KCK Ana Davası'nda 111 kişiye hapis cezası

KCK Ana Davası'nda 111 kişiye hapis cezası

KCK Ana Davası'nda 111 kişiye hapis cezası Yaklaşık 7 yıldır devam eden, tümü tutuksuz 154 sanığın yargılandığı KCK/TM ana davasının karar duruşması bugün yapıldı. Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün başlayan duruşmaya başka suçlardan tutuklu 19 sanık...

Yaklaşık 7 yıldır devam eden, tümü tutuksuz 154 sanığın yargılandığı KCK/TM ana davasının karar duruşması bugün yapıldı. Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün başlayan duruşmaya başka suçlardan tutuklu 19 sanık ve avukatları katıldı. Duruşmada son sözleri sorulan sanıklar, beraatlerini talep ettiklerini söyledi. Sanık avukatlarının savunmalarının alınmasının ardından mahkeme, müzakere için duruşmaya ara verdi. Kararın saat 16.00'da açıklanacağını duyuran mahkeme heyeti, saat 17.00'a kadar gelmeyince, sanık avukatları durumu protesto edip salonu terk etti. 

Bunun üzerine mahkeme başkanı avukatları telefonla arayıp, salona davet etti. DHA'dan Felat Bozarslan'ın haberine göre avukatların yeniden salona gelmesinin ardından, mahkeme başkanı tarafından 300 sayfalık karar tutanağı okundu. Mahkeme, dosyada yargılanan 43 sanığın beraatine hükmetti, 111 sanığın ise 'Terör örgütü yöneticiliği', 'Terör örgütü üyesi olmak', 'Toplantı ve gösteri kanununa muhalefet' ve 'Ateşli silahlar kanununa muhalefet' suçlarından 1 yıl 3 ay ile 21 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verdi. Mahkeme, 154 sanık hakkında tutuklama veya yakalama kararı verilmediğini de açıkladı. 

Dosyada yargılanan sanıklar arasında bulunan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, 'Terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Görevden alınarak yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Türk'ü 'Toplanta ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek' suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, cezanın ertelenmesine karar verdi. Mahkeme, sanıklardan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Fırat Anlı'nın ise, 'Terör örgütü üyeliği' suçundan 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti. DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle'yi 'Terör örgütü üyeliği' suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme, Van eski bağımsız milletvekili Kemal Aktaş'ın ise 'Terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan 21 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, Diyarbakır'un Sur ilçesi eski Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş'a ise, 'Terör örgütü yöneticiliği' suçundan 12 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, Siirt eski Belediye Başkanı Selim Sadak ve Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan'ın da, 'Terör örgütü üyeliği' suçundan 6'şar yıl 3'er ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Gazete Karınca'nın aktardığına göre 14 Nisan 2009’da Diyarbakır’da “KCK'' adı altında Kürt siyasetçilere yönelik başlayan; tüm illere yayılan, sivil toplum örgütü yöneticileri, aydın, yazar, gazeteci ve avukatlara kadar uzanan yoğun gözaltı ve tutuklama operasyonları başlatıldı. 2009 yılından başlayıp günümüze kadar devam eden “KCK Ana Dava'' soruşturması, 2007 yılının Şubat ayında Diyarbakır’da yapılan bir “ihbar'' üzerine başlatıldı.

İki yılı aşkın süre devam eden soruşturma kapsamında DTP’nin binaları, yerel yönetim büroları, siyasi faaliyetler, toplantılar, telefon görüşmeleri dinlenerek kayıt altına alındı. “KCK'' adı altında yapılan operasyonlarla kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) ve BDP’nin tüm siyasal faaliyetleri ceza soruşturmalarının hedefi haline getirildi. İlk olarak 14 Nisan 2009’da “KCK'' adı altında Diyarbakır’da başlatılan operasyonda “KCK/ Türkiye Meclisi (TM) yöneticisi'' oldukları ileri sürülen 72 siyasetçi gözaltına alındı. Mahkemeye sevk edilen aralarında 3’ü kapatılan DTP’nin eş genel başkan yardımcılarının da bulunduğu 52 kişi tutuklandı.

2009 yılında başlatılan “KCK'' operasyonlarının son ve en büyük dalgasında Diyarbakır başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Siirt, Van, Şırnak, Batman, Urfa ve Mardin olmak üzere 9 ilde 25 Aralık’ta eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Operasyonda 10 DTP’li belediye başkanı olmak üzere toplam 76 siyasetçi gözaltına alındı. Aralarında DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, 7 belediye başkanının da bulunduğu 23 kişi tutuklandı. Bu operasyonda gözaltına alınan siyasetçilerin Diyarbakır Adliyesi’ne getirilip tek sıra halinde dizilerek, elleri kelepçeli bir şekilde fotoğraflarının çekilmesi tartışmalara neden oldu. Bu fotoğraf karesi davanın sembolü haline geldi. Gelen tepkiler üzerine İçişleri Bakanlığı, bu fotoğrafı çekenler hakkında soruşturma başlattığını açıkladı. Ancak bu soruşturmanın açılıp açılmadığı konusunda avukatlar herhangi bir bilgi veya belgeye ulaşamadı.

İDDİNAMEYİ HAZIRLAYAN SAVCI AKSOY GÖREVDEN ALINDI

Davanın iddianamesi, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü içinde hazırlanan özel odada, “FETÖ/PDY'' soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen dönemin özel yetkili cumhuriyet savcısı İsmail Aksoy tarafından 7 ayda hazırlandı. Savcı, 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 12 BDP’li belediye başkanı, 2 İl Genel Meclisi Başkanı ve 2 belediye meclis üyesi için 36,5 yıla kadar hapis istedi. 11 kişi hakkında ise “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak'' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet; diğer 124 sanık için de 5 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor. Yaklaşık 500 klasör ve 7 bin 500 sayfalık iddianameden oluşan dava dosyasının tamamına yakını ortam dinlemeleri, tape kayıtları, telefon dinlenmeleri ve gizli tanık ifadelerden oluşuyor.

DAVADA KÜRTÇE ''BİLİNMEYEN DİL’ OLDU

Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde 18 Ekim 2010 tarihinde başlayan dava, Kürt siyasetçilerin Kürtçe savunma talebinin kabul edilmemesi nedeniyle tıkandı. Kürtçe savunma talebi nedeniyle krizle başlayan ve toplumda büyük tepkilere neden olan davanın başlangıcında mahkeme heyeti, sanıkların Kürtçe savunma talebini önce, “Bilinmeyen bir dil'', ardından “Mahkemenin anlamadığı bir dil'', daha sonra “Kürtçe olduğu tahmin edilen bir dil'' diye tutanaklara geçirdi. Kürtçe savunma taleplerinin kabul edilmemesi nedeniyle, Kürt siyasetçileri uzun süre ifade vermedi. Cezaevlerindeki açlık grevi sonrası başlayan “Çözüm süreci'' ile birlikte Kürtçe savunma hakkı tanınması ardından Kürt siyasetçiler ancak 2013 yılında savunma yaptı.

DAVANIN 21 HAKİM VE SAVCISI ''FETÖ’DEN İHRAÇ EDİLDİ

Davanın soruşturmasında görev alan cumhuriyet savcılarından Ahmet Karaca, Ergün Tokgöz, Yakup Yar, Adem Özcan, Levent Kaya, İbrahim Baytekin, Mehmet Şahin ve iddianamenin altında imzası olan İsmail Aksoy ve davanın esası hakkında mütalaayı hazırlayan savcı Zeynal Abidin Ulu’nun da bulunduğu 9 savcı “FETÖ/PDY'' üyesi oldukları gerekçesiyle HSYK tarafından meslekten ihraç edildi.

Davanın soruşturma aşamasında yakalama ve el koyma kararı veren, davanın yargılamasının yapıldığı mahkemenin başkanlığını ve üyeliğini yapan Menderes Yılmaz, Bekir Soytürk, Ömer Yıldırım, Ömer Sevgiliocak, İsmail Gözükara, Suna Yeşil Küçük, Mustafa Akgül, Mehmet Erdoğan, Ömer Adil Küçük, Hakan Dede, Ahmet Yıldızeli ve İbrahim Özbek isimli hakimler de aynı gerekçeyle HSYK tarafından ihraç edildi. Meslekten ihraç edilen 9’u savcı 12’si hâkim olmak üzere 21 kişi hakkında “FETÖ/PDY'' üyesi oldukları iddiasıyla başlatılan soruşturmada bazı hakim ve savcılar gözaltına alınıp tutuklandı.

CEZALARI İSTEYEN SAVCIYA DA İHRAÇ

Yargılama üzerinden 6 yıl geçtikten sonra duruşma savcısı, 30 Nisan 2016’da görülen duruşmada davanın esası hakkında hazırladığı 675 sayfalık mütalaayı açıkladı. Mütalaayı açıklayan duruşma savcısı Zeynal Abidin Ulu, 15 Temmuz darbe girişimi ardından “FETÖ/PDY üyesi olduğu'' gerekçesiyle HSYK tarafından meslekten ihraç edildi. Savcı, mütalaada 145 kişi hakkında “Örgüt yöneticiliği'', “Örgüte üye olmak'', “Örgüte yardım etmek'' ve “Örgüt propagandası yapmak'' suçlarını işledikleri iddiasıyla 5’er yıldan 22,5’er yıla kadar hapis cezası talep etti. Savcı, 11 kişi hakkında ise beraat kararı verilmesini istedi.

"KCK Ana Davası'nda 111 kişiye hapis cezası" haberi, 28 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 28 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan KCK Ana Davası'nda 111 kişiye hapis cezası haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. KCK Ana Davası'nda 111 kişiye hapis cezası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Politika Haberleri