griye İsyan’da

Karaköy’e grafitti ile gelen değişim Griye İsyan’da

Karaköy’e grafitti ile gelen değişim Griye İ... Karaköy, geçmişte İstanbul’un dışarıya açılan kapısı olarak anılırdı. Koca gemilerin yükleri burada boşaltılır, hızla dükkânlarda yer bulur ve satılırdı. İstanbul’un 80 yıllık değişimi Karaköy’ü pek etkilemedi,...

Karaköy, geçmişte İstanbul’un dışarıya açılan kapısı olarak anılırdı. Koca gemilerin yükleri burada boşaltılır, hızla dükkânlarda yer bulur ve satılırdı. İstanbul’un 80 yıllık değişimi Karaköy’ü pek etkilemedi, ithal ürünlerle dolu dükkânlara ev sahipliği yapan bu eski semt değişmek için biraz renk istiyordu ve renklerine grafitilerle kavuştu.

ELLERİNDE SPREY BOYALARLA...

Mr. Hure, Olihe ve Luckypunch mahlaslı üç arkadaş ellerinde sprey boyalarla Karaköy’e biraz renk biraz da sanat aşıladı. Ve onların bu değişimi tetikleyen sanatları Griye İsyan belgeseline konu oldu. 3 bölüm halinde RedBull.com’da yayınlanan belgeselin 2. bölümü Karaköy’ün değişimini konu alıyor.

Eski İstanbul’da gemiler, burjuva, çeşit çeşit ithal malın bulunduğu dükkânlar, Karaköy’ü dolduruyordu. Ticaretin kadim başkentinde koca imparatorluğun finansörlüğünü üstlenmiş bankalar cadde boyunca uzanır, onu takip eden sokaklar Galata Kulesi’ne açılırdı.

YENİ KARAKÖY

karakoy1.png

Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinden neredeyse bugüne kadar çok da fazla değişmeyen Karaköy son 6-7 senedir kafelerin ve sanat galerilerinin açıldığı, yüksek sesli eğlence mekânlarından elektronik müziğin yükseldiği, kentin ''kültür, sanat ve eğlence’ merkezi haline gelmeye başladı. Büyük bir hızla değişen Karaköy’ü izleyen eski esnaf, değişime ayak uydurmaya, anlamaya ve anlamlandırmaya çalışırken parlak sokaklar, yüksek sesli mekânlar birden bire susmaya ve durulmaya başladı. Evet, Karaköy değişti. Mekânlar, kafeler, deneysel restoranlar hala açık ancak hızlı başlayan tüketim, hızını kaybetti ve bugün yeni Karaköy de biraz ''eskimeye’ başladı.

karakoy2.png

Gerek graffiti çalışacak yüzeylerin çokluğu gerek gündüz iğne atsanız yere düşmeyecek kadar kalabalık olması ve gece çalışmaya uygun ıssız bir alana dönmesi nedeniyle Karaköy ''renklendirmek’ için biçilmiş kaftandı. Daha önce Beyoğlu sokaklarını renklendiren üç graffitici arkadaş Mr Hure, Olihe ve Luckypunch Karaköy’e indiklerinde bu kaçırılmaz fırsatı gördüler ve vakit geçirmeden işe koyulmaya başladılar. Onlar boyadıkça eski semt renklenmeye başladı. Tüm duvarlar renklendiğinde sıra dükkânların kepenklerine gelmişti. İlk zamanlar esnafla anlaşamasalar da zamanla değişime alışan esnaf onların arkasında durdu. Şimdi, ''Kepengimi neden boyamadınız?’ diye veryansın eden bile var. ,

karakoy3.png

Üç arkadaş yaklaşık 8 sene önce semti boyamaya başladıklarında griye çalan tüm tonlar artık gökkuşağı, esnafın oturup çay içtiği aralıklarda kafeler açıldı. Atıl durumdaki bankalar caddesinde yeni sanat galerileri bile açılıyor. Esnaf lokantaları da birer restorana dönüştü. Hatta öyle ki semtte artık İngilizce konuşmalar duyuluyor.

karakoy4.pngkarakoy5.jpg

Üç arkadaşın Karaköy’ü değiştiren hikayesi RedBull.com’un ''Griye İsyan’ belgeseline konu oldu. Belgeselde üçlünün gezdiği sokaklar, yaptıkları işler, griyle olan kavgaları onların ve esnafın gözünden anlatılıyor. Karaköy’ün değişimini anlatan Mr. Hure, “İnsanlar yaptığımız işleri (graffitileri) görmek için geldi ve onları kafeler takip etti'' diyor ve ekliyor: Çok hızlı tüketiyoruz. Saat 7’den sonra boşalan sokaklar, bomboş gri duvarlar yüzünden geldiğimiz Karaköy bakın nasıl değişti… Esnafın başta ''Boyarken bize mi sordunuz’ diyerek kızdığı üç arkadaş bugün esnaf tarafından el üstünde tutuluyor. Mr. Hure bu durumu “Esnaf bizi sevdi ve kabullendi. Onlarda değişimi gördü ve beğendiler'' sözleriyle dile getiriyor. ''Büyük konuşmak istemem’ diyerek söze başlayan Luckypunch, “Biz graffiticiler aslında gittiğimiz yere ışık götürüyoruz. Daha önce gece sokaklarında yürüyemediğiniz Karaköy artık insan dolu'' diyerek değişimi anlatıyor. Ancak hepsinin ortak noktası değişimin ''çok hızlı’ olduğu yönünde. Saman alevi gibi parlayan Karaköy’ün kariyerinin erken noktalanmasından çekiniyorlar. Mr. Hure kendi endişelerini “Asmalımescit’de de böyle olmuştu. Önce graffitiler yapıldı. Mekânlar ardı ardına açıldı ama şimdi eski ruhundan eser yok. Perşembe pazarı da aynı kaderi paylaşabilir'' diyerek paylaşıyor.

karakoy6.jpg

Karaköy’ün tüm değişimini ve üç arkadaşın hikâyesinin tamamını www.redbull.com/griyeisyan  adresinden izleyebilirsiniz.

"Karaköy’e grafitti ile gelen değişim Griye İsyan’da" haberi, 21 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 21 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Karaköy’e grafitti ile gelen değişim Griye İsyan’da haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Karaköy’e grafitti ile gelen değişim Griye İsyan’da 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:03 CHP'li Hüseyin Avni Sipahi'nin oğlu AK Parti'den aday oldu, yurtdışı çıkış yasağı kalktı
  2. 08:52 Ankaralılar dikkat: Bugün bazı yollar trafiğe kapalı
  3. 08:48 MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat yanıtladı: İmamoğlu - Kurum yarışında kim önde
  4. 08:41 Elektrikli Peugeot 208 Türkiye'de satışta: İşte fiyat listesi
  5. 08:37 Cem Yılmaz eski eşi Ahu Yağtu'ya ödediği nafakayı tiye aldı
  6. 08:35 Emel Müftüoğlu, Sezen Aksu'nun son halini paylaştı: Hastane künyesi dikkat çekti
  7. 08:26 Gökhan Zan: Boyun eğmeyeceğim çekilmiyorum
  8. 08:22 MHP’de 43 ismin üstü çizildi
  9. 08:20 Erkan Baş: Gökhan Zan, arkadaşlarımıza ‘Kendi geleceğimi düşünmem gerekir’ demiş
  10. 08:14 Aziz Yıldırım: Devlet 2015’te yaşanan kurşunlanma olayını çözmezse bu olaylar yaşanır
  11. 08:10 İsmail Saymaz: Gökhan, ‘Zan’ altında
  12. 08:07 Trabzon’da oynanan maç sonrasında çıkan çatışmacı ortam üzerinde düşünürken aklıma gelenler
  13. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sarı ve turuncu kodlu kar yağışı uyarısı
  14. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  15. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  16. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  17. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  18. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  19. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  20. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
Kültür Sanat Haberleri