Kayıp kaçak bedeline yasal kılıf hazır!

Kayıp kaçak bedeline yasal kılıf hazır!

Kayıp kaçak bedeline yasal kılıf hazır! Milyonlarca elektrik abonesini ilgilendiren kayıp kaçak bedeli artık yasal hale geliyor. Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı, Komisyon’dan geçti. Tasarı bu haliyle TBMM Genel...

Milyonlarca elektrik abonesini ilgilendiren kayıp kaçak bedeli artık yasal hale geliyor. Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı, Komisyon’dan geçti. Tasarı bu haliyle TBMM Genel Kurulu’ndan da geçerse kayıp kaçak bedeli tüm tüketicilerden tahsil edilecek. Böylece tüketicilerin hakem heyetine, reel sektörün iseTİCARET  mahkemesine gitmesinin önü kapanacak. Yargıtay kararının ardından tüketiciler kayıp-kaçak bedelini mahkemeye başvurarak almaya başlamıştı. Halen faiz hariç 33 milyarlık bir kayıp kaçak bedeli bulunuyor.

MALİYET TÜKETİCİYE

Tasarıda kayıp kaçak ücretlerinin alınmasının yasal olduğuna ilişkin değerlendirmeler de yer aldı. Tasarıda tüketiciye sunulan her türlü mal ve hizmette olduğu gibi elektrik için de oluşan tüm maliyetlerin tüketiciye yansıtılmaması durumunda, söz konusu faaliyetlerin yürütülmesinin imkansız hale geleceği vurgulandı.

33 MİLYARLIK BİRİKİM

Enerji yönetiminden üst düzey bir yetkili “Vatandaş hakem heyeti ve mahkemelere başvurarak kayıp-kaçak bedelini geri alabiliyordu. Buna ilişkin Yargıtay’ın ücretin tüketiciye iade edilmesine yönelik kararları var. Düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte kayıp kaçak bedeli geri alınamayacak. Toplamda 33 milyar liralık bir birikmiş kayıp kaçak bedeli var. Bu, faiziyle birlikte 50 milyar lirayı buluyor'' dedi. Türkiye genelinde yaklaşık 35 milyon elektrik abonesi bulunuyor. Türkiye genelinde abonelerin elektrik faturası için ödedikleri ortalama rakam 40-45 lira arasında değişiyor. Bu rakam dar gelirli vatandaşlarda 35 liranın altına inerken, bazı konutlarda 100 liranın üzerinde. Bakanlar Kurulu, geçen dönem kadük kalan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı’nı yenilemişti.

YASAL ALTYAPI TAMAM

Kanun teklifinin 19’uncu maddesi ile birlikte 6446 sayılı yasanın elektrik faturalarında tüketicilere yansıtılan kısımlarla ilgili düzenleme yapıldı. Düzenlemeyle elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin kayıp-kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmet, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedelini tüketiciden alması yasal altyapıya kavuşacak.

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği’nin (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kayıp kaçak oranları yüzde 70’leri buluyor. Bölgeye ilişkin maalesef böyle bir sorun var. Özelleştirmeyle bu sorunun önüne geçilmesi öngörülüyordu fakat o da sağlıklı yapılamadı. Bütün dağıtım bölgeleri özelleşti ve güzel fiyatlara da satıldı. Ama alan şirketler, tahsilat yapamıyor. Dolayısıyla Güneydoğu’da çok zor durumda olan şirketler var. Şimdi bu noktada herkes davayı açıp parayı geri alsa, bu şirketlerin yaşaması mümkün olmayacak'' dedi.

"Kayıp kaçak bedeline yasal kılıf hazır!" haberi, 30 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 30 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kayıp kaçak bedeline yasal kılıf hazır! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kayıp kaçak bedeline yasal kılıf hazır! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  2. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  3. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  4. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  5. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  6. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  7. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  8. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  9. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  10. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  11. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  12. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  13. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  14. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  15. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  16. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  17. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
  18. 08:11 Fehmi Koru: Birileri, CHPlilere, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı
  19. 08:09 Soğuk hava geliyor: Meteoroloji’den çok sayıda kent için kuvvetli sağanak uyarısı
  20. 08:06 İsrail İran’a misilleme saldırısı başlattı
Gündem Haberleri