Kedilerin kökeni Anadolu çıktı

Kedilerin kökeni Anadolu çıktı

Kedilerin kökeni Anadolu çıktı Günümüz evcil kedilerin ve antik dönemden kedi kalıntılarının DNA'larını inceleyen bilim insanları, modern kedilerin atası kabul edilen Felis silvestris lybica adlı türün 10 bin yıl önce Anadolu’dan dünyaya yayıldığını...

Günümüz evcil kedilerin ve antik dönemden kedi kalıntılarının DNA'larını inceleyen bilim insanları, modern kedilerin atası kabul edilen Felis silvestris lybica adlı türün 10 bin yıl önce Anadolu’dan dünyaya yayıldığını açıkladı. Bilim insanları modern kedilerin diğer kökeninin ise Mısır'dan geldiğini belirtti.

Arkeofili'den Erman Ertuğrul yazısında kedilerin kökenine ilişkin bilim insanlarının çalışmalarını ele aldı.

Ertuğrul sonucu şöyle aktardı:

"9.000 yılı kapsayan genetik analiz, kedilerin insanları nasıl keşfettiğini, diğer hayvanları nasıl egale ettiğini ve Dünya’ya nasıl yayıldıklarını açıklıyor.

Leuven Üniversitesi’nde biyomoleküler arkeoloji ve paleogenetics konusunda uzman Ottoni ve ekip arkadaşları, son 9000 yıllık zaman içinde farklı dönemleri temsil eden 200 evcil kedinin DNA’sını analiz etti. Araştırmacılar özellikle iki bölgeye odaklandılar: Yakındoğu ve Mısır. Çalışmaya dahil edilen kedi kalıntıları; Avrupa, kuzey ve doğu Afrika ve güneybatı Asya’dan bulundu.

Kedi soylarını izlemeye yönelik daha önce farklı çabalar sarf edilmişti, fakat Paris Diderot Üniversitesi’nden eşyazar Thierry Grange, yeni büyük ölçekli çalışmanın moleküler biyoloji yöntemlerinin son yıllardaki gelişimi ile mümkün olduğunu söyledi. Bu yöntemler, Arap dünyasının bazı bölümleri ve Mısır gibi DNA korunması için uygunsuz iklim koşullarına sahip bölgelerden gelen çok sayıda genetik numunenin taranmasına izin verdi.

Paris Diderot Üniversitesi’nden baş yazarlardan Eva-Maria Geigl, 9000 yıllık bir zaman aralığına bakılması konusunda, önceki Paleolitik yerleşim yerlerinde bulunan kedi kalıntılarının az olmasını neden gösteriyor. Geigly, insanların kürk veya yiyecek için vahşi kedileri (Felis silvestris) avlamış olabileceğinden şüpheleniyor ancak o dönemdeki bu etkileşimler kesin değil.

Geigl, “Verilerimize göre, kedinin en az 6.500 yıl önce Yakın Doğu’da evcilleştirildiğini ya da en azından insanlarla yaşamaya başlandığı sonucunu çıkarabiliriz. Mısır’da ikinci bir evcilleştirme olayının meydana geldiğini de iddia edebiliriz, burada MÖ ilk binyılda, Doğu Akdeniz’de başka bir kedi soyunun evcilleştirilmesi ve yayılması sağlanmış.'' diyor.

Araştırmacılar, Felis silvestris’in bu iki ayrı soyunu alt sınıf olarak IV-A ve IV-C adıyla tanımladı. İlginçtir ki, günümüzde yaşayan çoğu evcil kedi, bu soylar ile ilişkili. Bu da, bugünkü kedilerin çoğunun, Güneybatı Asya’ya (Türkiye, Suriye, Irak, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Yarımadası’nın diğer uluslarından oluşan bir bölge) ve Mısır’a kadar geriye dönük bir soya sahip olduğu anlamına geliyor.

Bilim insanları, hem erken hem de modern kedi DNA’sında daha düşük frekanstaki diğer soyları da tespit ettiler. Genetik kanıtlar, evcil kedilerin yıllar boyu yerel vahşi kedilerle melezleştiğini ve şimdi yok olan Meksika tüysüz kedisinden, Tayland’a özgü bir kediden türetilen Siyamlara kadar birçok farklı türün ortaya çıktığını gösteriyor."

"Kedilerin kökeni Anadolu çıktı" haberi, 21 Haziran 2017 tarihinde yazılmıştır. 21 Haziran 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Kedilerin kökeni Anadolu çıktı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kedilerin kökeni Anadolu çıktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  2. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  3. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  4. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  5. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  6. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  7. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  8. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  9. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  10. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  11. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  12. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  13. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  14. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  15. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  16. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  17. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  18. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  19. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  20. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
Teknoloji Haberleri