Kemal Okuyan: Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi, Birleşik Haziran Hareketi'nin alternatifi değil

Kemal Okuyan: Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi, Birleşik Haziran Hareketi'nin alternatifi değil

Kemal Okuyan: Gericiliğe Karşı Aydınlanma Ha... Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi ilk halk toplantısını, kalabalık bir salon etkinliği ile İzmir'de gerçekleştirdi. 5 Mart'ta yapılan etkinliğe konuşmacı olarak Aydınlanma Hareketi'nin çağrı metninin ilk 6 imzacısı da...

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi ilk halk toplantısını, kalabalık bir salon etkinliği ile İzmir'de gerçekleştirdi. 5 Mart'ta yapılan etkinliğe konuşmacı olarak Aydınlanma Hareketi'nin çağrı metninin ilk 6 imzacısı da katıldı.

Barış Terkoğlu, Enver Aysever, Hüseyin Aygün, Kemal Okuyan, Orhan Gökdemir ve Özlem Şen Abay'ın konuşmaları ve sonrasında gelen sorulara yanıtlarla geçen etkinlik birçok çevrede heyecan ve ilgi uyandırdı.

Yaptığı çıkış ve çağrıyla dikkat çeken Aydınlanma Hareketi'ne ilişkin merak edilenler bu toplantıdan sonra daha da arttı. Metnin ilk imzacılarından Kemal Okuyan, merak edilenleri soL Haber Portalı'na anlattı. 

soL Haber Portalı'nda yer alan söyleşi şu şekilde; 


Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi geçtiğimiz hafta sonu İzmir’de dışa açık ilk toplantısını gerçekleştirdi. Neden İzmir?

İlk toplantı Ankara’da da olabilirdi, Mersin ya da Eskişehir’de de… Bu durumda aynı soruya, İzmir’de de olabilirdi yanıtı verebilirdik. Özel bir nedeni yok. Ama bir toplantının “ilk'' olması gerekiyordu.

Toplantılarla mı devam edilecek? Yani ağırlık insanlara aydınlanma mücadelesi ve laikliğin öneminin anlatılmasına mı verilecek?

Hayır. Toplantılar sürdüreceğimiz mücadelenin önemli bir parçası kuşkusuz. Ne istediğimizi, ne yapmakta olduğumuzu daha fazla kişiye anlatmak, daha fazla kişiyi kabuğundan çıkarmak durumundayız. Ancak biz somut hedefler doğrultusunda hemen mücadeleye başlayacağız. Toplantıların bu mücadeleye katmak gibi bir anlamı da olacak.

Toplantıların nerede, ne zaman yapılacağı belli mi?

Bir plan hazırladık. Mart ayında 6-7 toplantı daha yapacağız ve devam edecek. Ama dediğim gibi, Aydınlama Hareketi toplantı düzenlemek için kurulmadı.

Hep aynı kişiler mi konuşmacı olacak bu toplantılarda?

Hayır, bu hem şık değil hem imkânsız. Aydınlanma Hareketi’ne katkı koymak isteyen çok sayıda sanatçı, siyasetçi, akademisyen, sendikacı var ki... Açıklamayı yapan ilk altı kişi belli bir yük üstlenmeye devam edecek, toplantılara gidecek, ama bu isimlere başka kişiler eklenecek.

O zaman hemen bu altı kişinin görevi nedir diye bir soru yöneltsek?

Bu soruya yanıt vermek için önce Aydınlanma Hareketi nedir sorusunu yanıtlamakta yarar var.

Tamam o zaman, sırayı değiştirelim.

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi, bir parti, bir siyasi hareket değil. Bir örgüt de değil. Bir koalisyon, bir ittifak girişimi, bir cephe de değil.

Ama isminde “hareket'' geçiyor.

Burada hareket, sözcüğün en yalın anlamıyla hareket; bir mücadeleyi, devinimi anlatıyor. Yola çıkarken bir “yapı'' kurma fikri hepimize yabancıydı, insanlar artık birilerinin yan yana gelip “yeni bir oluşum'' demesinden heyecanlanmıyor. Hatta bundan bir şey çıkacağına inanmıyor. Belki geçici bu bıkkınlık, ama gerçek. Bizim yaptığımız ise son derece basit. Çok önemli ama tek bir başlıkta, fazla tartışmadan, somut hedefler doğrultusunda mücadele edeceğiz. 

Nedir bu somut hedefler?

Zorunlu din dersleri, imam hatipleştirme, kimliklerde din hanesi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın varlığı ve faaliyetleri. Türkiye’de çok geniş bir kesim bunlardan şikâyetçi. Aydınlanma kavgasını buralara odaklanarak ve sonuç almayı gözeterek sürdüreceğiz, sonra elbette yeni başlıklar açılacak.

Peki nasıl yürüyecek bu mücadele?

Herkesin yapacağı var. Hukukçu, siyasetçi, eğitim emekçisi, öğrenci, veli, ev kadını, emekli, işçi, işsiz, sanatçı… Karmaşık olmayan yollarla koordine edeceğiz. Çıkış deklarasyonumuz bizim için yeterli. Daha fazla ilkelerimizi tartışmayacağız. Somut adımlar atarkense sözü olanın fikrini alacağız; zaten birden fazla kanaldan yürümek zorunda bu mücadele. Veliler okulların kapısına dayanacak, yürütmeyi durdurma davaları açılacak, etkili bir bilgilendirmeyle insanlara yol gösterilecek.

Bir örgüt olmadan nasıl yapılacak bütün bunlar?

En basit işler için dahi kuşkusuz bir uyum, düzen, karar sistematiği gerekir. Bundan yoksun olmayacağız. Ancak hiyerarşik bir düzen kurmayacağız. Kurullar, temsilcilikler, komiteler… Bunlardan uzak duracağız. Yola çıkıldı ve niyet belli. Daha fazlasını aramıyoruz.

İlk imzacı altı kişiye dönelim. Bunlar kim?

Çeşitli platformlarda ya da mekânlarda aynı sorunları tartışan, dertleşen, çözüm arayan geniş bir toplamda bir ilk itkiyi sağlayan kolaylaştırıcılar diyelim. Bu kadar. Ne eksik ne fazla.

Bu altı kişi içinde iki Komünist Parti (KP) yöneticisi yer alıyor. Bunun anlamı ne? Solda bu projeyi KP’nin projesi olarak gösterenler var.

Örgütsüzlüğün erdem sayılacağı kimin aklına gelebilirdi! Örgütsüzlük değil de, komünist partisizlik. Kimse CHP’liler olduğunda bu soruyu yöneltmiyor.

Ama CHP’nin yönetiminden kimse yok.

Bu, böyle bir ilke koyduğumuzdan değil; CHP’nin tercihlerinin aydınlanmacılıktan uzak olmasının sonucu. Deklarasyon son derece açık, net ve kararlı bir aydınlanmacı tutumu yansıtmaktadır. Bu tutum görüldüğü gibi KP’nin tekelinde değil. Ama o ana kadar hiçbir siyasi parti bu açıklıkla aydınlanmacı bir tutum sergilemedi. Amalar, fakatlarla esnetildi, önemsizleştirildi… Bir de şu var: Bu ülkenin tek sorunu dinselleşme mi diye soruluyor. Hayır. Ancak önemli bir başlık ve bir turnusol kâğıdı. Gericilik “ama Kürt sorunu da var'' diyerek yaklaşılacak bir olgu değil. Dediğim gibi biz bir parti kurmuyoruz.

KP’nin durumuna dönsek; KP’nin rolü ne olacak?

KP gericilikle mücadele için elinden geleni yapacak. Örgütsel ve siyasal varlığı ile Aydınlanma Hareketi’ne omuz vermenin yollarını arayacak. Onun gelişmesinden mutlu olacak. Bunu her isteyen yapabilir. Keşke geniş bir kesim aynı doğrultuda mücadele etse. Bunun dışında KP’nin bir rolü yok. Biz birbirimizi dost olarak görüyoruz, ama bu bir ittifak değil. Programımız yok, elimizde basit ama çok anlamlı bir deklarasyon var, o doğrultuda hareket edeceğiz. Sol içi tartışmadan filan da uzak duracağız. 

Aydınlanma Hareketi’nin Birleşik Haziran Hareketi’ne (BHH) alternatif olduğunu ileri sürenler var.

Hiç ilgisi yok. BHH hayata tek bir konudan değil, bütünlüklü bakan çok önemli bir denemeydi. Bizim açımızdan sonlandı, ama birçok çevre ve kişi, burada yol almak için emek vermeye devam ediyor. Hedeflenenin gerisinde olduğu açık, bu noktaya gelinmesinin nedenleri üzerinde tartışılabilir. Kimisi KP’yi suçlar biz de yola çıkış ilkelerinden uzaklaşılmasından şikâyet ederiz. Bu olur. Ancak BHH ile Aydınlanma Hareketi’nin karşılaştırılması boşuna. Aydınlanma Hareketi özel bir başlığa odaklanıyor.

Bu nasıl olacak? Gericilikle mücadele emperyalizm ve piyasadan nasıl ayrılacak?

Ayıran kimse yok. Aydınlanma Hareketi’ni, İşsizlikle Mücadele Derneği gibi düşünün. Tamam çok daha kapsamlı, ama belli bir soruna odaklanıyor. Bunun dışında da hayat sürecek elbette. Soruyu bana sorduğunuza göre, söyleyeyim; KP açısından diğer mücadele başlıkları önemini yitirmiyor. Tersine. Aydınlanma Hareketi de, kırmızı çizgilerini belirliyor bu açıdan. Kapsayıcı bir hareket ama sermaye sınıfı, emperyalizm ve ırkçılıkla yollarını ayırmış durumda. Gericilikle mücadele adına saçma arayışlara gireceklere yer yok. Bunları tartışmayacağız bile.

Toplantılardan başka ne söyleyebilirsiniz?

Gazetemiz çıkacak yakında, aylık bir yayın olacak ve çok yaygın dağıtılacak. Geniş bir iletişim ağı kuracağız ve derhal yakasına yapışacağız gericiliğin. Gericilikle mücadele ciddi bir görevdir; düşman da son derece ciddi. Cahil, görgüsüz, zalim, ama ciddi. Hesaplaşacağız.

"Kemal Okuyan: Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi, Birleşik Haziran Hareketi'nin alternatifi değil" haberi, 13 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 13 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Kemal Okuyan: Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi, Birleşik Haziran Hareketi'nin alternatifi değil haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kemal Okuyan: Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi, Birleşik Haziran Hareketi'nin alternatifi değil 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:22 EURO 2024 hakemlerin kazançları belli oldu!
  2. 15:21 Terme Belediyesi ve Ordu Kano Kulübü, Turizm İmkanlarını Geliştirmek İçin İşbirliği Yapacak
  3. 15:19 Tesla'ya büyük şok! Renault eski CEO'su: "saçma sapan fiyat politikası"
  4. 15:19 Su Fiyatlarındaki Artış Türkiye'de Tavan Yaptı: Tüketiciler Zararlı Çıkıyor
  5. 15:15 Ucuz Mercedes müjdesi: Denza Z9GT'den ilk resmi görüntüler!
  6. 15:13 Yeni Nesil Skoda Kodiaq Türkiye'ye geliyor! Tarihleri açıklandı
  7. 15:11 Mercedes'ten büyük devrim: Efsane G Serisi artık tamamen elektrikli
  8. 15:10 İflas haberleri peş peşe gelmeye devam ediyor. İki şirket iflas bayrağını çekti!
  9. 15:06 Konut Fiyat Endeksi şubatta yüzde 2,2 oranla artış gösterdi
  10. 15:04 Parasını mevduatta değerlendiriyorsanız dikkat edin: Son gün yaklaşıyor
  11. 15:02 Smart büyüdü! Yarı Alman yarı Çinli Smart'ın yeni modeli ilk kez görüntülendi
  12. 14:28 Fenerbahçe'nin Nisan Ayında Yaşadığı Şok: Hedefler Bir Bir Uzaklaşıyor
  13. 14:26 Hadise, Arkadaşının Düğününde Söz Kesti: "Aşk Çok Güzel..."
  14. 14:21 Bodrum'da Yaz Tatili İçin Villa Kiralarında Artış: Günlük Fiyatlar 1 Milyon Liraya Kadar Çıkıyor
  15. 14:03 İYİ Parti'den aday olup kaybetmişti! Vazgeçmiyor!
  16. 13:59 Enerji Sektörünün Önde Gelen İsimlerinden Group Şirket, 4 Şirketine Konkordato Talebinde Bulundu!
  17. 13:52 Haluk Levent, Kanserle Mücadele Eden Ablasını Sahneye Davet Etti ve Saçlarını Kazıttı!
  18. 13:47 Ürün ambalajlarına değişiklik: Artık raflarda yer alan ürünlere tavsiye fiyatı yapıştırılacak!
  19. 13:47 Özel: "Bu ülkedeki herkes Anayasa'ya harfiyen uymak zorunda"
  20. 13:46 Korhan Berzeg'in eşinden yürek burkan bir paylaşım geldi
Politika Haberleri