Kentsel değil rantsal dönüşüm: İstanbul depreme hazır mı?

Kentsel değil rantsal dönüşüm: İstanbul depreme hazır mı?

Kentsel değil rantsal dönüşüm: İstanbul depr... Miray Mert / ABCTürk Mühendisler ve Mimarlar Odası (TMMOB), 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin yıl dönümü nedeniyle Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde bir araya gelerek yaptığı basın açıklamasında kritik uyarılarda...

Miray Mert / ABC

Türk Mühendisler ve Mimarlar Odası (TMMOB), 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin yıl dönümü nedeniyle Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde bir araya gelerek yaptığı basın açıklamasında kritik uyarılarda bulundu. 

Deprem toplanma alanlarının yetersiz kaldığı, olanların da yapılaşmaya açıldığı belirtilen basın açıklamasında siyasi iktidarların “insan hayatını değil, rantı önemsediği'' vurgulandı.

Yakın dönemde Fukujima gibi bir felaketin yaşanmasına rağmen hükümetin ülkedeki fay hatlarının çevresine Nükleer Santral yapma planının büyük tehlike yaratacağı ifade edildi. İstanbul’da yaklaşık 2 milyon konutun henüz depreme güvenli hale getirilmediği bu sebeple de binlerce İstanbullunun can güvenliğinin tehlike altında olduğuna dikkat çekildi. 

20799566_122402668405425_9196265474965467788_n.jpg

RTÜK KONUYA EL ATMALI
Yapılan basın açıklamasında Bilim adamı olmayan bir şahsın deprem ile ilgili konuşmasının haber yapıldığına değinildi. TMMOB, konuyla alakası olmayan insanların kanallarda deprem tahmini yapmasına RTÜK’ün izin vermemesi, basın mensuplarının da dikkate almaması gerektiği mesajını verdi. 

Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası hazırladıkları “İstanbul Depreme Hazır mı?" başlıklı raporu açıkladı. 

Rapora göre, en kötü senaryo 1509 yılında yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin tekrar olması. Raproda, "" 2016 Aralık ayında hazırlanan  rapora göre 470 deprem toplanma alanı 77 'ye  düşmüştür", "Deprem toplanma alanları ile acil ulaşım yollarının akıbeti, deprem sonrası tam bir felaketle karşı karşıya kalacağımızı göstermektedir" ifadeleri yer aldı.

625 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBEDECEK
TMMOB Makine Mühendisleri Odası'nda düzenlenen toplantıda deprem raporunu TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik açıkladı. Akçelik hazırlanan rapordan detaylar vererek, “Bizlerin İstanbul için tasarladığı en kötü senaryo 1509 yılında yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin tekrar olması. O dönemde İstanbul ve Galata'daki nüfus 160 bin kişi, 35 bin hane olarak ifade edildiği düşünüldüğünde bu depremde binde otuzluk bir ölüm oranı olmuş. Günümüze vurursak, İstanbul'daki nüfusun yaklaşık 20 milyon kişi olduğunu düşünürsek bu oranın aynı şekilde hasara vereceğini tespit edersek, en az 625 bin insanın hayatını kaybedeceğini öngörmekteyiz" dedi. 

DOĞA İNTİKAMINI ALACAK
Doğanın er ya da geç intikam alacağını söyleyen Cevahir Efe Akçelik, "kendi sorumluluklarını gölgelemeye çalışanları, hamaseti kamuoyunu yanıltmak için silah olarak kullananları, kentsel alanları sermayeye peşkeş çekenleri, su havzalarını ve yeşili yok edenleri, İstanbul'un kalbine hançer gibi gökdelenleri dikenleri, kenti, insanın değil sermayenin ihtiyacına göre düzenleyenleri, bilime ve meslek disiplinlerini önemsizleştirerek, kaderciliği yönetim şekli haline getirenleri tarih büyük İstanbul depreminden sonra, İstanbul'un dramını sahneleyenler olarak maalesef anacaktır. Yetkilerle gerekli önlemleri almaları için sesleniyoruz. Bizler TMMOB olarak bilim ve tekniğin ışığında talep ederlerse kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız" şeklinde konuştu. 

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 17 Ağustos 1999 Kocaeli Depreminin yıl dönümünde depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı anmak, deprem tehlikesi ve afet bilinci konusunda halkı bilgilendirmeye yönelik olarak etkinlikler planlanladığını duyurdu. Bu etkinlikler kapsamında İstanbul İl’inin son durumu hakkında aşağıda belirtilen bilgilere ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Buna göre:

  • İstanbul İl sınırları içerisinde her bir ilçede bulunan olası doğal afetlere karşı (deprem, sel vb.) belirlenen toplanma alanlarının ayrı ayrı mevcut konumları (enlem ve boylam bilgisiyle) ve kapladıkları alanların ölçüsü,
  • Olası bir afet durumunda çadır kurmak için ilçe bazında planlanmış alan veya alanların konum ve ölçüleri, olası bir deprem anında çadır ve toplanma alanları belirtilmişse, bu alanlardaki teknik ve yaşam malzemeleri açısından bir hazırlık yapılıp yapılmadığı, eğer bir hazırlık yapılmışsa kapsamı ve detaylarının verilmesi,
  • Olası bir depremde ölüm olması durumda mezarlık alanlarının yerleri ve kapasitelerinin belirtilmesi,
  • Olası bir afet durumunda hasar alan alanlar için yeni / geçici konut alanları olarak planlanan alanların olup olmadığı,
  • Olası bir afet durumunda arama kurtarma amaçlı ekipman noktaları ve sayılarının belirtilmesi,
  • Olası bir afet durumunda acil müdahale yollarının hazır olup olmadığı,
  • Olası bir afet durumunda yeraltı su sisteminin zarar görmesi durumunda, içilebilir su ihtiyacının ne şekilde karşılanacağı,
  • Olası bir afet durumunda hastanelerin hazır olup olmadığı,
  • Olası bir afet durumunda kolluk kuvvetlerine eğitim verilip verilmediği,
  • İstanbul İli içerisinde ki toplam kamu binaları ve okulların sayısı ve kaç adedinin deprem güvenli hale getirildiği (Yenilenme veya güçlendirme).
  • İstanbul İli içerisinde Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri ve Bakanlık vb kurumlarda zemin etüdü raporlarının kontrolü ve afet yönetimi konusunda kaç tane jeofizik mühendisinin görev yaptığı konularında tarafımıza bilgi verilmesi talep edilmiştir.

"Kentsel değil rantsal dönüşüm: İstanbul depreme hazır mı?" haberi, 16 Ağustos 2017 tarihinde yazılmıştır. 16 Ağustos 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kentsel değil rantsal dönüşüm: İstanbul depreme hazır mı? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kentsel değil rantsal dönüşüm: İstanbul depreme hazır mı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:04 Ahu Tuğba Amerika'da trafik kazası geçirdi! Durumu nasıl?
  2. 14:00 Yusuf Güney'den şok açıklama: Kenan Işık, astral seyahatten gelmek istemiyor!
  3. 13:55 Son dakika! Korhan Berzeg muamması'nda son dakika!
  4. 13:49 Nihal Candan tahliye edildi! Son dakika!
  5. 13:36 Yılın en Etkili İsimleri Time 100 Galasında Buluştu!
  6. 13:28 TikTok Türkiye'de Yasaklanacak mı? AKP'li Vekilden Açıklama
  7. 13:27 4,4 Milyar Lira Yardım Hesaplara Yatıyor! Kimlik Numaralarınızı Kontrol Edin!
  8. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  9. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  10. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  11. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  12. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  13. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  14. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  15. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  16. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  17. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  18. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  19. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  20. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
Gündem Haberleri